21 Επιχειρήματα Ενάντια στον Βιγκανισμό

1. Το τι θα φάω είναι προσωπική μου επιλογή.

Προκειμένου μια επιλογή να είναι “προσωπική” θα πρέπει να αφορά μόνο το άτομο που κάνει την επιλογή αυτή, ενώ στην περίπτωση που από την επιλογή επηρεάζονται και άλλα άτομα, τότε αυτά θα πρέπει να δώσουν την συγκατάθεσή τους. Είναι αυτό που λέμε “η ελευθερία σου σταματά, εκεί που ξεκινά η δική μου.”

Όταν για να φας κρέας, αυγά και γάλα θα πρέπει κάποια ζώα να χάσουν την ελευθερία τους και την ζωή τους, κατανοείς πως δεν μπορούμε να μιλάμε για προσωπική επιλογή. Κανένα ζώο δεν έδωσε την συγκατάθεσή του για να το σκοτώσεις και να το φας. Καταπατάς το δικαίωμα των ζώων στη ζωή.

Επιπλέον, όπως γνωρίζεις, η εκτροφή ζώων για ανθρώπινη κατανάλωση είναι από τις βασικότερες αιτίες καταστροφής του πλανήτη. Τρώγοντας ζώα συνεισφέρεις σε αυτή την καταστροφή, και ούτε αυτό μπορεί να λογιστεί σαν προσωπική επιλογή, καθώς δεν μένεις μόνος σου πάνω στη γη.

2. Ποιοι είστε εσείς που θα με κρίνετε;

Αν και η ερώτηση θα μπορούσε να διατυπωθεί και ως “Ποιοι είστε εσείς που θα έχετε γνώμη;” , οπότε και η αρμόζουσα απάντηση σε αυτή την περίπτωση θα ήταν “Και ποιος είσαι εσύ που θα μας απαγορεύσεις να έχουμε άποψη;” θα επιχειρήσουμε να σου απαντήσουμε πιο συγκαταβατικά:

Η κρίση είναι η θεμελιώδης αρχή κάθε ηθικής και κάθε νόμου. Οι ανθρώπινες κοινωνίες είναι δομημένες γύρω από τέτοιους κώδικες. Αν αφαιρέσουμε από την κοινωνία την κρίση, τότε ο καθένας μας θα είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει και να μένει ατιμώρητος.

Είναι αυτή μια κοινωνία που επιθυμείς να ζήσεις;

3. Μου αρέσει η γεύση του κρέατος (του τυριού ή του αυγού) και δεν θέλω να τη στερηθώ.

Εννοείς δηλαδή ότι η προσωπική σου ευχαρίστηση αρκεί για να δικαιολογήσει τη βία, την καταπίεση, την εκμετάλλευση, την αδικία και τη δολοφονία;

Άραγε εφαρμόζεις αυτή τη δικαιολογία και σε άλλες πτυχές της ζωής σου ή  αντιλαμβάνεσαι πόσο παράλογο είναι αυτό που λες;

Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι του αρέσει να βιάζει ή να σκοτώνει ανθρώπους και πως είναι σωστό να το κάνει αφού του προκαλεί ευχαρίστηση.

Σοβαρά τώρα, είμαστε βέβαιοι ότι κατανοείς πως απλά και μόνο επειδή κάτι σε ευχαριστεί δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό, καθώς έχεις την ικανότητα να αναλογιστείς τις συνέπειες κάθε σου πράξης.

4. Ο βιγκανισμός είναι ακραίος.

Λες πως ο βιγκανισμός είναι ακραίος. Οκ. Ας δούμε λοιπόν την αντίθετη πλευρά, την πρακτική που υποστηρίζει η πλειοψηφία της ανθρωπότητας, ας δούμε τι ονομάζεις φυσιολογικό και μη ακραίο.

Θεωρείς φυσιολογικό 7,5 δισεκατομμύρια ανθρώπινα ζώα να δολοφονούν τουλάχιστον 150 δισεκατομμύρια μη ανθρώπινα, όχι από ανάγκη επιβίωσης, αλλά από απλό καπρίτσιο.

Θεωρείς φυσιολογικό πως απλά και μόνο επειδή ανήκεις στο ανθρώπινο είδος, αυτόματα δικαιούσαι να χρησιμοποιείς όλα τα άλλα ζώα κατά πως σε βολεύει/ευχαριστεί.

Ισχυρίζεσαι ότι δεν είσαι μέρος του φυσικού κόσμου, αλλά κάτι ανώτερο από αυτόν.

Ισχυρίζεσαι  πως όσοι ζουν δίχως να δολοφονούν άλλα ζώα είναι ακραίοι.

