Η απολογία ενός κλόουν

Η δημόσια απολογία του ηθοποιού Geoffrey Giuliano, που υποδυόταν τον γνωστό σε όλους μας κλόουν Ronald McDonald, ακολούθησε την παραίτησή του από την αλυσίδα fast food McDonald’s.

Το συμβόλαιο ανάμεσα σε αυτόν και την εταιρία ήταν ετήσια αμοιβή 50.000 $ το χρόνο και έξτρα παροχές όπως προσωπικός σεφ, λιμουζίνα και σοφέρ, γραφείο και γραμματέας. Αλλά όταν συνειδητοποίησε τι εκπροσωπούσαν τα McDonald’s δεν δίστασε να το σπάσει.

“Καλοκαίρι/Φθινόπωρο 1990
Αγαπητέ πολίτη,

Για περίπου δύο χρόνια λειτουργούσα ενάντια σε όλα όσα πίστευα, καθώς είχα ξεπουληθεί στον κολοσσό των McDonald’s και υποδυόμουν τον RONALD McDONALD μπροστά σε χιλιάδες αθώα παιδιά που μου έδειχναν εμπιστοσύνη.

Πριν από αυτό, και λυπάμαι που το λέω, υποδυόμουν επίσης τον ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΜΑΓΙΚO BURGER KING στις Βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες κάνοντας μαγικές παράστασεις για παιδιά και προωθώντας την κατανάλωσης κρέατος για την εταιρία Burger King.

Δέκα χρόνια αργότερα, συνειδητοποιώ ότι έχω ένα χρέος προς τους γονείς και τα παιδιά ανά τον κόσμο, στο να προσπαθήσω να τους παρουσιάσω την αλήθεια για τον υπέροχο χορτοφαγικό τρόπο ζωής στον οποίο χρωστάω τόσα πολλά. Για το σκοπό αυτό έχω φτιάξει μια εντελώς νέα παράσταση για να εκπαιδεύσω τα παιδιά σχετικά με την αληθινή σχέση τους με το περιβάλλον, με τους φίλους τους τα ζώα, με τις αναμεταξύ τους σχέσεις, ως συγκάτοικοι σε έναν φοβερά θυματοποιημένο υπερ-επιβαρυμένο πλανήτη.

Αυτή η παράσταση (που συμπληρώνεται με μουσική, μαγικά και αστεία) είναι ο τρόπος μου να πω πως λυπάμαι που ξεπουλήθηκα τόσο απροκάλυπτα σε ομίλους, που κερδίζουν εκατομμύρια από την δολοφονία αμέτρητων ζώων και από την εκμετάλλευση παιδιών.  Παρά το γεγονός ότι τα έξοδα αναμένεται να καλυφθούν από χορηγούς, αυτό το πρόγραμμα είναι μη κερδοσκοπικό και επικεντρώνεται στην εκμάθηση των νέων ανθρώπων περί των ειρηνικών εναλλακτικών τρόπων του φυσικού, υγιεινού, χορτοφαγικού τρόπου ζωής.

Ειρήνη & Αγάπη
Geoffrey Giuliano”

McDonald’s