Συχνές ερωτήσεις

Πιθανών σου έχουν δημιουργηθεί μερικές απορίες διαβάζοντας την ιστοσελίδα μας. Μην σε ανησυχεί! Είναι απόλυτα φυσιολογικό! Οι περισσότεροι άνθρωποι πριν κάνουν την αλλαγή προς τον βιγκανισμό αισθάνονται μπερδεμένοι με την συσσώρευση τόσων νέων πληροφοριών.

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις πιο κοινές ερωτήσεις.
Για την διευκόλυνσή σου έχουμε κατηγοριοποιήσει τις ερωτήσεις σε 4 ενότητες:
Περί vegan ηθικής.
Τα πρώτα βήματα στον βιγκανισμό.
Περί ακτιβισμού.
Περί υγείας.


Περί vegan ηθικής.

Ισχυριζόμαστε ότι είμαστε ηθικά όντα που δεν ενεργούν απλώς και μόνο για να ικανοποιήσουν τις ηδονιστικές τους παρορμήσεις.

Αλήθεια, θα ήθελες να ζεις σε μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι γύρω σου θα ήταν ελεύθεροι να ικανοποιήσουν όλες τις επιθυμίες τους ελεύθερα, ανεξαρτήτως τιμήματος και όπου ο ισχυρότερος θα μπορούσε να εκμεταλλεύεται τον ασθενέστερο, αν το επιθυμούσε;

Εφόσον γνωρίζεις πολύ καλά πως τα ζώα έχουν την ικανότητα να υποφέρουν, να φοβούνται και να πονάνε ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, τι είναι αυτό που σε κάνει να πιστεύεις πως δεν αξίζουν ίση μεταχείριση με τους ανθρώπους;

Είναι ίσως ο βαθμός ευφυΐας τους που σε κάνει να τα βλέπεις ως υποδεέστερα είδη; Αν αυτή είναι η δικαιολογία σου, τότε εφαρμόζεις αυτήν σου τη πεποίθηση και στους ανθρώπους με περιορισμένες νοητικές ικανότητες; Την εφαρμόζεις και στα μωρά; Γιατί και τα μωρά έχουν περιορισμένες νοητικές ικανότητες! Για σκέψου το λίγο. Είναι τα ζώα πράγματι χαζά;

Επίσης, σκέψου και δώσε μια ειλικρινή απάντηση στον εαυτό σου, πώς μπορείς να δικαιολογήσεις την ικανοποίηση της επιθυμίας σου για ζωικά προϊόντα, όταν τα ζώα πρέπει να υποφέρουν και να δολοφονηθούν προκειμένου να τα φας;

Από την άλλη, η χορτοφαγική διατροφή δεν είναι ούτε στο ελάχιστο λιγότερο ικανοποιητική γευστικά σε σχέση με την κρεοφαγική. Αλλά ακόμα και αν αυτό δεν συνέβαινε, η ηθική συνέπεια δεν έχει μεγαλύτερη αξία από την γευστική απόλαυση;

Όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, είναι αλήθεια τα φασόλια και το ρύζι ακριβότερα από το κρέας του γουρουνιού ή της αγελάδας (το χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, όπως έχει μάθει να αποκαλείς τα νεκρά σώματα των ζώων);
Τα μεγαλύτερα προβλήματα και αδικίες που μαστίζουν τους ανθρώπους έχουν τη ρίζα τους στην εκμετάλλευση και στην δολοφονία των ζώων. Ο πόνος των ανθρώπων με τον πόνο των ζώων σχετίζονται πολύ περισσότερο από όσο βολεύει αυτούς που δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα στη ζωή τους. Δεν μπορεί να μιλάς για δικαιοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους και να παραβλέπεις τα δικαιώματα των ζώων!

Η βιομηχανία που εκμεταλλεύεται και δολοφονεί τα ζώα είναι η ίδια που εκμεταλλεύεται και δολοφονεί τους ανθρώπους! Και δεν υπερβάλουμε καθόλου! Ίσως να μην το έχεις συνειδητοποιήσει, αλλά κάθε φορά που καταναλώνεις οτιδήποτε προέρχεται από ζώα δεν προκαλείς μόνο απέραντο πόνο στα ζώα – δεν δολοφονείς μόνο τα μη ανθρώπινα ζώα – γίνεσαι ένα με τη χειρότερη βιομηχανία που υπήρξε ποτέ στη γη – και γίνεσαι εσύ αυτός που κλέβει τελικά το φαγητό και το νερό από τους ανθρώπους!

Σου φαίνεται αδιανόητο έτσι;

Εσύ έχεις την δυνατότητα να φας φαγητό και να πιείς νερό! Κάπου δίπλα σου, σε κάποιες χώρες της γης ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υποσιτίζονται και στερούνται το πιο βασικό τους δικαίωμα! Αυτό στην τροφή και στο νερό!

Η εξήγηση είναι απλή! Το 80% της παγκόσμιας πείνας προέρχεται από χώρες οι οποίες εξάγουν τα αποθέματα των φυτοκαλλιεργιών τους στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι ανεπτυγμένες χώρες δίνουν τις τροφές αυτές στα ζώα φάρμας, τα οποία με τη σειράς τους δολοφονούνται και τα νεκρά σώματά τους καταναλώνονται από τους κατοίκους των ανεπτυγμένων χωρών.

40.000 άνθρωποι θα πεθαίνουν και σήμερα, όπως 40.000 άνθρωποι πέθαναν και χθες, όπως και προχθές από την πείνα! 40.000 άνθρωποι θα πεθάνουν και αύριο και μεθαύριο από την πείνα και το ίδιο θα συμβαίνει για όσο διάστημα κάποιοι επιμένουν να τρέφονται με ζωικά προϊόντα. Και για να είμαστε και πιο ακριβείς, δεδομένης της αύξησης του πληθυσμού των ανθρώπων, ο αριθμός των συνανθρώπων μας που πεθαίνουν από ασιτία καθημερινά αυξάνεται!

Με το να γίνεις vegan λοιπόν δεν βοηθάς στο να αποκτήσουν μόνο τα ζώα τα δικαιώματα τους – βοηθάς και αυτό το ένα δισεκατομμύριο των συνανθρώπων μας να αποκτήσει τα βασικά του δικαιώματα.
Αν ήμασταν όλοι οι άνθρωποι vegans, τότε ναι θα υπήρχε φαγητό για να θρέψει τους πεινασμένους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Όπως είχε δηλώσει και ο Philip Woolen “Η γη παράγει αρκετό φαγητό για να καλύψει τις ανάγκες όλων των ανθρώπων – μα δεν παράγει αρκετό για να καλύψει την απληστία μας.”

