ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ & ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΡΚΑ

λιοντάρι με τα μικρά του
Στις 9 Φεβρουαρίου του 2014 η κοινή γνώμη σε όλο τον κόσμο παγώνει μαθαίνοντας για την δολοφονία του Marius, της καμηλοπάρδαλης του Ζωολογικού Κήπου της Δανίας. Παρόλο που ο Marius ήταν ένα υγιέστατο ζώο ηλικίας μόλις 2 χρόνων και παρόλο που πολλά καταφύγια προσφέρθηκαν να τον υιοθετήσουν, οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου τον καταδίκασαν σε θάνατο μόνο και μόνο γιατί δεν ταίριαζε στις “γενετικές προδιαγραφές” που επιθυμούσαν.

Ένα μήνα μετά, τη Δευτέρα 24/03/2014, στον ίδιο ζωολογικό κήπο, 2 μεγαλύτερα λιοντάρια και άλλα 2 μικρούλια δολοφονήθηκαν, μόνο και μόνο για να κάνουν “χώρο” για ένα καινούργιο αρσενικό λιοντάρι που θα έφερναν.


Ζωολογικοί Κήποι
Μόνο στην Ευρώπη έως και 5.000 υγιή ζώα που διαμένουν σε ζωολογικούς κήπους, δολοφονούνται κάθε χρόνο, “για τη διατήρηση της γενετικής ποικιλομορφίας μεταξύ των πληθυσμών των ζώων που διατηρούνται σε αιχμαλωσία” δηλώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων (ένωση στην οποία ανήκει και το Αττικό Πάρκο).

αττικό πάρκο
Αλλά αυτό είναι μόνο ένα από τα προβλήματα με τους ζωολογικούς κήπους. Οι ζωολογικοί κήποι, τα θαλάσσια πάρκα, τα ψευδό-καταφύγια ζώων και άλλα παρόμοια μέρη φυλακίζουν και εκμεταλλεύονται τα ζώα, που όπως και εσύ, έτσι και αυτά επιθυμούν να ζουν ελεύθερα. Μοναδικό κίνητρο πίσω από την αιχμαλωσία, καταπίεση και εκμετάλλευση των ζώων είναι το κέρδος. Οι υπεύθυνοι των ζωολογικών κήπων ισχυρίζονται φυσικά ότι προάγουν και προωθούν εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το μόνο όμως που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από μια βόλτα σε αυτές τις εγκαταστάσεις είναι το πώς συμπεριφέρονται κατά την αιχμαλωσία τους ζώα τα οποία θα έπρεπε να είναι ελεύθερα .


Εσύ, για παράδειγμα, αν ήθελες να μελετήσεις την φυσιολογική συμπεριφορά των ανθρώπων θα επισκεπτόσουν ποτέ μια φυλακή;

Όλοι οι ζωολογικοί κήποι παραβιάζουν τα δικαιωμάτων των ζώων, καθώς εμποδίζουν τη φυσική συμπεριφορά των ζώων, όπως το πέταγμα, το κολύμπι, το τρέξιμο, το κυνήγι, την ορειβασία, την αναζήτηση τροφής, το σκάψιμο, την εξερεύνηση και την επιλογή συντρόφου.

Οι συνθήκες διαβίωσης είναι βασανιστικές και ψυχοφθόρες για τα ζώα! Μικρή σημασία έχει αν φυλακίζονται σε μικρά και βρώμικα κελιά ή σε σύγχρονους ζωολογικούς κήπους, που διαθέτουν το “τελειότερο” τεχνητό περιβάλλον. Καμιά φυλακή, όσο προσεγμένα και να είναι φτιαγμένη, δεν μπορεί να συγκριθεί με την απεραντοσύνη και την πολυμορφία και κυριότερα με την ελευθερία που παρέχει το φυσικό περιβάλλον.

λιοντάρι, ζωολογικος κήπος
Ο σωματικός και ψυχολογικός περιορισμός που δέχονται τα ζώα σε αιχμαλωσία τα οδηγεί σε ανώμαλη, νευρωτική, ακόμα και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.

