VEGAN ΓΙΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ

180.000 θαλάσσια ζώα σφαγιάζονται το λεπτό σε παγκόσμιο επίπεδο!

Ζώα που σφάχτηκαν για τροφή από την στιγμή που ανοίξατε αυτή τη σελίδα:

0 θαλάσσια ζώα
0 κοτόπουλα
0 πάπιες
0 γουρούνια
0 κουνέλια
0 γαλοπούλες
0 χήνες
0 πρόβατα και αρνιά
0 κατσίκια
0 αγελάδες και μοσχαράκια
0 τρωκτικά
0 περιστέρια και άλλα πουλιά
0 βουβάλια
0 σκύλοι
0 γάτες
0 άλογα
0 γαϊδούρια και μουλάρια
0 καμήλες και άλλα καμηλοειδή

Αυτοί είναι οι αριθμοί των ζώων που δολοφονούνται παγκοσμίως από τις βιομηχανίες κρέατος, αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων από τη στιγμή που άνοιξες αυτή την ιστοσελίδα. Οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν τα εκατομμύρια ζώων που δολοφονούνται κάθε χρόνο στα εργαστήρια πειραμάτων. Δεν περιλαμβάνονται τα εκατομμύρια των σκυλιών και γατών που δολοφονούνται στα καταφύγια ζώων κάθε χρόνο. Δεν περιλαμβάνονται τα ζώα που πέθαναν ενώ ήταν αιχμάλωτα στις επιχειρήσεις δουλείας: τσίρκο, ροντέο, ζωολογικούς κήπους, και θαλάσσια πάρκα. Δεν περιλαμβάνονται τα ζώα που δολοφονούνται σε «σπορ» όπως το κυνήγι, οι ταυρομαχίες, οι κοκορομαχίες, οι κυνομαχίες, οι ιπποδρομίες κλπ.
Κοπάδι με ψάρια.
Οι ωκεανοί μας πεθαίνουν! 92 εκατομμύρια τόνοι ψαριών αλιεύονται από τις θάλασσες κάθε χρόνο. Η βιομηχανική αλιεία έχει προκαλέσει μια παγκόσμια μείωση των πληθυσμών των ψαριών σε τέτοιο βαθμό που έχει αφανίσει τους πληθυσμούς τους στα περισσότερα μέρη. Αυτό φυσικά έχει σαν συνέπεια την ραγδαία αύξηση του αριθμού των ιχθυοκαλλιεργειών.

Τεράστια δίχτυα που βρίσκονται μίλια μακριά στα βάθη των ωκεανών παγιδεύουν αδιακρίτως όλα τα θαλάσσια ζώα: χελώνες, φώκιες, δελφίνια, φάλαινες και φυσικά δισεκατομμύρια ψάρια. Όλα τους αγωνίζονται μέχρι τέλους να ελευθερωθούν και να ζήσουν.

Οι επιστήμονες κάνουν συνεχώς νέες ανακαλύψεις σχετικά με την περιπλοκότητα της ζωής των ψαριών και των άλλων θαλάσσιων ζώων. Περισσότερες από 500 ερευνητικές εργασίες αναφέρονται στην νοημοσύνη και στα συναισθήματα των ψαριών. Γνωρίζεις ήδη πολύ καλά πως τα θαλάσσια θηλαστικά όπως τα δελφίνια και οι φάλαινες είναι πολύ έξυπνα ζώα. Τα τελευταία χρόνια αποδεικνύεται πως και τα ψάρια είναι έξυπνα, πως έχουν μνήμη και πως διαθέτουν ακόμα και εξελιγμένες κοινωνικές δομές. Φυσικά τα ψάρια αισθάνονται τον πόνο, μπορούν να βιώσουν πανικό και αγωνία και δείχνουν την ίδια συντριπτική επιθυμία, όπως και τα υπόλοιπα ζώα - όπως και εμείς, να αποφύγουν τον πόνο και τον θάνατο.