Επιμένεις να συμμετέχεις στο μεγαλύτερο έγκλημα που διαπράττει η ανθρωπότητα, μόνο και μόνο γιατί βασικά δεν θες να αλλάξεις τις συνήθειές σου.

Θεωρείς φυσιολογικό να εναντιώνεσαι στη λογική, στη δικαιοσύνη και στη συμπόνια με χυδαία και παράλογα επιχειρήματα.

Να σου θυμίσουμε επίσης, πως απόλυτα φυσιολογικό, ήταν κάποτε για την ανθρωπότητα, το κυνήγι των μαγισσών. Απόλυτα φυσιολογικό ήταν για τις ανθρώπινες κοινωνίες, να πιστεύουν πως οι μαύροι έχουν λιγότερα δικαιώματα ως άνθρωποι, σε σχέση με τους λευκούς, μόνο και μόνο επειδή διέφερε το χρώμα τους. Απόλυτα φυσιολογική ήταν και η στέρηση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η ηθική της ανθρωπότητας εξελίσσεται. Εσύ θα μείνεις πίσω;

5. Τα ζώα υπάρχουν για να τα τρώμε.

Η πεποίθηση ότι τα μη ανθρώπινα ζώα υπάρχουν για να εξυπηρετήσουν τους ανθρώπους είναι απόλυτα ψευδής, ανθρωποκεντρική, σπισιστική και δεν μπορεί να υποστηριχθεί βάση καμίας επιστημονικής θεωρίας.

Τα ζώα (ανθρώπινα και μη) υπάρχουν χάρη στη διαδικασία της εξέλιξης, της φυσικής επιλογής και της τυχαίας μετάλλαξης. Δεν τα τοποθέτησε κάποιο μαγικό χέρι στη γη. Άρα δεν μπορεί να εξυπηρετούν και κάποιον συγκεκριμένο σκοπό, πόσο δε μάλλον τον δικό σου. Κάθε ζώο υπάρχει για τους δικούς του λόγους.

6. Ο θεός έφτιαξε τα ζώα για να τα τρώμε.

Βλέπε Τα Ζώα Υπάρχουν για να τα Τρώμε και αντικατέστησε τη λέξη “μαγικό χέρι” με τη λέξη “θεός”.

7. Τα ζώα θα πεθάνουν έτσι και αλλιώς. Είναι φυσικό να τρώμε κρέας. Είναι ο κύκλος της ζωής.

Ο τρόπος με τον οποίο παράγονται το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχει τίποτα να κάνει με  το φυσικό. Τα ζώα δεν ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον, δεν αναπαράγονται με φυσικό τρόπο, δεν τρέφονται με τις τροφές που θα διάλεγαν στη φύση και παίρνουν τεράστιες ποσότητες αντιβιοτικών και ορμονών.

Το επιχείρημα του “κύκλου της ζωής” δεν ισχύει για τα ζώα που τρως, καθώς ο κύκλος αυτός είναι αφύσικα μικρός, μιας και κανένα ζώο δεν προλαβαίνει να κάνει τον “κύκλο του”.  Τα ζώα που σφάζονται για το κρέας τους δολοφονούνται σε ηλικία μερικών εβδομάδων (κότες) ή μερικών μηνών (γουρούνια, αρνιά, κατσίκια, αγελάδες). Τα δε ζώα που χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγικούς σκοπούς (για να γεννούν τα ζώα που θα σφαχτούν για το κρέας τους), για το γάλα και τα αυγά τους, δολοφονούνται και αυτά στο τέλος, όταν δεν είναι “ικανοποιητικά παραγωγικά” σε ηλικίες 2 με 4 χρόνων συνήθως. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ζώων που χρησιμοποιούνται ως τροφή είναι 12 με 20 χρόνια, είναι φανερό πως το επιχείρημα περί “κύκλου της ζωής” καταρρέει.

Ας σοβαρευτούμε, στα σφαγεία δεν δολοφονούν τα ζώα προκειμένου να τα σώσουν από τον φυσικό θάνατο.

8. Πολλά ζώα στη φύση σκοτώνουν άλλα ζώα για να ζήσουν. Και τα λιοντάρια σκοτώνουν!

Πρώτα από όλα, ναι, φυσικά τα λιοντάρια, οι κροκόδειλοι, οι καρχαρίες και πολλά ακόμα ζώα σκοτώνουν άλλα ζώα προκειμένου να ζήσουν. Αν δεν φάνε κρέας θα πεθάνουν από ασιτία! Είναι στη φύση τους καθώς είναι σαρκοφάγα. Αυτά τα ζώα έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως αιχμηρά δόντια, μικρό μήκος εντέρου και εμφανίζουν συγκεκριμένες συμπεριφορές, όπως ότι η μυρωδιά του αίματος, τους είναι ευχάριστη και τρώνε ολόκληρο το θήραμά τους, δέρμα, σάρκα, οστά.

