Ω, ΣΑΤΑΝΑ ΣΥΜΠΟΝΕΣΕ ΤΗΝ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΜΟΥ!

Zorg: Γιατί; Τι πρόβλημα έχεις με μένα;

Ιερέας Vito Cornelius: Εγώ προσπαθώ να υπηρετώ τη ζωή. Και εσύ φαίνεται να θες να την καταστρέψεις.

Zorg: Ω, Πατέρα. Είσαι τόσο λάθος. Επέτρεψε μου να εξηγήσω.

[Βάζει ένα άδειο ποτήρι νερού στο γραφείο του]

Zorg: Η ζωή, την οποία εξυπηρετείς τόσο ευγενικά, προέρχεται από την καταστροφή, την αναταραχή και το χάος. Τώρα δες αυτό το άδειο ποτήρι. Εδώ είναι: ειρηνικό, γαλήνιο, βαρετό. Αλλά εάν θα καταστραφεί…

[Σπρώχνει το ποτήρι από το τραπέζι. Συντρίβεται στο πάτωμα, και αρκετές μικρές μηχανές βγαίνουν για να το καθαρίσουν]

Zorg: Κοίταξε όλα αυτά τα μικρά πράγματα! Πόσο απασχολημένα είναι τώρα! Παρατηρήστε πώς το καθένα από αυτά είναι χρήσιμο. Ένα υπέροχο μπαλέτο προκύπτει, γεμάτο μορφές και χρώμα. Τώρα, σκέψου όλους αυτούς τους ανθρώπους που τα δημιούργησαν. Τεχνικοί, μηχανικοί, εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι θα είναι σε θέση να ταΐσουν τα παιδιά τους απόψε, έτσι ώστε τα παιδιά τους να μπορούν να μεγαλώσουν δυνατά και να αποκτήσουν και αυτά μικρά παιδιά με τη σειρά τους, και ούτω καθεξής και ούτω καθεξής. Έτσι προστίθενται στη μεγάλη αλυσίδα της ζωής. Βλέπεις πατέρα, προκαλώντας μια μικρή καταστροφή στην πραγματικότητα ενθαρρύνω τη ζωή. Στην πραγματικότητα, εσύ και εγώ είμαστε στην ίδια επιχείρηση.

Το πιο φοβερό πράγμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη, εάν έχουμε ήδη κάνει το μεγάλο βήμα και έχουμε αρχίσει να εξετάζουμε αυτές τις φρικτές καταστάσεις, είναι το γεγονός ότι ένα ζώο που ζει αιχμάλωτο, βλέποντας τους φίλους του, τα άλλα ζώα, να ουρλιάζουν από τον πόνο και να πεθάνουν, γνωρίζοντας ότι μια παρόμοια μοίρα είναι επικείμενη και για το ίδιο, είναι ότι αυτό το ζώο δεν έχει ιδέα του τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί. Είναι «αστείο» ότι εκείνοι που απορρίπτουν την ζωώδη έννοια του αβοήθητου στα ζώα με τον κενό τους ισχυρισμό πως τα ζώα δεν σκέφτονται σαν και εμάς, είναι οι ίδιοι που είναι αρκετά τυχεροί ώστε να γλιτώνουν από την συντριπτική γνώση πως δείχνει ένα ζώο όταν πεθαίνει και δεν είναι σε θέση να κινηθεί, ούτε αντιλαμβάνονται πώς όταν ρίχνουν στο ζώο το θανατηφόρο χτύπημα αυτό με τις αγωνιώδεις εκφράσεις του προσώπου του ρωτά “γιατί?”. Πριν από χρόνια είχα διαβάσει ένα άρθρο σχετικά με διάφορα αγόρια και κορίτσια που απολάμβαναν το βασανισμό ζώων, και αυτό επιζητούσαν όλα, περισσότερο και από τον ίδιο το φόνο.