Το ξέρεις πως η τροφή που τρώνε οι αγελάδες είναι η τροφή που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες 8,7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων; Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο ο πληθυσμός των ανθρώπων είναι 7,3 δις!
Δεν βασανίζουμε και δολοφονούμε δισεκατομμύρια ζώων προκειμένου να τα “σώσουμε” από έναν φυσικό θάνατο. Τα φυλακίζουμε στις φάρμες εκτροφής – στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τους στερούμε κάθε τι που είναι φυσικό για αυτά, τα αναπαράγουμε με μη φυσικούς τρόπους και εντατικούς ρυθμούς και τα δολοφονούμε μόνο και μόνο γιατί υπάρχει ζήτηση από τους καταναλωτές για ζωικά προϊόντα.

Αν η ζήτηση αυτή μειωθεί, η βιομηχανία δεν θα έχει κανένα όφελος να αναπαράγει αυτά τα ζώα. Στο φυσικό τους περιβάλλον, τα ζώα αυτά αναπαράγονται με φυσιολογικούς ρυθμούς και έτσι δεν τίθεται κάποιο θέμα “υπερπληθυσμού”.

Είναι αλήθεια ότι αν σταματήσουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια ακριβώς στιγμή να τρώνε ζώα, τότε όλα τα δισεκατομμύρια των ζώων που εκτρέφονται ξαφνικά θα “περισσεύουν” Αλλά το να γίνουν όλοι οι άνθρωποι στη γη vegan σε μια στιγμή δεν είναι παρά σενάριο επιστημονικής φαντασίας!

Το καλύτερο σενάριο που μπορεί να συμβεί προς όφελος των ζώων, είναι η σταδιακή μείωση της κατανάλωσης τους, κάτι που θα ωθήσει την βιομηχανία μειώσει τον αριθμό των εκτρεφόμενων ζώων – μέχρι να έρθει η στιγμή που ευχόμαστε όλοι όσοι αγωνιζόμαστε για τα ζώα, όπου κανένα ζώο δεν θα γεννιέται με σκοπό να δολοφονηθεί για να φαγωθεί από τους ανθρώπους.

Έτσι, όπως καταλαβαίνεις, τελικά δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος να κατακλυστεί η γη από τα ζώα φάρμας – το αντίθετο – όσο αυξάνονται οι άνθρωποι που στρέφονται στον βιγκανισμό τόσο επιστρέφει όλο το οικοσύστημα στη φυσική του ισορροπία.
Όλες οι έγκυρες μελέτες καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα: τα φυτά στερούνται τους λεγόμενους υποδοχείς πόνου. Δεν διαθέτουν κανένα είδος ιστού που να διεγείρεται από επώδυνα σήματα. Η εξήγηση για αυτό είναι ιδιαίτερα απλή. Στα φυτά δεν χρειάζεται ο πόνος – δεδομένου πως επειδή δεν μπορούν έτσι και αλλιώς να προφυλαχθούν από αυτό που τους προκαλεί πόνο- θα ήταν απλά ένα βασανιστικό καπρίτσιο της φύσης.

Η αίσθηση του πόνου, δεν είναι μια αίσθηση που “δώρισε” η φύση στα ζώα προκειμένου να τα ταλαιπωρήσει. Ο σωματικός πόνος είναι μια από τις αισθήσεις που βοηθούν όλα τα ζώα και φυσικά και εμάς τους ανθρώπους να αντιλαμβανόμαστε αυτά που είναι επιζήμια και επικίνδυνα για την διατήρηση της ζωής μας.

Αν για παράδειγμα δεν είχες την αίσθηση του πόνου, τότε θα μπορούσες να καείς και να πεθάνεις σε μια φωτιά! Η ύπαρξη όμως του πόνου σε “ειδοποιεί” πως η φωτιά είναι κάτι επικίνδυνο και πως οφείλεις να απομακρυνθείς από αυτή.

Ακόμα όμως και αν δεχθούμε πως τα φυτά πονάνε και αν λάβουμε υπ όψιν μας πως τα περισσότερα φυτά κόβονται για να ταΐσουν τα ζώα, τότε κάθε φορά που κάποιος τρέφεται με ζώα υποβάλει σε πόνο περισσότερα φυτά από ότι αν τελικά η διατροφή του ήταν καθαρά φυτοφαγική. (Διάβασε εδώ πόσα κιλά φυτικής τροφής πρέπει να δαπανηθούν για να παραχθεί ένα μόλις κιλό ζωικής τροφής και θα καταλάβεις).

Τέλος αν πραγματικά πιστεύεις πως και τα φυτά, όπως και τα ζώα αισθάνονται πόνο και πως εφόσον συμβαίνει αυτό, τότε είσαι κατά μιαν έννοια υποχρεωμένος να σκοτώνεις και ζώα και φυτά, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε, αν το ίδιο λες και για τους ανθρώπους που και αυτοί αισθάνονται πόνο όπως τα ζώα (και τα φυτά κατ' εσέ).
Τα σαρκοφάγα ζώα σκοτώνουν άλλα ζώα προκειμένου να επιβιώσουν. Οι άνθρωποι όχι μόνο επιβιώνουμε άριστα χωρίς τροφές που περιέχουν ζωικά, αλλά απολαμβάνουμε και καλύτερη υγεία χωρίς αυτές. Άρα σκοτώνουμε ζώα με μοναδικό σκοπό την κάλυψη της λαιμαργίας μας. Και αυτό δεν είναι και τόσο τιμητικό για το ζώο που θέλει να κρατά τα πρωτεία στη λογική και την ηθική.