Οι άνθρωποι δεν είμαστε σαρκοφάγα ζώα! Τα δόντια μας είναι πεπλατισμένα, το έντερό μας έχει μεγάλο μήκος, ενώ η θέα και η οσμή του αίματος δεν μας ανοίγουν την όρεξη. Συνηθίσαμε να τρώμε τη σάρκα ζώων, δίχως αυτό να σημαίνει πως αυτή η συνήθεια έγινε ποτέ πραγματική ανάγκη. Το λιοντάρι δεν έχει άλλες επιλογές. Εμείς έχουμε! Και εφόσον έχουμε την επιλογή να ζούμε μια υγιή ζωή δίχως να δολοφονούμε άλλα ζώα, γιατί να μην το κάνουμε;

9. Οι άνθρωποι πάντα τρώγαμε ζώα!

Επίσης πάντα βιάζαμε, δολοφονούσαμε, κλέβαμε, είχαμε δούλους και γενικά κάναμε πράγματα ως είδος που σήμερα μας φέρνουν ντροπή και αμηχανία. (ναι, μερικά τα κάνουμε ακόμα, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας). Καταλαβαίνεις πως ηθικά δεν δικαιολογείται κάτι, απλά και μόνο επειδή κάτι το κάνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

10. Αν δεν τρώμε ζώα και τα αφήσουμε ελεύθερα, τότε αυτά θα κατακλύσουν τη γη! Θα τρώνε όλες μας τις καλλιέργειες, οι άνθρωποι θα μείνουμε δίχως φαγητό και ο πλανήτης θα καταστραφεί!

Τα τουλάχιστον 150 δισεκατομμύρια ζώα που οι άνθρωποι σκοτώνουμε και τρώμε κάθε χρόνο, κατά κύριο λόγο είναι αποτέλεσμα της δικής μας επέμβασης. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ζώων αναπαράγεται με τη βία με εντατικούς ρυθμούς (με τη χρήση τεχνητής σπερματέγχυσης) και εκτρέφεται με μοναδικό γνώμονα το κέρδος μας.

Φυσικά, αυτά τα δισεκατομμύρια ζώα που εκτρέφουμε σήμερα καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες σιτηρών και νερού κατά τη διάρκεια της σύντομης και άθλιας ζωής τους, μέχρι να οδηγηθούν στο σφαγείο. Αλλά τρώνε και πίνουν επειδή εμείς τα εξαναγκάζουμε να γεννηθούν, προκειμένου να τα φάμε. Η Γη αυτή τη στιγμή καταστρέφεται επειδή εκτρέφουμε ζώα, αλλά αυτό είναι δική μας και μόνο ευθύνη.

Όσο θα μειώνεται η ζήτηση για κρέας και ζωικά παράγωγα, οι εκτροφείς δεν θα έχουν κανένα όφελος, ώστε να αναπαράγουν/εκτρέφουν αυτά τα ζώα. Και αν σταματήσουμε να επεμβαίνουμε στην αναπαραγωγή τους, ο αριθμός τους θα αρχίσει να μειώνεται ολοένα και περισσότερο. Όσο θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι βίγκανς, τόσο θα μειώνεται ο αριθμός αυτών των ζώων.

Μέχρι κάποια στιγμή να φτάσουν σε έναν φυσιολογικό αριθμό, οπότε και θα μπορέσουμε να αφήσουμε τα εναπομείναντα αυτά ζώα ελεύθερα. Από εκεί και πέρα, η φύση θα ρυθμίσει τον πληθυσμό τους, όπως κάνει με όλα τα ζώα. Επιπλέον, η καλλιεργήσιμη γη και το πόσιμο νερό, αφου δεν θα χρησιμοποιείται για την εκτροφή ζώων θα είναι υπεραρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων σε τροφή και θα λυθεί το πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας.

11. Τα ζώα είναι χαζά.

Από πότε το δικαίωμα στη ζωή ενός ζώου (ανθρώπινου ή μη) εξαρτάται από τον βαθμό ευφυΐας του; Εάν θέτεις το βαθμό νοημοσύνης ενός ατόμου, ως το κριτήριο που του επιτρέπει να ζήσει, τότε ανοίγεις την πόρτα στην εκμετάλλευση, τον βασανισμό και τη δολοφονία δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν περιορισμένες νοητικές δυνατότητες. Τέτοιες διατυπώσεις είναι επικίνδυνες. Πολύ επικίνδυνες!