bosch

Το YouΤube είναι γεμάτο με βίντεο από ανθρώπους που μας λένε για το πώς άντεξαν το ζοφερό πρόσωπο του θανάτου και είδαν τη μετά θάνατον ζωή. Μπορούμε να βρούμε πολλές «μαρτυρίες» από θρησκευόμενους ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι έχουν δει την κόλαση και ήρθαν πίσω ζωντανοί για να μας πουν την ιστορία τους. Εμείς, το κοινό, χρειαζόμαστε αυτές τις ιστορίες, διότι δεν μπορούμε να βρούμε λογική στην κόλαση ούτε να κατανοήσουμε τι είναι τα αιώνια βασανιστήρια. Αν μπορέσουμε να θεωρήσουμε ακόμη και για μια στιγμή ότι η κόλαση είναι πραγματική, τότε θα είναι μια συγκλονιστική εμπειρία για τις δύστυχες ψυχές που θα βρεθούν φυλακισμένες εκεί. Περιγράφουμε την κόλαση με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά κάθε λεπτομέρεια που προσθέτουμε έχει το ίδιο βασικό λάθος, που είναι αναπόφευκτο – ότι η λεπτομέρεια αυτή προέρχεται από τη δική μας πεπερασμένη ανθρώπινη φαντασία, χτισμένη στην περιορισμένη κατανόηση μας, προς τα πάντα. Αν αφήσετε έναν άνθρωπο και έναν θεό να σχεδιάσει μια κόλαση, τότε όλοι θα συμφωνήσουμε ότι η ανθρώπινη κατασκευή της κόλαση θα είναι πολύ πιο ανεκτή, διότι εμείς οι άνθρωποι θα μπορούσαμε να καταλάβουμε όλα όσα συμβαίνουν εκεί. Απλά ρίξτε μια ματιά σε έναν πίνακα ζωγραφικής της κόλαση του Hieronymus Bosch. Είναι φανταστική, είναι τρομακτική, αλλά είναι εύκολο να εξηγηθεί με λόγια, αλλά ένα βασίλειο που υπάρχει πέρα από τον έλεγχό μας πως θα μπορούσε να εξηγηθεί;

Και εμείς, εμείς έχουμε χτίσει τη δική μας κόλαση για το ζωικό βασίλειο. Την δική μας πόλη του Dis, η οποία εκδηλώνεται μέσα από αναρίθμητες εγκαταστάσεις στις οποίες φυλακίζουμε τα ζώα, τα βασανίζουμε, τα σκοτώνουμε και τα επεξεργαζόμαστε. Τα ζώα δεν μπορούν να επεξεργαστούν την κατάστασή τους στο σύνολό της, και εμείς χρησιμοποιούμε αυτή τη γνώση, προκειμένου να μεγεθύνουμε το άγχος και το μαρτύριο τους, πολλαπλασιάζοντας το με τη φρίκη τους ότι δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τη νέα εξαναγκαστική πραγματικότητά τους, η οποία έχει δημιουργηθεί από τον άνθρωπο. Δεν αντιμετωπίζουν μόνο το θάνατο και τα βασανιστήρια, αντιμετωπίζουν κάτι που ποτέ δεν θα καταλάβουν.

palestinian-taxidermists-stuffed-animal-zoo

Έχω γράψει παλαιότερα για τα άλογα που στέλνονται στον πόλεμο, που δεν γνωρίζουν καν αυτό το απλό γεγονός ή τους λόγους που αυτό συμβαίνει. Ένα ακόμα χειρότερο σενάριο εκτυλίχθηκε πρόσφατα σε μια πόλη, όχι μακριά από εδώ που μένω. Αυτή η πόλη, η Qualqilya, είναι μια παλαιστινιακή πόλη, στην οποία βρίσκεται και ο μοναδικός Παλαιστινιακός ζωολογικός κήπος. Τα ζώα που βρίσκονται στους ζωολογικούς κήπους υποφέρουν από τη χειρότερη μορφή του κυνισμού μας, καθώς έχουμε πείσει τους εαυτούς μας (και ίσως και τα ζώα) ότι δίνουμε σε αυτούς τους κρατούμενους έναν άξιο τρόπο ζωής, όταν στην πραγματικότητα τα φυλακίζουμε σε μια εκφυλισμένη και φτωχή παρωδία της φύσης . Μόλις πρόσφατα σε ένα άλλο ζωολογικό κήπο στις ΗΠΑ, το προσωπικό γιόρταζε τα γενέθλια μιας αρσενικής πολικής αρκούδας, φέρνοντας της τεχνητό πάγο, προκειμένου να την κάνουν να αισθάνεται σαν να ήταν “σπίτι”της. Στην Qualqilya, ωστόσο, η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη. Κατά τη διάρκεια μαχών με τον ισραηλινό στρατό, τα ζώα μέσα στο ζωολογικό κήπο πέθαναν στα κλουβιά τους. Φανταστείτε αυτή την αποκάλυψη. Σε κλείνουν σε ένα κλουβί που δεν μπορείς να καταλάβεις, ζεις την μισή ζωή σου ενώ αναρωτιέσαι γιατί οι άνθρωποι σε κοιτάζουν επίμονα και γελάνε, και στη συνέχεια πεθαίνεις μέσα στον φόβο και τον πόνο από κάτι – κάτι αδιανόητο στο μυαλό των ζώων (και στο μέσο άνθρωπο επίσης).

