ΟΤΑΝ Η ΦΙΛΙΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΙΔΗ

Μια ιστορία φιλίας που αποδεικνύει ότι η αγάπη και η συμπόνια δεν γνωρίζει τα όρια των ειδών!

Τον Ιανουάριο του 2007, στα βουνά της βόρειας Αλβανίας ένας λύκος αιχμαλωτίζεται. Ο λύκος αγοράζεται από έναν άντρα που ήθελε να ανοίξει έναν μικρό ζωολογικό κήπο και μεταφέρεται 40 χιλιόμετρα έξω από τα Τίρανα, στο χωριό Patok, όπου και φυλακίζεται σε ένα κελί.

Κάποια στιγμή, ο άθλιος χωρικός που κρατούσε φυλακισμένο το λύκο, σκέφτηκε να του δώσει ένα ζωντανό ζώο να φάει – ένα ζώο που το είχε για “πέταμα.

Τροφή θα γινόταν ο γαϊδαράκος που είχε στην κατοχή του, που ήταν γερασμένος και κακοποιημένος, από την χρόνια εκμετάλλευση. Τον Μάιο του ίδιου έτους και εφόσον θεωρούσε τον γάιδαρο πλέον άχρηστο τον έβαλε μέσα στο κελί του λύκου, προκειμένου ο λύκος να τον σκοτώσει και να τον φάει. Δύο καταδικασμένα ζώα – και τα δύο θύματα της ανθρώπινης σκληρότητας!

Προς έκπληξη του χωρικού όμως αυτό δεν έγινε! Ο λύκος και ο γαϊδαράκος έγιναν στενοί φίλοι και αρνήθηκαν να βλάψουν ο ένας τον άλλον και συγκατοικούσαν ειρηνικά στο κλουβί. Και τα δύο αυτά ζώα άλλωστε αισθάνονταν μοναξιά, φόβο και θλίψη. Και βρήκε το ένα παρηγοριά στο άλλο.

Σύντομα, η είδηση της όμορφης, αλλά και περιέργης αυτής συγκατοίκησης εξαπλώθηκε και έξω από το χωριό και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προώθησαν αυτήν την ιστορία.

12.000 άνθρωποι έστειλαν επιστολές στην κυβέρνηση της Αλβανίας ζητώντας να ελευθερωθεί ο λύκος στη φύση και να σωθεί η ζωή του γαϊδαράκου.

Αρκετούς μήνες αργότερα και ύστερα από την δημόσια πίεση, παρενέβη το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Αλβανίας και ο λύκος επέστρεψε στο φυσικό του βιότοπο. Ο γάιδαρος αφέθηκε ελεύθερος σε ένα βοσκότοπο, για να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής τους με αξιοπρέπεια.

Λέγεται ότι ο λύκος επισκέπτεται το φίλο του ανά διαστήματα… Το σίγουρο είναι ότι κανένας τους δεν θα ξεχάσει τον άλλον…