Αν παρόλα αυτά θέλουμε να παίξουμε αυτό το “βάρβαρο παιχνιδάκι” τότε γιατί δεν το παίζουμε όπως και τα άλλα ζώα; Αν ο κυνηγός μέσα μας ζει τόσο έντονα τότε θα πρέπει να κρυφτούμε πίσω από κάποιους θάμνους, να παραφυλάξουμε το θήραμά μας, να του επιτεθούμε και να το κατασπαράξουμε με τα δόντια μας και τα νύχια μας και να το φάμε ως έχει, ωμό, με τα αίματα και τις τρίχες του.
Το σώμα μας απέχει πολύ από των σαρκοφάγων ζώων. Τα σαρκοφάγα έχουν μικρό πεπτικό σύστημα, γαμψά νύχια και αιχμηρούς κυνόδοντες. Οι άνθρωποι έχουμε μακρύ πεπτικό σύστημα, επίπεδα λεπτά νύχια και τα δόντια μας είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να αλέθουν τις φυτικές πρωτεΐνες. Ακόμη και οι ανθρώπινα κυνόδοντες είναι πολύ πιο επίπεδοι από εκείνους των σαρκοφάγων ζώων.
Στις καπιταλιστικές μας κοινωνίες τα ζώα εκτρέφονται και σφάζονται κατά δισεκατομμύρια προκειμένου να καλύψουν την ζήτηση. Καθημερινά όμως όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν ηθικές επιλογές και γίνονται vegans. Ο βιγκανισμός είναι μια ηθική στάση που γνωρίζει άνθιση στις μέρες μας. Όσο ο βιγκανισμός εξαπλώνεται τόσο περισσότερα ζώα γλιτώνουν τα βασανιστήρια και την δολοφονία.

Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης δεν εξαιρεί τα ζώα! Αν είσαι βίγκαν γλιτώνεις από τη δολοφονία 100 ζώα τον χρόνο! Οι επιλογές σου έχουν πραγματικά θετικά για τα ζώα!
Αυτή είναι μια ερώτηση που δεν μπορούμε να απαντήσουμε. Κάποιοι vegans δεν παίρνουν ποτέ φάρμακα, κάποιοι άλλοι ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του γιατρού τους.

Μπορούμε σίγουρα να σου πούμε να μην κάνεις κατάχρηση! Επίσης μπορούμε να σου πούμε πως συνήθως εξαιτίας της vegan διατροφής μας αρρωσταίνουμε πιο σπάνια – αλλά δεν είμαστε και άτρωτοι. Αλλά το αν θα πάρεις τα φάρμακα που σου συνταγογράφησε ο γιατρός σου είναι κάτι που θα πρέπει να το αποφασίσεις μόνος-η σου.

Να θυμάσαι μόνο πως τα φάρμακα είναι όλα δοκιμασμένα σε ζώα και περιέχουν τον βασανισμό και την δολοφονία τους. Σύμφωνα με την παρούσα νομοθεσία οι φαρμακευτικές εταιρίες είναι υποχρεωμένες να το κάνουν. Πολλά φάρμακα επίσης περιέχουν και ζωικά συστατικά, όπως οι κάψουλες για παράδειγμα που φτιάχνονται από ζελατίνη.

Μίλησε στον γιατρό σου για τις ανησυχίες σου. Ζήτησέ του να σου προτείνει κάποιο ομοιοπαθητικό φάρμακο για την πάθησή σου.
Πολλοί vegans έχουν στην οικογένεια τους κάποια από τα λεγόμενα κατοικίδια ζώα. Τι καλύτερο από το να ανοίξεις το σπίτι σου και την οικογένειά σου σε κάποιο αδέσποτο γατάκι ή σκυλάκι - με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα το αγαπάς και θα του φέρεσαι σωστά και με υπευθυνότητα;

Αν σκέφτεσαι όμως να αγοράσεις κάποιο ζώο από ένα pet shop, τότε να σου θυμίσουμε πως με αυτήν σου την πράξη υποστηρίζεις άμεσα ένα χυδαίο και βασανιστικό εμπόριο. Οι εκτροφείς ζώων και τα puppy mills είναι ένα από τα κεφάλαια άγριας εκμετάλλευσης ζώων που θα πρέπει να κλείσουν.

Όσον αφορά την διατροφή των κατοικίδιων σου διάβασε τη σελίδα μας Vegan Κατοικίδια.
Αυτή είναι μια υποθετική ερώτηση την οποία εκ του ασφαλούς θα ήταν λάθος να απαντήσουμε. Σε γενικές γραμμές πάντως οι άνθρωποι σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης κάνουν πολλά που φυσιολογικά δεν θα έκαναν προκειμένου να σώσουν τους εαυτούς τους.

Θα μπορούσαμε όμως να πούμε αυτό: Δεν βρισκόμαστε ούτε εμείς, ούτε εσύ σε αυτή την έκτακτη ανάγκη. Εκτός και στο ερημονήσι που έχεις ναυαγήσει δεν έχει μανάβικα μεν, αλλά έχει ίντερνετ και μπορείς και διαβάζεις αυτή την ιστοσελίδα.

Και για να σου αντιστρέψουμε λοιπόν την ερώτηση, εφόσον το να τρως τα ζώα δεν σου είναι απαραίτητο και εφόσον τα χασάπικα που πωλούν τα τεμαχισμένα πτώματα των ζώων δεν είναι έρημα νησιά, εσύ γιατί επιμένεις στο να τρως ζώα;Τα πρώτα βήματα στον βιγκανισμό.

Καθόλου! Το σημαντικό είναι αλλάξει η αντίληψή σου για τα ζώα και να καταλάβεις πως κάθε ένα ζώο, όπως ακριβώς και κάθε ένας άνθρωπος, υπάρχει για το δικό του καλό και όχι για να εξυπηρετεί τις υποτιθέμενες ανάγκες σου. Αν το έχεις συνειδητοποιήσει αυτό, τότε όλα τα άλλα είναι “παιχνιδάκι”.

Άλλωστε σχεδόν όλοι οι σημερινοί vegans υπήρξαν στο παρελθόν τους κρεοφάγοι και πολλοί από αυτούς φανατικοί.

Το πόσο καιρό θα σου πάρει για να εφαρμόσεις την θεωρία στην πράξη εξαρτάται από τον χαρακτήρα σου. Άλλοι το καταφέρνουν μέσα σε μια στιγμή, άλλοι θέλουν κάποιο “x” χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό να δώσεις στον εαυτό σου τον χρόνο που θα χρειαστεί για να κάνει την μετάβαση. Κάθε σου βήμα προς τον βιγκανισμό είναι ένα θετικό βήμα, άσχετα με την ταχύτητα με την οποία το κάνεις.

