ROLLKUR


Οι αγώνες επιδείξεων με άλογα, φαινομενικά παρουσιάζονται σαν ένα λαμπερό και ευγενές άθλημα, που μάλιστα έχει ενταχθεί και στους ολυμπιακούς αγώνες. Όλη αυτή η λάμψη και η καθαρότητα όμως κρύβουν ένα άκρως σαδιστικό μυστικό.

Αν παρατηρήσεις προσεχτικά τα άλογα που συμμετέχουν σε αυτούς τους αγώνες, θα δεις ότι ο λαιμός τους είναι υπερβολικά κατεβασμένος σε σημείο που σχεδόν ακουμπά το στήθος τους. Επίσης ο καλπασμός και το βάδισμά τους δεν είναι τόσο άνετο και αέρινο, όπως κανονικά θα έπρεπε να είναι, αλλά απίστευτα σφιγμένο και στιβαρό.

Ο λόγος που τα συγκεκριμένα άλογα παρουσιάζουν αυτή την εντελώς αφύσικο στήσιμο, οφείλεται σε μια απόλυτα βάναυση μέθοδο προπόνησης και εκπαίδευσης, η οποία ονομάζεται rollkur.


Η παρανοϊκές και εγωπαθείς απαιτήσεις των ανθρώπων, επινόησαν αυτή τη μέθοδο για να καταπονήσουν ακόμα περισσότερο αυτά τα πανέμορφα και υπερήφανα ζώα και να τα καταδικάσουν σε μια ζωή αφόρητων πόνων και βεβαρημένων ψυχολογικών προβλημάτων.

Κατά τη μέθοδο αυτή, πριν την προπόνηση, ο “εκπαιδευτής” περνά ένα σκοινί ανάμεσα στα σαγόνια του αλόγου το οποίο το δένει πολύ σφιχτά γύρω από το λαιμό του. Αυτό το πρωτόγονο βασανιστήριο διαρκεί 10 λεπτά με μισή ώρα. Στη διάρκεια της προπόνησης που κρατά από μία μέχρι 3 ώρες, το άλογο θα υπομείνει το rollkur, όσες φορές κρίνει ότι είναι αναγκαίο ο προπονητής. Με το σαγόνι δεμένο, θα εκτελεί όλες τις κατά τ’ άλλα κανονικές ασκήσεις….


Το αποτέλεσμα αυτής της βαρβαρότητας είναι αυτή η υπερβολική κάμψη του λαιμού του αλόγου προς τα κάτω, όπου εκτός από τον αφόρητο πόνο τόσο στο λαιμό, όσο και στο στόμα του, του προκαλεί συνεχώς αυξανόμενη δύσπνοια και κατά συνέπεια, ένα έντονο συναίσθημα ασφυξίας, φόβου και απειλής.


Τα άλογα από τη φύση τους, όταν νιώσουν απειλή, είτε τρέπονται σε φυγή(αν ο κίνδυνος δεν μπορεί να υπερνικηθεί), είτε αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κατά πρόσωπο. Στην περίπτωσή μας όμως το άλογο, παρά την απειλή την οποία νιώθει, δεν μπορεί να ξεφύγει από τα δεσμά του. Έτσι αρχίζει να μην υπακούει τις εντολές, δεν κινείται και λόγω της ασφυξίας, προσπαθεί να κόψει τα δεσμά του, κουνώντας σπασμωδικά το κεφάλι του.

Ο προπονητής τότε το χτυπά με “εκπαιδευτικούς” πάντα σκοπούς, με μαστίγια, με ξύλινα ρόπαλα ή ακόμα και με τα χέρια και τα πόδια του. Το ανυπεράσπιστο άλογο υποκύπτει στο ανελέητο ξυλοδαρμό του και με όση δύναμη του απομένει, προσπαθεί να ολοκληρώσει τα προστάγματα.


Η τεχνική αυτή είναι κατακριτέα, τόσο από μεγάλη μερίδα κόσμου που ασχολείται με την ιππασία, όσο και από την διεθνή ομοσπονδία ιππασίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ολυμπιάδα του 2012 στο Λονδίνο, ένα βίντεο διάσημου αναβάτη αγώνων επιδείξεων, το οποίο έδειχνε να “προπονεί” το άλογό του με την τεχνική rollkur, ανάγκασε πλήθος κόσμου να απαιτεί την κατάργηση αυτής της βάρβαρης τεχνικής, μέσω petition και διαμαρτυριών στους δρόμους του Λονδίνου, χωρίς όμως καμία τύχη.

Στους αγώνες επιδείξεων, τα άλογα εμφανίζονται λαμπερά, περιποιημένα και εκτελούν με ακρίβεια τις δύσκολες ασκήσεις. Ο φόβος, ο πόνος και η ασφυξία όμως αυτών των πανέμορφων ζώων, είναι πολύ καλά κρυμμένος από τα μάτια του κόσμου. Η ανθρώπινη αλαζονεία και τα χρήματα, υποβάλλουν τα άλογα σε μαρτύρια άνευ προηγουμένου, όπως παρόμοια συμβαίνει και στις ιπποδρομίες.


Πόσο πόνο, φόβο, απελπισία και θάνατο χωράει η διασκέδασή σου;