Όμως, όχι μόνο είναι επικίνδυνα όσα λες, αλλά φανερώνουν και την άγνοιά σου.  Και κάπου εδώ κολλάει αυτό που λένε “ευφυΐα – αν δεν την αναγνωρίζεις, είσαι βέβαιος πως την διαθέτεις;” Τα ζώα που τρως διαθέτουν νοημοσύνη!

12. Τα ψάρια δεν πονάνε!

Δεν υπάρχει ούτε μία έγκριτη δημοσιευμένη επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει αυτό που λες! Αντιθέτως όλες αποδεικνύουν ότι τα ψάρια αισθάνονται πόνο, φόβο και άγχος.

Το νευρικό  τους σύστημα διαθέτει υποδοχείς παρόμοιους με τους δικούς μας και των άλλων θηλαστικών.  Απόλυτα συγκρίσιμη είναι και η ευαισθησία τους στον πόνο.

Επίσης αισθάνονται άγχος και φόβο! Τα επίπεδα της κορτιζόλης και οι καρδιακοί τους παλμοί αυξάνονται και επηρεάζεται τόσο η αναπνευστική τους δραστηριότητα όσο και η γενικότερη συμπεριφορά τους, πολλές φορές ακόμα και για 24 ώρες μετά το συμβάν που τους προκάλεσε στρες.

Τα ψάρια έχουν μακροπρόθεσμη μνήμη και πολύ καλή αίσθηση του χρόνου. Αναγνωρίζουν άλλα άτομα και διαθέτουν πολύπλοκες κοινωνικές σχέσεις και συνεργάζονται με άλλα είδη. Είναι εκπληκτικά ποικιλόμορφα και πραγματικά συναρπαστικά ζώα.

Τώρα που έμαθες πως και τα ψάρια υποφέρουν θα σταματήσεις να τα τρως;

13. Και τα φυτά αισθάνονται πόνο!

Πρώτα από όλα να πούμε πως δεν υπάρχει καμία πανεπιστημιακή έρευνα που να τεκμηριώνει την άποψη ότι τα φυτά πονάνε. (Υπάρχουν βέβαια κάμποσες έρευνες που μιλάνε για τη λεγόμενη “πρωτογενή αντίληψη” των φυτών, που δεν είναι αναγνωρισμένες από την επιστημονική κοινότητα και συγκαταλέγονται στο πεδίο της παραψυχολογίας). Παρόλα αυτά θα δεχτούμε για χάρη του διαλόγου ότι τα φυτά αισθάνονται πόνο.

Κατανοούμε πως αυτό που θες να πεις, είναι πως αν είναι ανήθικο να τρώμε ζώα επειδή αισθάνονται πόνο και υποφέρουν, τότε εξίσου ανήθικο  είναι να τρώμε φυτά. Και φυσικά μέχρι εδώ έχεις δίκιο. Όμως, υπάρχει κάτι που δεν έχεις λάβει υπόψιν σου! Τα ζώα που καταναλώνεις έχουν ήδη τραφεί με φυτά, προτού καταλήξουν στο σφαγείο και από εκεί στο πιάτο σου. Και μάλιστα με πολλά φυτά!

Πιο συγκεκριμένα:

– Για να παραχθεί ένα κιλό πρωτεΐνης από αγελάδα θα δαπανηθούν 54 κιλά φυτικής πρωτεΐνης.

– Για να παραχθεί ένα κιλό πρωτεΐνης από αρνί θα δαπανηθούν 50 κιλά φυτικής πρωτεΐνης.

– Για να παραχθεί ένα κιλό πρωτεΐνης από αυγά θα δαπανηθούν 26 κιλά φυτικής πρωτεΐνης.

– Για να παραχθεί ένα κιλό πρωτεΐνης από γουρούνι θα δαπανηθούν 17 κιλά φυτικής πρωτεΐνης.

– Για να παραχθεί ένα κιλό πρωτεΐνης από γάλα θα δαπανηθούν 14 κιλά φυτικής πρωτεΐνης.

– Για να παραχθεί ένα κιλό πρωτεΐνης από γαλοπούλα θα δαπανηθούν 13 κιλά φυτικής πρωτεΐνης.

– Για να παραχθεί ένα κιλό πρωτεΐνης από κοτόπουλο θα δαπανηθούν 4 κιλά φυτικής πρωτεΐνης.

