VEGAN ΓΟΝΕΙΣ: ΥΙΟΘΕΣΙΑ vs ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Το να γίνεις vegan είναι πράγματι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για τα ζώα;

Ως vegan ακτιβιστής, πάντα έλεγα στους ανθρώπους πως το καλύτερο δυνατό πράγμα που μπορούν να κάνουν για τα ζώα είναι να γίνουν vegan. Μετά από κάμποση κριτική σκέψη, ακόμα και εμείς οι vegans θα πρέπει να παραδεχτούμε πως αυτό δεν είναι σωστό. Το να γίνεις vegan είναι το δεύτερο καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για τα ζώα. Το πρώτο που μπορείς να κάνεις για να τα βοηθήσεις είναι να μην αναπαραχθείς.

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως τρόπος να ελέγξει κάποιος το τι  θα κάνουν οι απογονοί του. Ένας vegan που έχει παιδιά δεν μπορεί να εγγυηθεί πως τα παιδιά του θα παραμείνουν vegan για όλη τους την ζωή. Είναι δε μάλλον απίθανο τα εγγόνια ενός vegan να είναι vegan και φυσικά δεν γίνεται καν λόγος για τις πιθανότητες που έχουν τα δισέγγονα ενός vegan να είναι vegan.

Αν είσαι vegan και έχεις ένα μόνο παιδί που δεν είναι vegan, αυτό και μόνο έρχεται σε αντίθεση με τα θετικά αποτελέσματα μιας ολόκληρης vegan ζωής. Αν και μπορεί να φανεί παρατραβηγμένο, προτείνω ότι θα ήταν καλύτερα να υιοθετήσεις την τυπική αμερικανική διατροφή που βασίζεται σε ζωικά προϊόντα για όλη σου τη ζωή παρά να γεννήσεις έστω και ένα παιδί που δεν είναι vegan. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμη και οι vegans έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη γη και στα ζώα – βλέπε χρήση ενέργειας και της προκύπτουσας από αυτή ρύπανσης, παραγωγή στερεών αποβλήτων, κατανάλωση νερού και ενέργειας, τα ζώα που θανατώνονται κατά την αμειψισπορά και τη συγκομιδή, κλπ…

Αν ήξερες οτι το να κάνεις παιδί θα οδηγούσε στον βασανισμό και τη δολοφονία έστω και ενός μόνο ζώου, θα έμενες έγκυος ή θα άφηνες κάποια έγκυο;

Ενώ ένα ζευγάρι μπορεί να έχει μόνο δύο παιδιά, που υποτίθεται ότι αντικαθιστούν μόνο τον εαυτό τους, δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να ελεγχθεί το πόσα παιδιά θα κάνουν τα παιδιά τους , και ούτω καθεξής. Για παράδειγμα: Αν ένα ζευγάρι επρόκειτο να κάνει δύο παιδιά και τα παιδιά αυτά με τη σειρά τους κάνουν 3 παιδιά το καθενα και αυτά τα παιδιά με τη σειρά τους κάνουν άλλα 3 παιδιά το καθένα, τότε αυτό το ζευγάρι θα μπορούσε να διεκδικήσει την ευθύνη για την παραγωγή 26 απογόνων σε μόλις 3 γενιές. Εάν όλοι αυτοί οι απόγονοι τρώγανε σύμφωνα με τη σημερινή τυπική αμερικανική διατροφή, θα καταναλώναν πάνω από 2.600 ζώα κάθε χρόνο ή σχεδόν 200.000 ζώα στη διάρκεια της ζωής τους.

Έχω προτείνει αυτό το παράδειγμα ή κάποιο παρόμοιο σε κάθε vegan άτομο που ξέρω πως θέλει να κάνει παιδιά και παίρνω πάντα την ίδια απάντηση. Για κάποιο λόγο, κάθε vegan είναι πεπεισμένος ότι το παιδί του θα είναι ένας τέλειος vegan άγγελος και ότι αυτός ή αυτή θα έχει κάποιο μαγικό έλεγχο στο παιδί του/ της και στο μέλλον των απογόνων όλων των παιδιών του/ της. Η αλήθεια είναι ότι απλά δεν υπάρχει τρόπος για να ελέγξεις σε τέτοιο βαθμό το παιδί σου ή τις μελλοντικές γενεές.

Πολλοί άνθρωποι απαντούν ότι είμαστε μέρος της φύσης και  μέρος του πλανήτη και έχουμε το ίδιο δικαίωμα να ζήσουμε στη γη όπως και τα άλλα ζώα. Σε έναν ιδανικό κόσμο, με πολύ λιγότερους ανθρώπους, που θα ζούσαν σε ισορροπία με τη φύση, ίσως αυτό να ήταν αληθινό. Αλλά εμείς δεν συμβάλουμε στη διατήρηση της φυσική ισορροπίας και δεν παρέχουμε τίποτα χρήσιμο για την επιβίωση των φυτών ή των άλλων ζώων. Τελικά, τα ζώα και το φυσικό περιβάλλον θα ήταν πολύ καλύτερα με λιγότερους ή καθόλου ανθρώπινους κατοίκους.

Υπάρχει μια λύση για όσους νοιάζονται για τα ζώα, αλλά θέλουν να αναθρέψουν παιδιά: η υιοθεσία. Υιοθετόντας ένα παιδί, όχι μόνο προσφέρουν σε αυτό το παιδί που το χρειάζεται ένα καλό σπίτι, αλλά μπορούν επίσης να έχουν μια θετική επίδραση στη ζωή του. Μη υιοθετόντας και επιμένοντας να κάνουν ένα ή περισσότερα βιολογικά παιδιά, δεν βλάπτουν μόνο τα παιδιά που χρειάζονται ένα καλό σπίτι, αλλά και τις χιλιάδες των ζώων που μπορεί να πεθάνουν ως αποτέλεσμα.

Δεν έχω όλες τις απαντήσεις … Αυτό που ξέρω στα σίγουρα είναι ότι αν είμαστε vegan και ισχυρίζομαστε ότι νοιάζομαστε για τα ζώα και το περιβάλλον, πρέπει να σταματήσουμε να αναπαραγόμαστε, πρέπει να προωθήσουμε την υιοθεσία και να δουλέψουμε  έτσι ώστε να αποτρέπουμε τους άλλους από το να κάνουν παιδιά.

Όταν οι vegans θέλουμε ζώα για συντροφιά τι κάνουμε; Υιοθετούμε, γιατί έτσι βοηθάμε ένα ζώο που έχει  ανάγκη και την ίδια στιγμή δεν κάνουμε κακό στα ζώα. Μου φαίνεται ότι η αυτή η φιλοσοφία ταιριάζει αρκετά καλά και όταν εφαρμόζεται σε ανθρώπους. Τα μωρά που υιοθετούμε έχουν ήδη γεννηθεί και έτσι δεν φέρνουμε ένα άλλο άτομο στον κόσμο, αλλά βοηθάμε κάποιο που έχει ανάγκη. ”

Το παραπάνω κείμενο ήταν το σχόλιο ενός αναγνώστη στο “Go Forth and Multiply! The Case for Vegan Baby Breeding” και μεταφράστηκε από το Vegan Parenting: Adoption vs Breeding.

 

overpopulation_credits_to_bizzaro