Είναι η στέρηση λοιπόν του φυσικού τους περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με την αφόρητη πλήξη λόγω του περιορισμού, τη μοναξιά και την πολύ συχνή κακοποίηση εκ μέρους των ανθρώπων που τα φροντίζουν που προκαλεί στα ζώα ψυχολογικά προβλήματα, η οποία σε αυτή την περίπτωση λέγεται “zoochosis”, με συμπτώματα το κυκλικό αδιάκοπο βάδισμα, το αμήχανο και χωρίς λόγο παίξιμο της γλώσσας, η ταλάντευση του κεφαλιού, το δάγκωμα των κελιών τους και σε πιο προχωρημένες καταστάσεις ακόμα και αυτό-ακρωτηριασμό και κατάποση των ίδιων τους των κοπράνων.


Τα ψυχολογικά προβλήματα στα ζώα στα πάρκα αυτά είναι τόσο διαδεδομένα, ώστε οι υπεύθυνοι των ζωολογικών κήπων χορηγούν στα ζώα ψυχοτρόπες ουσίες, όπως το Prozac (δημοφιλέστατο αντικαταθλιπτικό και στην Ελληνική αγορά με το όνομα Ladose), ώστε να κατευνάσουν τις “ανεπιθύμητες συμπεριφορές” των ζώων για να μην παραπονεθούν και οι επισκέπτες για αυτές τις μη- φυσιολογικές συμπεριφορές των ζώων.

ιπποπόταμος, ζωολογικός κήπος
Πολλά είναι τα ζώα στους ζωολογικούς κήπους που πεθαίνουν από την χρήση φαρμάκων και ηρεμιστικών. Πολλά είναι και αυτά που πεθαίνουν από ασθένειες που τους προκαλούνται επειδή εξαναγκάζονται να ζουν σε κλιματικές συνθήκες πολλοί διαφορετικές από αυτές που ορίζει η φύση τους. Επιπλέον οι ζωολογικοί κήποι θανατώνουν υγιή ζώα, προκειμένου να κρατάνε σε συγκεκριμένο αριθμό των πληθυσμό των ζώων που έχουν.


Θαλάσσια Πάρκα
Τα θαλάσσια πάρκα αιχμαλωτίζουν ζώα από την άγρια φύση τους, όπως δελφίνια και φάλαινες, χωρίζοντας αδίστακτα οικογένειες. Με αυτό τον τρόπο περιορίζουν αυτά τα υψηλής νοημοσύνης ζώα, τα οποία έχουν γεννηθεί για να κολυμπούν 100 χιλιόμετρα την ημέρα, μέσα σε τσιμεντένιες δεξαμενές και τα πιέζουν να εκτελούν ηλίθια και ανούσια “κόλπα”- συνήθως με την ανταμοιβή φαγητού.

θαλάσσια πάρκα
Οι φάλαινες και τα δελφίνια, σε τέτοιες εγκαταστάσεις, πεθαίνουν δεκαετίες νωρίτερα, σε σύγκριση με τους αδελφούς και αδελφές τους στους ωκεανούς και έχει καταγραφεί ότι μερικά από αυτά έχουν αυτοκτονήσει είτε από ασφυξία, έχοντας επιλέξει τα ίδια να μην αναπνέουν, είτε χτυπώντας το κεφάλι τους στα τοιχώματα των δεξαμενών, στις οποίες είναι φυλακισμένα.


Η καταδίκη αυτών των υπέροχων ζώων είναι τρομακτική!
Στο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ “Blackfish” που περιγράφει την αισχρή λειτουργία των θαλάσσιων πάρκων, καταγράφεται μεταξύ άλλων και η ζωή του Tilikum, της αρσενικής φάλαινας που αιχμαλωτίστηκε το 1983 στον Βόρειο Ατλαντικό. Ο Tilikum τότε ήταν μόλις δύο ετών.