Άρα αν ανησυχείς για τα φυτά που πονάνε και δολοφονούνται θα πρέπει να σταματήσεις να τρως τα ζώα και τις εκκρίσεις τους και να γίνεις βίγκαν! Αν παραμείνεις παμφάγος και τρως και ζώα και φυτά τότε καταδικάζεις όχι μόνο τα ζώα σε μια άθλια ζωή και σε έναν πιο άθλιο θάνατο, αλλά και πολλαπλάσια ποσότητα φυτών.

14. Ξέρετε πόσα ζώα σκοτώνονται κατά την συγκομιδή των σιτηρών; Και οι βίγκαν σκοτώνετε ζώα!

Κάτι έχεις μπερδέψει. Κανείς δεν λέει πως οι βίγκανς ζουν μια ζωή η οποία δεν προκαλεί πόνο και δυστυχία. Η ουσία του βιγκανισμού είναι να προκαλείς όσο το δυνατόν λιγότερο κακό, λιγότερο πόνο και λιγότερη δυστυχία γύρω σου. Επίσης βασικό στοιχείο του βιγκανισμού είναι να μην βλάπτεις εκ προθέσεως Το παράδειγμά σου είναι ατυχές, μιας και ενώ ναι μεν σκοτώνονται ζώα κατά τη συγκομιδή των σιτηρών, αυτό δεν γίνεται εκ προθέσεως. Και μην μας πεις πως δεν αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά του πράττω κάτι εκ προθέσεως, όπως κάνει ένας παμφάγος με το να σκοτώνει ένα ζώο για να φάει τη σάρκα του και του πράττω κάτι κατά λάθος όπως συμβαίνει με τη θανάτωση ζώων κατά τη συγκομιδή σιτηρών.

Επιπλέον ξεχνάς ή κάνεις ότι ξεχνάς άλλο ένα σημαντικό στοιχείο: τα ζώα που τρως έχουν προηγουμένως τραφεί με σιτηρά, κατά την συγκομιδή των οποίων επίσης σκοτώθηκαν ζώα. Και μάλιστα πολλά περισσότερα!

Μάθε περισσότερα.

15. Και ο Χίτλερ ήταν χορτοφάγος!

Ναι, τουλάχιστον κατά την περίοδο του πολέμου, φαίνεται πως ο Χίτλερ ακολουθούσε μια διατροφή χορτοφαγική αν και οι γνώμες διίστανται σε αυτό. Αλλά ας πάρουμε ως δεδομένο ότι ήταν. Και λοιπόν; Προσπαθείς με αυτό να υπονοήσεις ότι η χορτοφαγία ίσως οδηγεί στον Εθνικοσοσιαλισμό ή ότι μπορεί ο Εθνικοσοσιαλισμός να οδηγεί στη χορτοφαγία;

Το ξέρεις ότι ο Χίτλερ ήταν επίσης και φανατικός αντικαπνιστής; Με αυτό το δεδομένο καταλήγεις άραγε στα ίδια συμπεράσματα; Αναρωτιέσαι αν η αντικαπνιστική ιδεολογία οδηγεί στον Εθνικοσοσιαλισμό ή το ανάποδο;

Σε κάθε περίπτωση να θυμάσαι μια φιλική συμβουλή: ο προσωποκεντρισμός είναι πάντα λάθος! Ένας κατά τα άλλα καλός άνθρωπος μπορεί να έχει μια-δυό ανήθικες αντιλήψεις και ένας κακός, μια-δυο καλές. Να κρίνεις τις ιδέες για αυτό που είναι, για την ουσία τους και όχι από τον εκάστοτε υποστηρικτή τους.

16. Τί εννοείτε “δικαιώματα ζώων”; Μήπως θέλετε να ψηφίζουν κιόλας;

Κανένα μη ανθρώπινο ζώο δεν έχει ενδιαφέρον για δραστηριότητες όπως εκλογές, σύναψη γάμου, αγοροπωλησίες κλπ. Όμως ενδιαφέρονται για τη ζωή τους, την σωματική τους ακεραιότητα και ελευθερία.  Το Δικαίωμα λοιπόν στη Ζωή και την Ελευθερία θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο και απαράβατο όχι μόνο στα ανθρώπινα ζώα, άλλα και στα μη ανθρώπινα.

17. Τόσοι άνθρωποι υποφέρουν και πεθαίνουν και μου λέτε να ασχοληθώ με τα ζώα;

Και ποιος σου είπε πως το να μην τρως ζώα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους ανθρώπους;

Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι με τον βιγκανισμό μπορείς να βοηθήσεις τα μη ανθρώπινα ζώα, αφού θα πάψεις να τα εκμεταλλεύεσαι και ταυτόχρονα βοηθάς με τον πιο άμεσο και δραστικό τρόπο και τα ανθρώπινα. Γιατί; Επειδή ο βιγκανισμός είναι πρακτικά ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να πετύχουμε τροφική δικαιοσύνη, όσο και για να μειωθεί η καταστροφή του περιβάλλοντος.

Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα αυξήθηκε και έφτασε τα 815 εκατομμύρια. Από αυτούς τα 37 εκατομμύρια θα πεθαίνουν από την πείνα, εκ των οποίων τα 6 εκατομμύρια θα είναι μικρά παιδιά!

Σύμφωνα με το American Journal of Clinical Nutrition, αν μόνο οι κάτοικοι της Αμερικής αποφάσιζαν να υιοθετήσουν μια βίγκαν διατροφή, τότε, με τα σιτηρά που σήμερα δίνονται στα ζώα εκτροφής κάθε χρόνο θα μπορούσαν να τραφούν 840 εκατομμύρια ανθρώπων.

Με δεδομένο ότι ο πληθυσμός των ΗΠΑ είναι περίπου 327 εκατομμύρια, δεν είναι δύσκολο να δούμε πως η περίσσια των σιτηρών της Αμερικής και μόνο θα μπορούσε να καλύψει την έλλειψη τροφής 513 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Αν η βίγκαν διατροφή υιοθετηθεί από όλους τους ανθρώπους, τότε όχι μόνο κανένα μη ανθρώπινο ζώο δεν θα πρέπει να δολοφονείται, αλλά και κανένα ανθρώπινο δεν θα πεινά!

Επιπλέον και σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσαν στο World Watch Institute επιστήμονες της World Bank , η εκτροφή ζώων είναι υπεύθυνη για πάνω από το 50% των αερίων θερμοκηπίου που παράγονται παγκόσμια. Ως εκ τούτου η εκτροφή ζώων καθίσταται υπεύθυνη για περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από ό, τι οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα και επιταχύνει την κλιματική αλλαγή. 

Η εκτροφή ζώων ευθύνεται επίσης για τις μεγαλύτερες αποψιλώσεις δασών σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία στον κόσμο. (Ξέρεις κάπου πρέπει να καλλιεργηθούν οι τεράστιες ποσότητες σιτηρών που ταΐζονται στα ζώα.)

Η εκτροφή ζώων χρησιμοποιεί και το περισσότερο πόσιμο νερό από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία στον κόσμο, γεγονός που συμβάλλει στη λειψυδρία. (Όπως γνωρίζεις τα μη ανθρώπινα ζώα έχουν ανάγκη από πόσιμο νερό. Επιπλέον τεράστιες ποσότητες νερού δαπανώνται στα σφαγεία και στις μονάδες επεξεργασίας κρέατος και δέρματος).

Και, σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, World Livestock 2013 Changing disease landscapes πάνω από το 70% όλων των ασθενειών που εντοπίζονται στον άνθρωπο συνδέεται κατά κύριο λόγο με τα ζώα που καταναλώνει.

Κάτι έλεγες πως νοιάζεσαι για τους ανθρώπους που υποφέρουν και πεθαίνουν;

18. Δηλαδή, τί; Αν ναυαγήσετε σε ένα έρημο νησί και το μόνο που υπάρχει να φάτε είναι κάποιο ζώο, δεν θα το φάτε;

Αυτό που σου διαφεύγει (προφανώς ηθελημένα) είναι η διαφορά του σκοτώνω από ανάγκη επιβίωσης και του σκοτώνω για χάρη της απόλαυσής μου ή της βολής μου. Οι άνθρωποι όπως και όλα τα ζώα όταν τίθεται θέμα επιβίωσης προβαίνουν σε πράξεις που φυσιολογικά δεν κάνουν. Μην προσπαθείς λοιπόν να παρουσίασεις μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως την κανονικότητα. Αν θες μια δικαιολογία για να συνεχίσεις να καταπιέζεις ζώα, ψάξε να βρεις μια πιο σοβαρη.

19. Ο βιγκανισμός είναι ακριβός! Δεν μπορώ να διαθέσω τόσα λεφτά για την διατροφή μου.

Η βίγκαν διατροφή βασίζεται στα πιο φτηνά τρόφιμα: όσπρια, ξηρούς καρπούς, ζυμαρικά, λαχανικά, φρούτα και ρύζι.

Το κόστος μεγαλώνει μόνο αν επιθυμείς να καταναλώνεις επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά αυτό ισχύει και στην περίπτωση που καταναλώνεις επεξεργασμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

20. Αν δεν τρώω κρέας ή/και αυγά ή/και γάλα θα αρρωστήσω από έλλειψη βιταμινών, ασβεστίου κλπ.