Αν δυσκολεύεσαι, θα σε συμβουλεύαμε πρώτα από όλα να σταματήσεις να καταναλώνεις τα ζωικά προϊόντα για τα οποία τα ζώα αναπαράγονται και δολοφονούνται κατά κύριο λόγο (κρέας, γάλα, αυγά, δέρμα, γούνα). Και σε δεύτερο χρόνο μπορείς να σταματήσεις να καταναλώνεις και τα υποπροϊόντα των σφαγείων, όπως πχ η ζελατίνη που περιέχεται στα ζελέ φρούτων.

Συμβουλέψου και τον Vegan Οδηγό. Αν έχεις οποιαδήποτε απορία μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας.
Φυσικά! Οι διατροφικές επιλογές σου πρόκειται να ανοίξουν διάπλατα! Θα ανακαλύψεις τρόφιμα που δεν ήξερες καν ότι υπήρχαν και γεύσεις που θα σε ενθουσιάσουν! Είτε θες μια υγιεινή διατροφή, είτε είσαι λάτρης του “junk food” υπάρχει μια ατελείωτη ποικιλία από vegan τρόφιμα για όλους τους ουρανίσκους! Μην ξεχνάς άλλωστε πως το να είσαι vegan δεν σημαίνει πως δεν είσαι και "καλοφαγάς".

Αν η γεύση του κρέατος σου είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, αλλά δεν θες να συμμετέχεις πλέον σε όλη αυτή την βαρβαρότητα, τα νέα είναι πολύ καλά! Υπάρχουν φυτικές εναλλακτικές (meat-like & dairy-like) για σχεδόν όλα τα ζωικά προϊόντα. Έτσι θα μπορείς να απολαμβάνεις τα αγαπημένα σου σουβλάκια με γύρο και τζατζίκι! Η λίστα με τα “meat & dairy-like” είναι μεγάλη και αυξάνεται συνεχώς και στη χώρα μας, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν vegan τρόφιμα.

Μια επίσκεψη σε ένα μαγαζί που πουλά vegan προϊόντα θα σε καταπλήξει από τις επιλογές που έχει να σου προσφέρει!
Όχι! Η χορτοφαγία δεν είναι ακριβή.

Ο μύθος αυτός ξεκινά από την επιλογή που κάνουν κάποιοι vegans στην καθημερινή κατανάλωση έτοιμων και επεξεργασμένων τροφίμων. Φυσικά δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να καταναλώνουμε κάπου-κάπου και κάποια έτοιμα φαγητά, όμως κανονικά η καθημερινή διατροφή των vegans δεν βασίζεται στις επεξεργασμένες τροφές αλλά στα φασόλια, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα φρούτα, και τα λαχανικά - τα φθηνότερα υλικά της γης!

Η χορτοφαγία είναι πραγματικά εύκολη, ακόμη και για τα πιο low budget πορτοφόλια! Τόσο εύκολη που μπορεί να την υιοθετήσει άνετα και κάποιος φοιτητής!
Το τι θα κάνεις τα δερμάτινα πορτοφόλια, παπούτσια, ή μάλλινα πουλόβερ και παλτά που έχεις ήδη στην ντουλάπα σου πριν καν ακούσεις για το βιγκανισμό είναι προσωπικό σου θέμα.

Σίγουρα το να συνεχίσεις να φοράς τα δερμάτινα παπούτσια σου, δεν θα προκαλέσει περισσότερο βασανισμό σε κανένα ζώο.

Αν όμως δεν βλέπεις τα ζώα ως αντικείμενα και αν κατανοείς την αδικία που έχουν υποφέρει, σταδιακά και ανάλογα το budget σου θα αρχίσεις να τα ξεφορτώνεσαι και να τα αντικαθιστάς με νέα Vegan-Friendly προϊόντα.

Ευτυχώς για όλους μας, ένα μεγάλο μέρος της μόδας είναι με το μέρος μας.
Δεν είναι όλες οι οικογένειες εξίσου υποστηρικτικές της vegan ζωής. Αυτό συχνά τροφοδοτείται από τους αρνητικούς μύθους για τη διατροφή ενός vegan, καθώς και τη σημασία κάποιων παραδοσιακών τροφίμων μέσα σε μια οικογένεια.

Αυτό που σίγουρα θα σε διευκολύνει στην περίπτωση που δεν έχεις την υποστήριξη των δικών σου ανθρώπων είναι η μελέτη!

Αν θες να καταρρίψεις τους μύθους γύρω από τον βιγκανισμό, θα πρέπει να διαβάσεις! Ευτυχώς υπάρχει άφθονο υλικό στο διαδίκτυο. Και φυσικά πάντα μπορείς να συμβουλευτείς έναν παλαιότερο vegan από σένα.

Επιπλέον, θα πρέπει να δείξεις ανοχή στις επιλογές της οικογένειας σου. Άλλωστε μην ξεχνάς, πως και εσύ κάποτε είχες τον ίδιο τρόπο ζωής με αυτούς, προτού ενημερωθείς. Μια καλή προσέγγιση, είναι να ενημερώσεις την οικογένεια σου για τους λόγους που σε ώθησαν να κάνεις αυτή την αλλαγή και γιατί όχι να φτιάξεις και κάποιο αγαπημένο σας φαγητό σε βίγκαν έκδοση και να το απολαύσετε όλοι μαζί! Αυτό συνήθως βοηθά στην επικοινωνία και θα τους δώσει να καταλάβουν πως δεν απομακρύνεσαι από τις παραδόσεις, απλά τις φέρνεις στα μέτρα σου!