Ο Tilikum είναι η μεγαλύτερη φάλαινα Όρκα που ζει σε αιχμαλωσία, και η ζωή του δεν είναι τίποτε άλλο από απόλυτη δυστυχία.


Ο Tilikum η φάλαινα όρκα
Στα 30 και πλέον χρόνια της αιχμαλωσίας του ζει σε μια δεξαμενή που του παρέχει το 0,0001% της ποσότητας του νερού που θα διέσχιζε σε μια μέρα στη φύση! Η στέρηση της ελευθερίας του δεν του προκάλεσε μόνο την στερεοτυπική επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που εμφανίζεται στα ζώα που ζουν αιχμάλωτα . Η φρίκη της αιχμαλωσίας τους τον έκανε επιθετικό προς τους ανθρώπους.

Μετά και το 3ο άτομο που σκότωσε, την εκπαιδεύτριά του, Dawn Brancheau, τον Φεβρουάριο του 2010, καταδικάστηκε να περνάει τις μέρες του μέσα σε μια δεξαμενή όσο το μήκος του.


Σήμερα ο Tilikum βγαίνει από το κελί του μια φορά την ημέρα, προκειμένου να δώσει την “παράστασή του” και τις υπόλοιπες ώρες τις περνά ακίνητος, σαν ένα άψυχο σώμα, στη δεξαμενή του, με το πτερύγιό του πάντα πεσμένο στο πλάι. Δεν τον κρατάνε αιχμάλωτο μόνο για την παράσταση που δίνει φυσικά. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το σπέρμα του. Δεκάδες φάλαινες έχουν γονιμοποιηθεί με αυτό, προκειμένου να είναι πάντα γεμάτα τα θαλάσσια πάρκα με θύματα.

Tilikum
Η επιθετική συμπεριφορά των φαλαινών προς άλλα ζώα αλλά και προς ανθρώπους είναι ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο στη φύση. Στα θαλάσσια πάρκα όμως είναι η καθημερινότητα.


Περιοδεύοντες Ζωολογικοί Κήποι & Ζωολογικοί Κήποι με Οικόσιτα Ζώα
Μια άλλη δραστηριότητα που αποφέρει κέρδη είναι οι περιοδεύοντες ζωολογικοί κήποι και οι ζωολογικοί κήποι με οικόσιτα ζώα, τα λεγόμενα petting zoos, που υποβάλλουν τα ζώα σε stress ατελείωτων μεταφορών και μετακινήσεων σε συνεχώς εναλλασσόμενα και ξένα περιβάλλοντα, με ελάχιστη σίτιση και λήψη νερού, κακομεταχείριση και πλήθη κόσμου. Πολλά παιδιά αλλά και ενήλικες έχουν δεχθεί επίθεση από τίγρεις και άλλα ζώα τα οποία χρησιμοποιούνται σε φωτογραφήσεις με ανθρώπους και αμέτρητοι άλλοι έχουν αρρωστήσει-κάποιοι θανάσιμα-μετά από μετάδοση ασθενειών σε petting zoos.

ζωολογικός κήπος Θεσσαλονίκης
Τέτοια μέρη υπάρχουν πολλά στην ελληνική επικράτεια. Παράδειγμα τέτοιου ζωολογικού κήπου έχουμε στη Θεσσαλονίκη. Το καλοκαίρι του 2015 από τον ζωολογικό κήπο της πόλης, μεταφέρθηκαν σε καταφύγια άγριας ζωής 2 αρκούδες και 2 λύκαινες. Οι υπεύθυνοι της πόλης δεν ενδιαφέρθηκαν να δώσουν στους πολίτες τον χώρο του ζωολογικού κήπου με τη μορφή ενός πάρκου. Αντίθετα, ο ζωολογικός κήπος της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να λειτουργεί και στα βρωμερά του κελιά φιλοξενεί τα λεγόμενα “οικόσιτα ζώα”.