Οι μακροπρόθεσμες αναμνήσεις τους τα βοηθούν να συνάπτουν πολύπλοκες κοινωνικές σχέσεις με τα άλλα ψάρια. Η μνήμη τους, που είναι ίδια με των σπονδυλωτών τους επιτρέπει να δημιουργούν χάρτες και έτσι να μπορούν να καθοδηγούνται μέσα στην θάλασσα, χρησιμοποιώντας σημάδια όπως πολωμένα φώτα, ήχους, μυρωδιές και άλλα ευδιάκριτα σημάδια.

Έχει διαπιστωθεί επίσης ότι ζώα, όπως οι αστακοί, οι γαρίδες και τα καβούρια είναι επίσης ευαίσθητα πλάσματα, αφοσιωμένα στις οικογένειες και στις κοινωνικές τους δομές. Επιπλέον έχουν την ικανότητα να επικοινωνούν με τους δικούς τους πολύπλοκους τρόπους. Όπως και τα δελφίνια, έτσι και οι αστακοί χρησιμοποιούν περίπλοκα σήματα για τη δημιουργία κοινωνικών σχέσεων. Και όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι αστακοί έχουν μια μακρά παιδική ηλικία. Μερικές φορές οι γονείς μεταφέρουν τα μικρά τους στις πλάτες τους, ενώ άλλες φορές βαδίζουν χέρι -χέρι στον πυθμένα του ωκεανού. Επιπλέον το καβούρι συνεχίζει να ταΐζει και να φροντίζει τα μωρά του για αρκετούς μήνες μετά τη γέννησή τους, και εργάζεται σκληρά για να κρατήσει τη φωλιά του καθαρή και άνετη για τα μικρά του.

Σκοτώνοντας τα ψάρια, τα ασπόνδυλα, τα δελφίνια, τις φώκιες, τις φάλαινες σκοτώνουμε και τους ίδιους τους ωκεανούς!

Θαλάσσια χελώνα μπλεγμένη σε δίχτυα ψαράδων.
Ψάρεμα στους ωκεανούς
Τα παραγάδια είναι μία από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους αλιείας. Τα πλοία απλώνουν τα παραγάδια τους σε μήκος 75 μιλίων, γεμίζοντας την θάλασσα με μια απέραντη γραμμή από εκατοντάδες χιλιάδες δολωμένα αγκίστρια. Τα αγκίστρια σύρονται πίσω από το σκάφος σε διαφορετικά βάθη ή δένονται από σημαδούρες και αφήνονται όλη τη νύχτα, προσελκύοντας κάθε ζώο της περιοχής. Τα ζώα αγκιστρώνονται και πολλά πνίγονται ή αιμορραγούν μέχρι θανάτου στο νερό, ενώ άλλα αγωνίζονται για ώρες να ελευθερωθούν, μέχρι να επιστρέψει το σκάφος και να τα ανασύρει στην επιφάνεια.

Άλλος τρόπος αλιείας είναι τα δίχτυα, που απλώνονται από 200 μέτρα έως αρκετά χιλιόμετρα σε μήκος και κρατιούνται όρθια από πλωτήρες, δημιουργώντας έτσι τα λεγόμενα “τείχη του θανάτου”. Τα ψάρια δεν είναι σε θέση να δουν το δίχτυ, και έτσι εγκλωβίζονται σε αυτό, εκτός και το μέγεθός τους είναι μικρότερο από το άνοιγμα του διχτιού. Διαφορετικά, αν το μέγεθος των ψαριών είναι ίσο ή μεγαλύτερο με το άνοιγμα από το δίχτυ, όταν θα προσπαθήσουν να κάνουν πίσω, θα παγιδευτούν από τα βράγχια ή τα πτερύγιά τους και πολλά θα πεθαίνουν από ασφυξία. Άλλα αγωνίζονται τόσο απεγνωσμένα να ελευθερωθούν από το πλέγμα που τραυματίζονται και αιμορραγούν μέχρι θανάτου και μπορεί να τους πάρει μάλιστα και μέρες μέχρι να ξεψυχήσουν.

Μια άλλη μέθοδος αλιείας είναι οι μηχανότρατες βυθού που παγιδεύουν ψάρια και ασπόνδυλα, όπως γαρίδες. Τεράστια δίχτυα σύρονται κατά μήκος του πυθμένα του ωκεανού εγκλωβίζοντας κάθε βράχο, κοράλλι και ψάρι στο πέρασμά τους.