Έτσι, με θετική διάθεση μπορεί και να εμπνεύσεις και τους γύρω σου! Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου γονείς αρνητικοί στις vegan επιλογές των παιδιών τους, μόλις ενημερώθηκαν σωστά, επέλεξαν και αυτοί τον ηθικότερο τρόπο ζωής.
Μια προσεγμένη vegan διατροφή είναι ότι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις σε σένα και στο μωρό σου! Στην ιστοσελίδα μας θα βρεις πολλές πληροφορίες για την διατροφή κατά το διάστημα της εγκυμοσύνης και του θηλασμού καθώς και για τον πρώτο χρόνο του μωρού σου.
Πληθώρα vegan οικογενειών έχουν μεγαλώσει (πολύ) υγιή και ευτυχισμένα παιδιά και είναι πιο εύκολο από όσο νομίζεις! Στην ιστοσελίδα μας θα βρεις πολλές πληροφορίες για την διατροφή κατά την παιδική παιδική αλλά και την εφηβική ηλικία.
Πάρα πολλοί vegan αθλητές έχουν διαπρέψει στο άθλημα τους! Μερικούς θα τους έχει έτσι και αλλιώς ακουστά, όπως τον Patrick Baboumian που είναι ο δυνατότερος άντρας στον κόσμο ή τον Frank Medrano που κάνει καλισθενικη αγωγη! Μπορείς να βρεις αναλυτικές πληροφορίες εδώ.
Όχι βέβαια! Η ωμοφαγική διατροφή είναι διαφορετική από την βίγκαν, παρόλο που υπάρχει μια κάποια συσχέτιση. Μερικοί vegans είναι και ωμοφάγοι, αλλά οι περισσότεροι τρώνε μαγειρεμένο φαγητό.
Αν και σε γενικές γραμμές οι vegans ζυγίζουν λιγότερο σε σχέση με τους κρεοφάγους και ο βιγκανισμός είναι ένας καλός τρόπος να προσλαμβάνεις λιγότερες θερμίδες, δεν υπάρχει καμία εγγύηση στο ότι θα χάσεις βάρος.

Αν τρως εξολοκλήρου vegan junk φαγητό μπορεί να παραμείνεις στα ίδια κιλά ή και να πάρεις και βάρος!

Για να πετύχεις απώλεια κιλών θα πρέπει η διατροφή σου να είναι προσεγμένη σε κάθε περίπτωση.

Μην ξεχνάς άλλωστε πως ο βιγκανισμός δεν είναι ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος αλλά μια ηθική επιλογή!
Αυτό είναι καθαρά θέμα προτίμησης (και αλλεργιών αν έχεις). Στην αγορά μπορείς να βρεις γάλα και κρέμες γάλακτος από σόγια, ρύζι, αμύγδαλα, κινόα και πολλά μπορείς να τα φτιάξεις εύκολα και στο σπίτι σου.

Δοκίμασέ τα όλα και μάλιστα πειραματίσου με τις διάφορες εταιρίες που τα παράγουν και θα βρεις αυτό που ταιριάζει στη γεύση σου.

Στο εμπόριο θα βρεις ακόμα και έτοιμη vegan σαντιγύ, vegan γιαούρτι και vegan κρέμα ζαχαροπλαστικής!

Επειδή προφανώς έχεις συνηθίσει το αγελαδινό γάλα και την γεύση του θα σου συστήναμε να δώσεις στον εαυτό μια δοκιμαστική περίοδο περίπου μιας εβδομάδας προτού απορρίψεις κάποιο προϊόν.
Μπορεί να μην το πιστεύεις αλλά με τον καιρό θα διαπιστώσεις πως τελικά δεν σου είναι και τόσο απαραίτητο! Ακόμα και μια μακαρονάδα μπορεί να είναι πεντανόστιμη χωρίς τυρί, αν την συνδυάσεις με ελαιόλαδα, λαχανικά, σκόρδο και αλατοπίπερο.

Αν παρόλα αυτά πραγματικά δεν ζεις χωρίς τυρί, υπάρχουν στην αγορά πολλά vegan τυριά με καταπληκτική γεύση και “τυρένια” υφή!

Η πιο εύκολη λύση και οικονομική λύση, ιδιαίτερα αν λατρεύεις τα μακαρόνια είναι η διατροφική μαγιά! Αλλά στο εμπόριο κυκλοφορούν και πολλά άλλα vegan τυριά!
Ακόμα και αν δεν πάς σε κάποιο vegan ή vegetarian εστιατόριο είναι εύκολο να βρεις να φας διάφορα πιάτα!

Τα περισσότερα εστιατόρια και οι ταβέρνες έχουν και πιάτα που δεν περιέχουν ζωικά.

Αν παρόλα αυτά δεν είσαι τόσο τυχερός και πέσεις στην περίπτωση που το μαγαζί συνοδεύει όλα του τα πιάτα με ζωικά, τότε απλά ενημέρωσε τους πως δεν τρως τίποτα που να προέρχεται από ζώα και σίγουρα μπορούν να κάνουν κάποια τροποποίηση για σένα και το πιο πιθανό είναι αν ο σεφ είναι επαγγελματίας να χαρεί να σου φτιάξει ένα πιάτο χωρίς ζωικά μέσα.

Μια επίσης πολύ καλή λύση, όπου θα βρεις πιάτα για vegans είναι τα εστιατόρια με διεθνή κουζίνα: κινέζικη, ταϊλανδέζικη, ιταλική, ινδική, κλπ που διαθέτουν έτσι και αλλιώς πιάτα δίχως ζωικά.
Στην ιστοσελίδα μας σου παραθέτουμε μερικές από τις πιο αγαπημένες μας συνταγές που αφορούν τόσο φαγητά όσο και γλυκά.

Επίσης σου έχουμε έτοιμη μια λίστα με συνδέσμους με εκατοντάδες vegan συνταγές! Ο σεφ που κρύβεται μέσα σου δεν θα βαρεθεί ποτέ να δημιουργεί νέα πιάτα!
Υπάρχουν διάφορα προϊόντα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά ως εναλλακτικά των αυγών. Το ποιο θα χρησιμοποιήσεις εξαρτάται από τι θες να φτιάξεις:

Αν μια παράδειγμα θες να φτιάξεις κέικ ή γαλακτομπούρεκο ή ακόμα και τσουρέκι δεν σου χρειάζεται κανένα “egg-like” προϊόν. Έχουμε δοκιμασμένες, νοστιμότατες και εύκολες vegan συνταγές για αυτά τα γλυκά εδώ.

Αν όμως θες να φτιάξεις Μαρέγκα, ή κρέμες και κουρκούτι και η συνταγή που έχεις απαιτεί τη χρήση αυγών, τότε θα χρειαστείς κάποιο υποκατάστατο. Μια οικονομικότατη λύση είναι το “No Egg” της Orgran που κοστίζει λιγότερο από 6 ευρώ και αντιστοιχεί σε 66 αυγά. Άλλη μια οικονομικότατη λύση για κάποιες συνταγές είναι να βάλεις μπανάνα στη θέση του αυγού!