Αλλά κάθε αποκάλυψη έχει την μετά-αποκάλυψη της. Σε αυτόν το ζωολογικό κήπο τα ζώα βαλσαμώθηκαν και τα εναπόθεσαν πίσω στα κλουβιά τους, και αυτό το μαυσωλείο έχει πλέον μετατραπεί σε ένα πλήρως λειτουργικό χώρο που οφείλει την ύπαρξή του στον θάνατο των κατοίκων του. Ο κόσμος έχει τελειώσει και στις στάχτες του βρίσκεται αυτός ο νέος κόσμος. Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο.

perivallon2_credits-to_Mishka_Henner

Η μετα-αποκάλυψη του Mishka Henner είναι ακόμα πιο τρομακτική, γιατί είναι ζωντανή. Ο Henner μας δείχνει ένα μετά -αποκαλυπτικό τοπίο – οι φωτογραφίες του οποίου λήφθηκαν από δορυφορικές φωτογραφίες διαφόρων εγκαταστάσεων που έχουμε χτίσει με σκοπό να καταστρέψουμε τον κόσμο. Οι φωτογραφίες των σφαγείων μας δείχνουν τοπία που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε, κερδίζοντας τον παλμό της μη-ζωής από τη συνεχή τροφοδοσία της αγωνίας και του θανάτου.

Ο Isaac Bashevis Singer δήλωσε ότι για τα ζώα, όλοι οι άνθρωποι είναι Ναζί, για τα ζώα, είναι μια αιώνια Τρεμπλίνκα. Συμφωνώ με τη δήλωση αυτή, αν και νομίζω ότι είναι ελλιπής. Τα θύματα του Ολοκαυτώματος ήταν σε θέση να κατανοήσουν και να επεξεργαστούν, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, το άθλιο, εχθρικό και μισητό περιβάλλον τους στο οποίο είχαν εξαναγκασθεί να ζήσουν, ενώ τα ζώα δεν μπορούν. Πιστεύω ότι για τα ζώα είμαστε πολύ, πολύ χειρότεροι από ότ οι Ναζί, μιας και τα καταδικάζουμε σε θανάτους, βασανιστήρια και φυλάκιση πολύ πέρα από την ικανότητά τους να κατανοήσουν. Η Κόλαση, για τους λόγους αυτούς, θα ήταν μια πολύ βολική σύγκριση, στα δικά μου μάτια. Η Κόλαση δεν προσφέρει πραγματικές ιστορίες, καμία πραγματική ελπίδα και δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής πίσω στον κόσμο των ζωντανών.

Zorg: Δεν μου αρέσουν οι πολεμιστές. Είναι πάρα πολύ στενόμυαλοι, δεν έχουν λεπτότητα. Και το χειρότερο, παλεύουν για απελπιστικές αιτίες. Τιμή; Εεε! Η τιμή έχει σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά δεν έχει σώσει ούτε έναν. Να σου πω τι μου αρέσει όμως. Ένας δολοφόνος. Ένας γεννημένος δολοφόνος . Ψυχρός, καθαρός, μεθοδικός και εμπεριστατωμένος.

Το άρθρο είναι του Oren Ben Yosef από Of Four Horses.

1.Ο τίτλος του κειμένου “Ω Σατανά συμπόνεσε την ατελείωτη δυστυχία μου” είναι στίχος από το ποίημα “Οι Λιτανείες Του Σατανά”, του Charles Baudelaire.
2.H πόλη Dis είναι ο έκτος από του εννέα κύκλους της κόλασης, στη “Θεία Κωμωδία” του Δάντη.