Μεγάλα μεταλλικά βαρίδια στα άκρα του διχτιού κρατάνε το δίχτυ στον πυθμένα της θάλασσας και καθώς σύρεται από το καράβι εγκλωβίζει όλα τα ζωντανά πλάσματα μέσα του. Οι τράτες αυτές, σαν σκούπες καθαρίζουν τον ωκεανό από εκατοντάδες τόνους ζωής. Μερικά από τα ψάρια που εγκλωβίζονται στα δίχτυα αυτά πιέζονται τόσο πολύ, από το βάρος των άλλων ψαριών που βρίσκονται πάνω τους, που τα μάτια τους εκρήγνυνται έξω από τα κρανία τους. Τα παγιδευμένα ψάρια, σέρνονται για ώρες στον πυθμένα του ωκεανού, μέχρι να τα ανασύρουν στις μηχανότρατες.

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που χρησιμοποιείται για την αλίευσή τους, εάν τα ψάρια είναι ακόμα ζωντανά στο τέλος του τρομακτικού ταξιδιού τους προς την επιφάνεια, θα υποστούν το κόψιμο των βράγχιων τους ή θα πεταχτούν επί πάγου και σιγά-σιγά θα παγώσουν ή θα πεθάνουν από ασφυξία. Ένας ιδιαίτερα σκληρός και επώδυνος θάνατος για τα ψυχρόαιμα αυτά ζώα, επειδή μπορεί να τους πάρει πολύ χρόνο για να παγώσουν μέχρι θανάτου και συνήθως βιώνουν βασανιστικό πόνο για τουλάχιστον 15 λεπτά, πριν χάσουν τις αισθήσεις τους.

Ψάρια που αργοπεθαίνουν στα δίχτυα.
Ιχθυοκαλλιέργειες
Όσο ο παγκόσμιος πληθυσμός των ψαριών στις θάλασσες μειώνεται και όσο η αλιεία γίνεται μη κερδοφόρα, τόσο αναπτύσσονται οι ιχθυοκαλλιέργειες. 38 εκατομμύρια τόνοι ψαριών σκοτώνονται στις ιχθυοκαλλιέργειες σε παγκόσμια κλίμακα κάθε χρόνο.

Για να αυξήσουν τα κέρδη τους, οι ιχθυοκαλλιεργητές συνοστίζουν όσο το δυνατόν περισσότερα ψάρια σε όσο το δυνατόν μικρότερους χώρους. Στα ψάρια προκαλείται τεράστια πίεση και σύγχυση και άγχος εξαιτίας του εγκλωβισμού τους, μιας και η φύση τους είναι να κολυμπούν στους απέραντους ωκεανούς και να κάνουν χρήση όλων των αισθήσεών τους.

Οι ιχθυοκαλλιέργειες προκαλούν επίσης και περιβαλλοντικά νεκρές ζώνες. Τεράστιες ποσότητες αποβλήτων που προέρχονται από αυτές τις φάρμες πνίγουν στην κυριολεξία τον πυθμένα των ωκεανών και τη ζωή που αναπτύσσεται εκεί.

Το άγριο ψάρεμα του τόνου.
Τα ψάρια πεθαίνουν συνήθως πριν από την αποστολή τους για σφαγή, προκειμένου να μειωθεί η μόλυνση των αποβλήτων του νερού κατά τη διάρκεια της μεταφοράς. Οι σολομοί, για παράδειγμα, αφήνονται νηστικοί για 10 ολόκληρες ημέρες. Μέχρι να φτάσουν στη σφαγή, το άγχος θα έχει σκοτώσει σχεδόν το 40 % από αυτούς. Στα σφαγεία ψαριών δεν γίνεται καμία προσπάθεια για την αναισθητοποίηση των ζωντανών ψαριών που έχουν πλήρη συνείδηση, όταν φτάνουν στη γραμμή του εργοστασίου. Τα βράγχια τους κόβονται και αφήνονται να αιμορραγήσουν μέχρι θανάτου. Άλλες φορές τους ανοίγουν την κοιλιά και τους αφαιρούν τα εντόσθια και τα διαμελίζουν ζωντανά, αφήνοντάς τα να σπαρταράνε από τον πόνο και να αγωνίζονται μάταια για την ζωή τους. Τα διαμελίζουν και τα γδέρνουν ζωντανά και ο πόνος τους καθώς και η αγωνία του φαίνονται πεντακάθαρα.