Δεδομένου του ότι κανένας, στην ιστορία του ανθρώπινου είδους, δεν πέθανε ποτέ από μη κατανάλωση κρέατος, αυγών και γαλακτοκομικών και δεδομένου ότι το αντίθετο ισχύει και σε μεγάλο βαθμό μάλιστα, καταλαβαίνεις ότι αυτός ο ισχυρισμός δεν στέκει.

Επειδή όμως θα μας πεις ότι “αυτοί που δεν τρέφονται με ζώα και παράγωγά τους, μπορεί να είναι ζωντανοί, αλλά δεν είναι υγιείς” θα σου εξηγήσουμε ένα προς ένα τα λάθη και τις ανακρίβειες που υπάρχουν σε αυτά που λες.

Το γάλα των αγελάδων, των προβάτων, των κατσικιών και των γαϊδουριών, είναι πλούσια τροφή σε ασβέστιο, πρωτεΐνες, λιπαρά κτλ, για τα μωρά των συγκεκριμένων ζώων και όχι για εσένα. Το μόνο γάλα που σου έκανε καλό, ήταν το μητρικό γάλα που σου έδινε η μητέρα σου όταν ήσουν μωρό. Όλα τα θηλαστικά ζώα απογαλακτίζονται σε κάποια ηλικία και έκτοτε δεν ξανά πίνουν γιατί πολύ απλά δεν τους είναι απαραίτητο (και μιλάμε πάντα για το γάλα της μητέρας τους, όχι το γάλα κάποιου άλλου ζώου).

Οι άνθρωποι είναι τα μόνα ζώα που συνεχίζουν να πίνουν γάλα και μετά τον απογαλακτισμό τους και μάλιστα όχι της μητέρας τους, αλλά αυτό που κλέβουν από όλα τα άλλα ζώα. Οπότε έχει έρθει ο καιρός να σταματήσεις να κλέβεις τα υπόλοιπα ζώα. Αν θες να πιεις γάλα και να φας τυρί κτλ, πρέπει να απευθυνθείς αλλού! (αν δεν το κατάλαβες εννοούμε τη μητέρα σου). Παρόλα αυτά να έχεις υπόψην σου, πως αν έχεις περάσει την ηλικία του απογαλακτισμού, ούτε το γάλα της μητέρας σου θα σου κάνει καλό.

Αυτό που μας έλεγαν για το γάλα, από μικρή ηλικία, ότι χτίζει γερά κόκκαλα, δεν ισχύει και μάλιστα όχι μόνο δεν μας δίνει ασβέστιο, αλλά το απορροφά από τον οργανισμό μας. Κατά τη λήψη γάλακτος (καθώς και κάθε μορφής ζωικών πρωτεϊνών) το Ph μας γίνεται όξινο με αποτέλεσμα το σώμα μας να πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή την αλλαγή. Πως; Με το να το μετατρέψει και πάλι σε ουδέτερο, χρησιμοποιώντας ασβέστιο! Το ασβέστιο θα το βρει στη μεγαλύτερη αποθήκη που υπάρχει στο σώμα μας, στα κόκκαλα. Απορροφώντας το υπάρχον ασβέστιο από τα κόκκαλα, το Ph επανέρχεται σε ουδέτερες τιμές, αλλά μειώνεται από αυτά, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται σταδιακά οστεοπόρωση.

Τρανό παράδειγμα συνεχούς αυξανόμενης οστεοπόρωσης, είναι οι Κινέζοι οι οποίοι όσο δεν τρέφονταν με γαλακτοκομικά προϊόντα (δηλαδή μέχρι και πριν από την υιοθέτηση Δυτικών προτύπων διατροφής) δεν είχαν απολύτως κανέναν κρούσμα. Σήμερα η οστεοπόρωση και ο καρκίνος εμφανίζονται σε ολοένα και μεγαλύτερα ποσοστά.

Τα αυγά, ίσως να μην το γνωρίζεις αλλά αποτελούν τα μη γονιμοποιημένα ωάρια της κότας, δηλαδή, την έμμηνο ρύση της. Σαν τροφή περιέχει βιταμίνες, τις οποίες όμως, μπορείς άνετα να βρεις σε φυτικές. Κάποιοι ανενημέρωτοι διαιτολόγοι μπορεί να σου πουν ότι δεν μπορεί να βρεις τα Ω3 λιπαρά οξέα και τα προβιοτικά τα οποία υπάρχουν στα αυγά. Αυτό που δεν θα σου πουν όμως είναι ότι τα αυγά δεν έχουν από τη φύση τους τα παραπάνω συστατικά. Αυτό που συμβαίνει είναι πως οι κότες ταΐζονται με φύκια και ιχθυάλευρα προκειμένου τα αυγά τους να είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα και προβιοτικά. Κατά αυτόν τον τρόπο τους διαφεύγει η απλή λύση του να φας κατευθείαν τις φυτικές τροφές που περιέχουν τα εν λόγω συστατικά.

