DOWNED COW

Το παρακάτω κείμενο είναι η ιστορία μιας συγκεκριμένης αγελάδας, αλλά, δυστυχώς ταυτόχρονα είναι και η ιστορία εκατομμυρίων άλλων ζώων…

Ζώα στην ίδια κατάσταση με αυτή την αγελάδα είναι γνωστά στους εκτροφείς ζώων  ως “downers.” Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της βιομηχανίας κρέατος, κάθε χρόνο, εκατομμύρια κοτόπουλα, γαλοπούλες, γουρούνια και αγελάδες φτάνουν στο σφαγείο πολύ άρρωστα ή τραυματισμένα για να περπατήσουν ή ακόμα και να σταθούν, εξ αιτίας των βασανισμών που περνάνε στη διάρκεια της ζωής τους στις φάρμες και στο πολύ δύσκολο ταξίδι τους στο σφαγείο.

Το φορτηγό που μετέφερε την αγελάδα εκφόρτωσε στο Walton Stockyards στο Κεντάκι ένα πρωί του Σεπτεμβρίου. Αφού απομακρύνθηκαν όλα τα άλλα ζώα από το φορτηγό, έμεινε πίσω η συγκεκριμένη αγελάδα, ανίκανη να κινηθεί. Οι εργαζόμενοι στη μάντρα χρησιμοποίησαν τις συνήθεις πρακτικές τους, για να την αναγκάσουν να κινηθεί.

Αρχικά της έκαναν ηλεκτροσόκ στο αυτί και αφού δεν μπόρεσε να κουνηθεί, άρχισαν να την χτυπούν και να την κλωτσάνε στο πρόσωπο, τα πλευρά και την πλάτη… όμως αυτή παρέμενε ακίνητη. Έτσι, έδεσαν ένα σκοινί γύρω από το λαιμό της και το άλλο άκρο το έδεσαν σε μια θέση στο έδαφος, και οδήγησαν το φορτηγό μακριά. Η αγελάδα σύρθηκε κατά μήκος του δαπέδου του οχήματος και έπεσε στο έδαφος, σπάζοντας τα δύο πισινά της πόδια και τη λεκάνη της. Παρέμεινε έτσι μέχρι 7:30 το βράδυ.

Τις πρώτες τρεις ώρες, έμεινε ξαπλωμένη στον καυτό ήλιο και ούρλιαζε . Σε τακτά χρονικά διαστήματα, όταν ουρούσε ή αφόδευε, χρησιμοποίησε τα μπροστινά πόδια της για να συρθεί κατά μήκος του δρόμου προς το χαλίκι σε ένα καθαρό σημείο. Προσπάθησε να συρθεί κάπου, που να μην την χτυπά ο ήλιος, αλλά δεν ήταν σε θέση να κινηθεί αρκετά μακριά. Συνολικά, το μόνο που κατάφερε ήταν να συρθεί κάπου στα 12 με 13 μέτρα.

Οι εργαζόμενοι της φάρμας δεν της έδωσαν ούτε καν λίγο νερό. Το μόνο νερό που της δόθηκε ήταν το μεσημέρι, όταν κατέφθασε η Jessie Pierce, μια ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων, η οποία ενημερώθηκε από μια γυναίκα που είδε το περιστατικό. Οι εργαζόμενοι της φάρμας δεν συνεργάζονταν με την ακτιβίστρια για να βοηθήσουν την αγελάδα και έτσι αυτή, κάλεσε την αστυνομία του Kenton County. Ο ένας αστυνομικός που έφτασε εκεί, έφυγε στη μία η ώρα, δίχως να κάνει τίποτα για να βοηθήσει το δύστυχο ζώο.

Τότε ο υπεύθυνος της φάρμας ενημέρωσε την Jessie ότι είχε άδεια από την εταιρεία για να σκοτώσει την αγελάδα, αλλά δεν θα το έκανε μέχρι η Jessie να αποχωρούσε. Αν και η γυναίκα αμφέβαλε ότι θα κρατούσε τον λόγο του, έφυγε στις τρεις η ώρα. Επέστρεψε στις 4:30 και δεν βρήκε κανέναν εκεί, παρά μόνο την αγελάδα, η οποία είχε υποστεί μια σειρά από πληγές από δαγκώματα από τους τρεις σκύλους της περιοχής. Η αγελάδα ήταν ακόμα ζωντανή και το πόσιμο νερό της είχαν αφαιρεθεί. Η Jessie επικοινώνησε πάλι με την αστυνομία.

Τέσσερις αξιωματικοί έφτασαν στις 5:30. Ο αστυνομικός Jan Wuchner ήθελε να απαλλάξει την αγελάδα από το μαρτύριο της και να την πυροβολήσει, αλλά τον εμπόδισαν, λέγοντάς του πως πρέπει να την σκοτώσει κτηνίατρος. . Οι δύο κτηνίατροι της φάρμας όμως αρνήθηκαν να της κάνουν ευθανασία, ισχυριζόμενοι ότι, προκειμένου να διατηρηθεί η αξία του κρέατος, η αγελάδα δεν μπορούσε να πεθάνει έτσι, παρά μόνο να σφαχτεί. Ο σφαγέας έφτασε στις 7:30 το απόγευμα και σκότωσε την αγελάδα. Το σώμα της αγοράστηκε για $ 307.50.

Όταν ο ο υπεύθυνος της φάρμας ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο της Kentucky Post δήλωσε, “Εμείς δεν κάναμε τίποτε κακό”, και χαρακτήρισε την προσοχή που δόθηκε στην αγελάδα από την ακτιβίστρια και την αστυνομία ως “bullcrap.” Γελώντας καθ’ όλη την συνέντευξη, είπε ότι δεν υπήρχε τίποτα κακό και λάθος στον τρόπο φέρθηκαν στην αγελάδα.

Η συγκεκριμένη αγελάδα, δεν σώθηκε παρά τις προσπάθειες τις ακτιβίστριας. Εκατομμύρια άλλα ζώα όμως θα μπορούσαν να σωθούν, αν  κάνετε μια μικρή αλλαγή και βγάλετε τα ζωικά από την διατροφή σας.
Το παραπάνω κείμενο αρχικά δημοσιεύτηκε στο Animal Liberation Front.