Αν τέλος θες να φτιάξεις “αυγά καγιανά” τότε το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγο μαύρο αλάτι ή αλλιώς Kala Namak, το οποίο το βρίσκεις στα περισσότερα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα.
Αυτό που είναι λάθος στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων, δεν είναι απλά ότι τα ζωικά προϊόντα προέρχονται από φυλακισμένα και κακοποιημένα ζώα. Στην πραγματικότητα η ρίζα όλου του κακού είναι ότι αντιμετωπίζουμε τα ζώα σαν αντικείμενα και σαν παραγωγικές μηχανές που μας δίνουν προϊόντα.

Το να παίρνουμε λοιπόν τα αυγά από τις ελεύθερες κότες του χωριού είναι σαν να έχουμε ένα κουτί γεμάτο μπισκότα πχ και όποτε πεινάμε να το ανοίγουμε και να παίρνουμε ένα. Η κότα δηλαδή από συναισθανόμενο ζώο μετατρέπεται απλά σε ένα κουτί – σε ένα αντικείμενο.

Κάθε ζώο υπάρχει στη γη για το δικό του όφελος. Το ίδιο και οι κότες. Και για το δικό της όφελος παράγει κάποια ωάρια (τα αυγά της δηλαδή) με σκοπό την αναπαραγωγή της και όχι με σκοπό να μας θρέψει. Για αυτό άλλωστε και η φύση την έχει προγραμματίσει τα αγονιμοποίητα ωάρια της, δηλαδή τα αγονιμοποίητα αυγά της, να τα τρώει η ίδια ώστε να επαναπροσλαμβάνει το ασβέστιο που δαπάνησε παράγοντας τα!
Σχεδόν σε κάθε γειτονιά υπάρχει και ένα μαγαζί με βιολογικά προϊόντα. Εκεί θα βρεις σίγουρα και vegan επιλογές.

Στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει και το Bamboo Vegan – ένα μαγαζί που έχει άπειρα vegan προϊόντα και είναι και το μοναδικό που πουλά αποκλειστικά και μόνο vegan τρόφιμα! Τα παιδιά που το έχουν όχι μόνο είναι vegan αλλά είναι και πολύ ενημερωμένοι και θα σε βοηθήσουν με μεγάλη ευχαρίστηση σε οποιαδήποτε απορία μπορεί να έχεις.

Και αν μένεις εκτός Αθηνών μην ξεχνάς πως πάλι μπορείς να κάνεις παραγγελία από το Bamboo Vegan!
Ναι! Η βιομηχανία δεν αφήνει τίποτα να πάει ανεκμετάλλευτο και χρησιμοποιεί τα ζώα παντού όπου μπορεί, μιας και έτσι απλά αυξάνει τα κέρδη της! Τα παρακάτω συστατικά τροφίμων παρασκευάζονται αποκλειστικά από ζώα και θα πρέπει να μην τα καταναλώνεις αν είσαι vegan:

Ε120, Ε542, E631, E640, Ε901, E904, E920, E635, Αλβουμίνη, Ζελατινη, Καζεϊνη, Λακτόζη.

Δες αναλυτικά τα ζωικά συστατικά που μπορεί να κρύβονται στα τρόφιμα που αγοράζεις!
Στα καλλυντικά και στα είδη προσωπικής υγιεινής είναι κρυμμένα πολλά συστατικά ζωικής προέλευσης. Τα πιο συνιθισμένα είναι το Κολλαγόνο (Collagen), το Χαβιάρι (Caviar), η Αλβουμίνη, (Albumin), η Αλλαντοϊνη (Allantoin), το Λακτικό Οξύ (Lactic Acid), η Ελαστίνη (Elastin), η Κερατίνη (Keratin), η Λανολίνη (Lanolin), οι Πρωτεΐνες Μεταξιού (Silk Protein), και το Σκουαλένιο (Squalene). Δες αναλυτικά όλα τα συστατικά που προέρχονται από ζώα εδώ .

Μην ξεχάσεις να διαβάσεις τον Οδηγό Cruelty Free & Vegan Καλλυντικά για να μάθεις να κάνεις τις αγορές σου πανεύκολα!
Όχι, το φοινικέλαιο δεν μπορεί να θεωρείται vegan. Παρόλο που είναι ένα φυτικό έλαιο, για την παραγωγή του δολοφονούνται χιλιάδες ζώα όπως ουραγκοτάγκοι και τίγρεις. Δεδομένης της αποψίλωσης των τροπικών δασών που λαμβάνει χώρα προκειμένου να καλλιεργηθούν φοινικόδεντρα, τα ζώα που μέχρι πρότινος ζούσαν σε αυτά τα δάση μένουν χωρίς τροφή και καταδικάζονται σε αργό θάνατο από ασιτία. Και δεν είναι μόνο αυτό! Πολλά από τα άγρια ζώα κατακρεουργούνται από τους εργάτες των φυτειών, ή θάβονται ζωντανά ή αιχμαλωτίζονται με σκοπό να πωληθούν ως κατοικίδια, σε ζωολογικούς κήπους, ακόμα και σε οίκους ανοχής!

Μάθε περισσότερα για την άγρια βιομηχανία του φοινικέλαιου και το τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις τα ζώα.
Υπάρχουν πολλά αλκοολούχα ποτά που μπορείς να πίνεις που δεν περιέχουν σε κανένα στάδιο της παραγωγής τους εκμετάλλευση ζώων. Δες την λίστα στο Barnivore, στον vegan οδηγό για ποτά, κρασιά και μπύρες!Περί ακτιβισμού.

Μίλα στους φίλους και τους συγγενείς σου για το ολοκαύτωμα των ζώων! Μη ξεχνάς πως οι φωνές των ζώων δεν μπορούν να ακουστούν μέσα στις ανθρώπινες κοινωνίες! Έτσι πρακτικά η μόνη ελπίδα για την απελευθέρωση των ζώων είναι η δράση ευαισθητοποιημένων ανθρώπων. Άφησε φυλλάδια στο χώρο εργασίας σου ή στη σχολή σου.

Δεδομένου πως το “φαγητό” απασχολεί πολύ τους ανθρώπους, δεν θα δυσκολευτείς να βρίσκεις ευκαιρίες να μιλάς για τα ζώα. Στο λεωφορείο, στο σούπερ μάρκετ, παντού όπου υπάρχουν άνθρωποι υπάρχει και μια συζήτηση περί “φαγητού”. Έχε μαζί σου φυλλάδια για να δίνεις στους συνομιλητές σου.