Που σημαίνει πως απλά μπορείς να τρως καρύδια, φασόλια, λάδι κράμβης και λιναρόσπορο, τα οποία έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε Ω3 λιπαρά και μάλιστα πολύ πιο αυξημένη από τα αυγά. Όσο για τα προβιοτικά, μπορείς άνετα να τα βρεις στη μαύρη σοκολάτα, στον αρακά, στα τουρσιά και τις ελιές, στο ξινολάχανο, στην μπύρα, στο κρασί και στο ψωμί με προζύμι.

Τέλος σε ότι αφορά το κρέας, ισχύουν όλα τα παραπάνω σχετικά με το ότι θα βρεις ακριβώς τα ίδια θρεπτικά συστατικά σε φυτικές τροφές. Σίδηρος, φώσφορος. βιταμίνες, πρωτεΐνες, μπορούν να βρεθούν στα όσπρια, στα ζυμαρικά και το ρύζι, στα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς, καθώς και στα φρούτα και τα λαχανικά.

Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι για τη βίγκαν διατροφή σου δεν θα χρειαστεί να δολοφονηθεί κανένα ζώο, αρκεί να το αποφασίσεις! Μάθε περισσότερα για τα οφέλη του βιγκανισμού ως προς την υγεία σου.

21. Θα γινόμουν και εγώ βίγκαν, αλλά χρειάζομαι αυξημένη πρωτεΐνη επειδή κάνω πρωταθλητισμό.

Όσο και να σου φαίνεται περίεργο, η vegan διατροφή περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες  αν όχι τις ίδιες με την κρεοφαγική. Το μόνο που έχεις εσύ να κάνεις είναι να επιλέξεις την κατάλληλη ανάλογα με το τι άθλημα ακολουθείς.

Γενικότερα να έχεις σαν βάση ότι πηγές πλήρους πρόσληψης πρωτεΐνης αποτελούν οι συνδυασμοί  δημητριακών με όσπρια, ξηρών καρπών με δημητριακά και οσπρίων με ξηρούς καρπούς.

Οι ανάγκες σε πρωτεΐνη διαφοροποιούνται ανάλογα με το αν το άθλημα είναι δύναμης ή αντοχής. Στα αθλήματα δύναμης (άρση βαρών, πάλη, καλαθοσφαίριση, πόλο) χρειάζεσαι από 1.3 έως 1.8gr πρωτεΐνης/κιλό σωματικού βάρους. Σε αθλήματα αντοχής οι ανάγκες είναι μικρότερες, από 1.3 έως 1.55gr/κιλό σωματικού βάρους.

Επειδή η vegan διατροφή είναι αυξημένη σε φυτικές ίνες, πιθανότατα να αισθάνεσαι ευκολότερα κορεσμό, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι να καταναλώσεις την ποικιλία των τροφών που είναι απαραίτητες για να καλύψεις τις ενεργειακές ανάγκες σου.

Αυτό μπορείς να το λύσεις αν συμπεριλάβεις στη διατροφή σου περισσότερα επεξεργασμένα δημητριακά και καρπούς, διότι λόγω των αυξημένων ενεργειακών σου αναγκών, μπορείς να καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες τροφής, ακόμα και προϊόντων που μπορεί να μην είναι ολικής άλεσης οι οποίες περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες. Για παράδειγμα τα μακαρόνια αποτελούν μια καλή επιλογή, διότι οι υδατάνθρακες τους απελευθερώνονται σταδιακά.

Επίσης μια πολύ καλή λύση θα ήταν να βάλεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα φρέσκους χυμούς φρούτων, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε θερμίδες και συντελούν στην καλύτερη αποκατάσταση μετά την άσκηση. Στα ενδιάμεσα γεύματα μπορείς να επιλέξεις ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα και επίσης στις σαλάτες σου μπορεί να προσθέτεις τόφου για να αυξήσεις τις θερμίδες και το πρωτεϊνικό τους περιεχόμενο.

Αν λοιπόν ο μόνος ενδοιασμός που σε απέτρεπε να γίνεις βίγκαν, ήταν το τι πρόσληψη πρωτεϊνών θα έχεις, μετά από τα παραπάνω μπορείς άνετα να δεις ότι καλύπτεσαι πλήρως.

Πλέον δεν έχεις κάποια άλλη δικαιολογία, γίνε βίγκαν!