Το ίδιο συμβαίνει και στην πόλη της Ξάνθης, σε απόσταση 10 λεπτών από την κεντρική πλατεία. Τα κλουβιά του ζωολογικού κήπου είναι όλα βρόμικα και σκουριασμένα και οι εσωτερικοί χώροι, όπου τα ζώα θα έπρεπε να μπορούν να παραμένουν προφυλαγμένα από κακές καιρικές συνθήκες, όταν βρέχει μετατρέπονται σε βούρκο!

ζωολογικός κηπος Ξάνθης
Και για να γίνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα, ο ζωολογικός κήπος φιλοξενείται μέσα σε μια παιδική χαρά! Έτσι τα παιδάκια που παίζουν εκεί, μπορούν ανενόχλητα να κυνηγούν και να τρομάζουν τα δύστυχα ζώα!

Η φυλακή αυτή φιλοξενεί πτηνά όπως παγώνια, φραγκόκοτες, κότες, κοκόρια, ορτύκια. Υπάρχουν επίσης πάπιες και χηνόπαπιες που κολυμπούν σε βρώμικο συνήθως νερό.


Ψευδό-Καταφύγια & Drive-Through Πάρκα
Τα ζώα τα οποία κατοικούν σε ψευδό-καταφύγια, συχνά έχουν διασωθεί από κάποια τραγική κατάσταση, για να καταλήξουν τελικά σε κάποια χειρότερη. Αυτές οι άθλιες επιχειρήσεις αυξάνουν τα κέρδη τους, ποντάροντας στις δωρεές τις οποίες κυνηγούν από ανθρώπους οι οποίοι είναι φιλόζωοι, ενώ την ίδια στιγμή εκμεταλλεύονται τα ζώα τα οποία έχουν υπό την δήθεν προστασία τους.

πίθηκος
Πάρα πολλά drive-through πάρκα άγριων ζώων, χρησιμοποιούν μώρα ζώα ώστε να προσελκύσουν πελάτες στην μπροστινή πύλη, ενώ την ίδια στιγμή τα γερασμένα ζώα που δεν είναι πλέον χρήσιμα, μεταφέρονται από την πίσω έξοδο, κατά εκατοντάδες κάθε χρόνο. Πολλά από αυτά τα ζώα καταλήγουν σε πλειστηριασμούς ή σε σφαγεία για την παραγωγή κρέατος, είτε ακόμα και σε πάρκα όπου αποτελούν το θήραμα κυνηγών.


Τι μπορείς να κάνεις
Όλες οι παραπάνω μορφές στέρησης ελευθερίας και εκμετάλλευσης θα έπρεπε να είναι παράνομες, αλλά παραμένουν ακόμα σε λειτουργία, διότι ο κόσμος ακόμα τις επισκέπτεται και πληρώνει για να δει όλα αυτά τα αβοήθητα ζώα, στη χειρότερη τους κατάσταση.

Σε καμία περίπτωση μην επισκέπτεσαι τέτοιου είδους θεάματα και μην πληρώνεις για να κρατούν κάποιοι επιτήδειοι τα ζώα φυλακισμένα. Συμβάλεις στον βασανισμό και στην κακοποίηση τους! Μπορείς κάλλιστα να μάθεις για τα άγρια ζώα, μέσα από διαφορά ντοκιμαντέρ ή αν έχεις την δυνατότητα να κάνεις ταξίδια μπορείς να τα παρακολουθήσεις στο φυσικό τους περιβάλλον.

αρκούδα σε ζωολογικό κήπο
Ενημέρωσε τους φίλους και τους συγγενείς σου για την φρίκη που κρύβει η ζωή των ζώων που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα των ζωολογικών κήπων.

Να θυμάσαι πως όλα τα ζώα θα πρέπει να απελευθερωθούν από την εκμετάλλευση, την κακοποίηση και την καταπίεση που δέχονται από τους ανθρώπους.


Tα θύματα της "διασκέδασής σου"



Δες πως υποφέρουν τα ζώα στους ζωολογικούς κήπους & τα θαλάσσια πάρκα