Τέλος μπορείς να συμμετέχεις στις δράσεις που γίνονται από διάφορες ομάδες ή αν στην πόλη όπου ζεις δεν υπάρχει κάποιο γκρουπ που να ασχολείται με τα δικαιώματα των ζώων να φτιάξεις ένα. Το facebook θα σου φανεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο σε αυτήν την περίπτωση.
Όλα τα φυλλάδια που έχουμε διατίθενται δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας μας. Επέλεξε το φυλλάδιο που θες και κατέβασε το κατάλληλο αρχείο. Επίσης μπορείς να βρεις αφίσες και αυτοκόλλητα για να τα χρησιμοποιήσεις όπως νομίζεις.
Η ομάδα μας που απαρτίζεται αποκλειστικά και μόνο από vegan εθελοντές που πιστεύουν στην απελευθέρωση των ζώων.

Αν και εσύ πιστεύεις το ίδιο και έχεις διάθεση να εργαστείς προς όφελος των ζώων επικοινώνησε μαζί μας - η ομάδα μας είναι πάντα ανοιχτή και έχει ανάγκη από νέα άτομα.

Η ομάδα του 269life Greece δεν δέχεται δωρεές χρημάτων. Τα έξοδα που μπορεί να προκύψουν για την εκάστοτε δράση, καλύπτονται από τους ίδιους τους εθελοντές.Περί υγείας.

Ο βιγκανισμός, παρόλο που δεν είναι μια “δίαιτα”, αλλά μια ηθική αντιμετώπιση των ζώων, μπορεί να σου προσφέρει καλύτερη υγεία σε σχέση με την κρεοφαγία!

Ακόμα και αν λατρεύεις το πρόχειρο φαγητό, η αλλαγή του σε vegan θα βελτιώσει την υγεία σου εντυπωσιακά! Θυμήσου πως δεν υπάρχει καθόλου χοληστερόλη στα vegan τρόφιμα, έτσι σχεδόν όλες οι vegan επιλογές τροφίμων, είναι πολύ πιο υγιεινές από ό, τι οι ομόλογές τους με βάση τα ζώα. Αλήθεια μήπως θες λίγο Vegan παγωτό;

Εάν πάλι αυτό που θες είναι υγεία, η vegan διατροφή είναι η καλύτερη επιλογή! Έλεγξε την ενότητα Vegan για την υγεία σου για να ενημερωθείς αναλυτικά.
Φυσικά! Μια ισορροπημένη vegan διατροφή είναι ότι καλύτερο για όλους, συμπεριλαμβανομένων των μωρών, των παιδιών, των εγκύων και των γυναικών που θηλάζουν, ενήλικες και ηλικιωμένους.
Ο πιο εύκολος τρόπος είναι ακολουθώντας μια ισορροπημένη vegan διατροφή, βασισμένη σε δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και όσπρια. Αυτή η δίαιτα είναι χαμηλή σε λιπαρά, δεν έχει χοληστερόλη και σου παρέχει πολλές πρωτεΐνες, ασβέστιο, φυτικές ίνες και όλα τα άλλα θρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη υγεία.

Μια vegan διατροφή συμβάλει σημαντικά σε χαμηλότερα ποσοστά καρκίνων, καρδιακών παθήσεων, σακχαρώδη διαβήτη και άλλα.
Όχι βέβαια! Όμως, όπως κάθε τι που είναι προπαρασκευασμένο θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Ένας λόγος είναι το υψηλότερό τους κόστος και ένας άλλος είναι το γεγονός πως συνήθως περιέχουν περισσότερα μπαχαρικά και αλάτια και έλαια σε σχέση με τα σπιτικά φαγητά. Ακόμα και έτσι βέβαια είναι πολύ πιο υγιεινά σε σχέση με αυτά που περιέχουν κρέας και ζωικά προϊόντα.

Ειδικά στα πρώτα σου βήματα τα έτοιμα φαγητά θα σε βοηθήσουν πολύ στο να κάνεις την αλλαγή πιο εύκολα. Vegan πίτσες, λουκάνικα, μπιφτέκια, γύρος, κοτομπουκιές, πάριζα, μαγιονέζες, γλυκά και πολλές άλλες λιχουδιές – όλες χωρίς ίχνος ζώων - υπάρχουν στην αγορά για να νοστιμεύσουν τη ζωή σου!
Κανένας vegan δεν πάσχει από έλλειψη πρωτεϊνών ή ασβεστίου και όχι μόνο αυτό – η πρόσληψη τόσο των πρωτεϊνών, όσο και του ασβεστίου είναι πανεύκολη για τους vegans. Αυτός είναι ένας από τους μύθους που έχει καλλιεργήσει η βιομηχανία που εκμεταλλεύεται και δολοφονεί τα ζώα!

Κατά βάση τα ακατέργαστα τρόφιμα περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για να είσαι υγιείς. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και τα τρόφιμα από σόγια έχουν πολύ υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης και σου παρέχουν μια άψογη υγεία.

Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως οι λαχανίδες, το μπρόκολο, το σπανάκι και τα σέσκουλα, αλλά και το ταχίνι, τα αμύγδαλα και το τόφου είναι πολύ πλούσια σε ασβέστιο.
Είμαστε απόλυτοι, όχι! Αρκεί η διατροφή σου να έχει μια σχετική ποικιλία τροφίμων !Μάλιστα είναι ιδιαίτερα συχνές οι περιπτώσεις κρεοφάγων με έλλειψη κάποιας βιταμίνης ή ιχνοστοιχείου, όπως πχ ο σίδηρος, που όταν έκαναν την αλλαγή προς τον βιγκανισμό αποχαιρέτησαν την αναιμία μια και καλή.

Αν η διατροφή σου δεν είναι σωστή, ή είναι υποθερμιδική, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τις κρεοφαγικές δίαιτες, είναι πιθανόν να εμφανίσεις κάποια έλλειψη. Φρόντισε η διατροφή σου να είναι σωστή και οι βιταμίνες τότε δεν θα πρέπει να σε απασχολούν. Αν διατρέφεσαι λανθασμένα και φοβάσαι πως πάσχεις από κάποια έλλειψη, ο γιατρός σου μπορεί να σου δώσει να κάνεις κάποιες εξετάσεις.