Ήξερες ότι:

  • Τα ψάρια και τα άλλα θαλάσσια ζώα αισθάνονται πόνο, παρόλο που τα περισσότερα δεν αντιδρούν με ουρλιαχτά. Υπάρχουν όμως είδη, όπως ο Ευρωπαϊκός Κυπρίνος που όταν πληγωθούν σε αντίθεση με τα άλλα ψάρια φωνάζουν. Το νευρικό σύστημα τους σύστημα διαθέτει υποδοχείς παρόμοιους με αυτούς των αμφίβιων, των πτηνών και των θηλαστικών. Η ευαισθησία τους στον πόνο είναι απόλυτα συγκρίσιμη με την δική μας.

  • Επίσης αισθάνονται άγχος και φόβο! Τα επίπεδα της κορτιζόλης και οι καρδιακοί τους παλμοί αυξάνονται και επηρεάζεται τόσο η αναπνευστική τους δραστηριότητα όσο και η γενικότερη συμπεριφορά τους, πολλές φορές ακόμα και για 24 ώρες μετά το συμβάν που τους προκάλεσε στρες.

  • Τα ψάρια και τα άλλα ζώα της θάλασσας δεν είναι ανόητοι αυτόματοι οργανισμοί. Έχουν πολύπλοκες κοινωνικές ζωές, φροντίζουν τα παιδιά τους και κάποια είδη έχουν τον ίδιο σύντροφο για όλη τους τη ζωή. Ορισμένα ψάρια χρησιμοποιούν και εργαλεία, όπως για παράδειγμα πέτρες προκειμένου να σπάσουν το κέλυφος των κυδωνιών. Επιπλέον μπορούν και επικοινωνούν μεταξύ τους. Είτε μέσω ηλεκτρικών σημάτων είτε μέσω κάποιων ήχων που παράγουν.

  • Τα ψάρια και τα θαλάσσια ζώα διαθέτουν μνήμη! Σίγουρα θα έχεις ακούσει πως τα χρυσόψαρα διαθέτουν μνήμη 3 δευτερολέπτων. Αυτό είναι άλλο ένα μεγάλο ψέμα. Όχι μόνο διαθέτουν μνήμη αλλά μπορούν και να εκπαιδευτούν!

  • Το 80% των ψαριών και των θαλάσσιων ζώων έχει πλέον χαθεί εξαιτίας της ανθρώπινης επέμβασης τα τελευταία 100 χρόνια. Με αυτούς τους ρυθμούς αναμένεται μέχρι το 2050 να έχει εξαφανιστεί και το υπόλοιπο 20%.




  • Τι μπορείς να κάνεις
    Μπορείς ζήσεις τη ζωή σου δίχως να προκαλείς πόνο στα άλλα ζώα και να αφήσεις τόσο τα ψάρια όσο και όλα τα θαλασσινά μακριά από το πιάτο σου με το γίνεις VEGAN.

    Ενημέρωσε τους φίλους και τους συγγενείς σου για την βία που κρύβεται πίσω από την κατανάλωση ψαριών. Κατέβασε το φυλλάδιο “Για το Δικαίωμα στη Ζωή και την Ελευθερία” και άφησε μερικά αντίγραφα στη δουλειά ή τη σχολή σου.

    Τα ψάρια πονάνε όπως όλα τα ζώα.
    Αν θες να δεις συγκεντρωμένη όλη την βιβλιογραφία που αφορά τις μελέτες που έχουν γίνει στα ζώα της θάλασσας και αφορούν τόσο την αίσθηση τους στο πόνο, το φόβο καθώς και μελέτες συμπεριφοράς επισκέψου την ιστοσελίδα Fish Pain.


    Πόσος πόνος, φόβος, απελπισία και θάνατος χωράει στο πιάτο σου;



    Δες πως τεμαχίζουν ζωντανό έναν αστακό και πως γδέρνουν ζωντανό ένα ψάρι