Αν επιμένεις να λαμβάνεις συμπληρώματα διατροφής βεβαιώσου πως είναι κατάλληλα για vegans. Πολλά από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν ζωικά συστατικά. Ειδικά όσον αφορά την βιταμίνη D βεβαιώσου πως το συμπλήρωμα που παίρνεις περιέχει μόνο D2 και όχι D3 η οποία είναι αποκλειστικά ζωικής προέλευσης.

Παρακάτω θα βρεις αναλυτικά τις βασικότερες πηγές για κάθε βιταμίνη και θα καταλάβεις γιατί μόνο ο βιγκανισμός μπορεί να σου προσφέρει καλή υγεία, πέρα από το κυριότερο που είναι η καλή συνείδηση.
Αν και όπως είπαμε παραπάνω η έλλειψη βιταμινών δεν θα πρέπει να σε απασχολεί όταν κάνεις μια vegan διατροφή, κατανοούμε πως οι μύθοι γύρω από τον βιγκανισμό και η παραπληροφόρηση είναι τεράστια. Για το λόγο αυτό παρακάτω θα βρεις τα τρόφιμα που περιέχουν τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βιταμινών.

Βιταμίνη Α:
Σπανάκι, Λαχανίδες, Καρότα, Τομάτα, Μαρούλι, Πικραλίδες, Γλυκοπατάτες, Γογγύλια

Βιταμίνη Β1:
Ηλιόσποροι, Μαύρα φασόλια, Μπιζέλια, Αρακάς, Σιτηρά ολικής αλέσεως, Φασόλια, Φακές, Λαχανικά.

Βιταμίνη Β2:
Σόγια, Μανιτάρια, Σπαράγγια, Τομάτα, Σπανάκι, Καρότα, Πορτοκάλια, Πατάτες, Σταφύλια.

Βιταμίνη Β2:
Φιστίκια, Καστανό ρύζι.

Βιταμίνη Β5:
Μανιτάρια, Μανιτάρια Shiitake, Αβοκάντο, Γλυκοπατάτες, Αρακάς, Μπρόκολο.

Βιταμίνη Β6:
Πατάτες, Γλυκοπατάτες, Σπανάκι, Μπανάνες, Ηλιόσπορους.

Βιταμίνη C:
Παπάγια, Μπρόκολο, Λαχανάκια Βρυξελών, Φράουλες, Ανανάς, Ακτινίδια, Πεπόνι, Κουνουπίδι, Λεμόνια, Πορτοκάλια, Πικραλίδα

Βιταμίνη D:
Μανιτάρια, Μανιτάρια Shiitake, Καρύδια

Βιταμίνη Ε:
Ηλιόσποροι, Αμύγδαλα, Αβοκάντο, Σπανάκι, Φιστίκια, Σπαράγγια, Σιτάρι, Καλαμπόκι, Κανναβούρι, Μαρούλια και σε όλα τα λαχανικά.

Βιταμίνη Κ:
Λαχανίδες, Σπανάκι, Σέσκουλα, Γογγύλια, Μαϊντανός, Μπρόκολο, Λάχανο, Λαχανάκια Βρυξελών.

Φυλλικό οξύ:
Φακές, Φασόλια, Σπαράγγια, Μαύρα φασόλια, Γογγύλια, Μπρόκολο.

Βιοτίνη:
Φιστίκια, Αμύγδαλα, Γλυκοπατάτες, Κρεμμύδια, Βρώμη, Τομάτες, Καρότα, Καρύδια.
Η έλλειψη της Β12 στους vegans δεν είναι παρά άλλος ένας τεράστιος μύθος που συντηρείται από τη βιομηχανία δολοφονίας των ζώων και φυσικά από όσους παράγουν και εμπορεύονται συμπληρώματα διατροφής!

Στην πραγματικότητα η πιθανότητα να εμφανίσει ένας άνθρωπος έλλειψη σε βιταμίνη Β12 είναι ίδια τόσο στους κρεοφάγους όσο και στους vegans και εμφανίζεται όταν υπάρχουν γαστρεντερικές διαταραχές.

Κατά τα άλλα η βιταμίνη αυτή παράγεται κατά κύριο λόγο από κάποια βακτήρια που ζουν στο στόμα και τα έντερα μας. Έτσι, ο πιο εύκολος τρόπος να εξασφαλιστείς για την Β12, αν σε αγχώνει η πιθανότητα έλλειψής της είναι να αφήσεις το σώμα σου να την παράγει.

Εναλλακτικά και επειδή τα βακτήρια αυτά υπάρχουν επίσης στο χώμα μπορείς να τρως που και που μερικά βιολογικά λαχανικά χωρίς να τα πλύνεις και εφόσον φυσικά είσαι βέβαιος για την αξιόπιστη βιολογική τους προέλευση.
Φυσικά και μάλιστα με το παραπάνω! Ας δούμε αναλυτικά τις πιο πλούσιες τροφές ανά ιχνοστοιχείο.

Ασβέστιο:
Τόφου, Σουσάμι, Σπανάκι, Γογγύλια, Μπρόκολο, Σέσκουλα, Αμύγδαλα, Ταχίνι.

Μαγγάνιο:
Βρώμη, Καστανό ρύζι, Φασόλια, Σπανάκι, Ανανάς, Σπόροι κολοκύθας (Πασατέμπο), Σίκαλη, Σόγια.

Μαγνήσιο:
Κολοκυθόσποροι (Πασατέμπο), Σπανάκι, Σόγια, Κινόα, Μαύρα φασόλια, Κάσιους, Ηλιόσποροι.

Σίδηρος:
Σόγια, Φακές, Σπανάκι, Σουσάμι, Φασόλια, Ελιές, Σέσκουλα.
Σε γενικές γραμμές όλοι οι ξηροί καρποί αποτελούν σπουδαία τρόφιμα. Να τους προτιμάς ωμούς γιατί είναι πιο υγιεινοί. Αν δεν έχεις συνηθίσει να τρως ξηρούς καρπούς ξεκίνα με τους ψημένους και κάνεις στην πορεία την μετάβαση προς τους ωμούς. Είναι περιττό να σου πούμε πως αν σε ενδιαφέρει να διατηρήσεις μια καλή υγεία θα πρέπει να αποφεύγεις τους αλατισμένους!

Αν έχεις κάποια απορία η οποία δεν έχει απαντηθεί εδώ επικοινώνησε μαζί μας, θα χαρούμε να σου απαντήσουμε!