ΡΟΝΤΕΟ


Ένα ακόμα δείγμα της ανθρώπινης παραφροσύνης και βιαιότητας στα ζώα είναι και το παρακάτω “θέαμα”. Τα ροντέο είναι ένα από τα πλέον βάρβαρα και βίαια “αθλήματα” κατά το οποίο ταύροι, αγελάδες και άλογα υπόκεινται σε βασανισμό από τους ανθρώπους είτε με σωματική βία, όπως μπουνιές, κλωτσιές , είτε με διάφορα νοσηρά βοηθήματα όπως, ρόπαλα, ηλεκτρικούς εκκενωτές, έτσι ώστε τα ζώα να πονέσουν σε ακραίο βαθμό και να φτάσουν σε τέτοιο σημείο πόνου, ώστε να αναπτύξουν βίαιη συμπεριφορά.

Το τι ακριβώς ακολουθεί έπειτα θα το δεις παρακάτω. Τα ζώα συνήθως τραυματίζονται πάρα πολύ άσχημα με αποτέλεσμα, όλες σχεδόν τις φορές πεθαίνουν από τα βαριά τραύματά τους.


Σκηνή 1η: Τάυροι
Στην τεραστίων διαστάσεων αρένα, πλήθος κόσμου φωνάζει περιμένοντας τον αναβάτη να τιθασεύσει τον “άγριο” ταύρο.

Στο bucking chute( περιφραγμένος και στενός χώρος πριν την αρένα του ροντέο όπου κρατούν τα ζώα και τους κάνουν ηλεκτροσόκ με φορητούς εκκενωτές ρεύματος ή τα χτυπούν με ρόπαλα), ένας άνθρωπος ανεβαίνει στην πλάτη του ταύρου και κρατιέται γερά από το flank strap( πέτσινος πνίχτης) το οποίο είναι περασμένο πολύ σφιχτά κατά μήκος του στήθους του εγκλωβισμένου ζώου.


Ο πνίχτης αυτός στην ουσία κόβει την ανάσα του ταύρου, δημιουργώντας του ακατάσχετη αγωνία και φόβο. Όντας όμως εγκλωβισμένος στον ασφυχτικά περιορισμένο χώρο του bucking chute και έχοντας τουλάχιστον 6 άτομα να τον κρατούν δεν μπορεί να αντιδράσει. Για να εκνευρίσουν ακόμα περισσότερο τον ταύρο, τον χτυπούν με ρόπαλα και τον κλωτσούν στα πλευρά.


Όταν τελικά ανοίξουν την πόρτα μπροστά του, ο αναβάτης τραβά με απίστευτη δύναμη τον πέτσινο πνίχτη που είναι περασμένος στο λαιμό του ταύρου, κόβοντάς του την αναπνοή. Ο ταύρος προσπαθεί να απαλλαγεί από τον αναβάτη και να από τον πνίχτη που του κόβει την ανάσα, στροβιλίζοντας με δύναμη το σώμα του και κλωτσώντας δυνατά με τα πίσω του πόδια. Ο αναβάτης θα τραβήξει με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη τον πνίχτη, ωθώντας τον ταύρο σε πιο δυνατά τινάγματα.


Όση ώρα γίνεται αυτό και για όσο αντέξει ο αναβάτης, ο ταύρος βιώνει το πιο σαδιστικό βασανιστήριο, αυτό της ασφυξίας και προσπαθεί να αντιδράσει με όποιον τρόπο μπορεί. Η κατάληξη όμως είναι ίδια για τον ταύρο, είτε καταφέρει να πετάξει τον αναβάτη από τη ράχη του, είτε όχι. Τον στριμώχνουν σε μια γωνία και του πετούν σκοινιά, έτσι ώστε να τον περιορίσουν. Με τη βοήθεια αλόγων, τον τραβούν εκτός της αρένας και θα το οδηγήσουν μαζί με άλλους τραυματισμένους ταύρους προς σφαγή. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, αν ο ταύρος δεν είναι βαριά τραυματισμένος, να ξανά υποστεί τα ίδια βασανιστήρια, μέχρι να καταρρεύσει.


Σκηνή 2η: Αγελάδες
Την ίδια στιγμή σε μια άλλη τεράστια αρένα, μια μικρή αγελάδα είναι περιτριγυρισμένη από ανθρώπους που την στριμώχνουν σε ένα πολύ μικρό χώρο, που δεν μπορεί ούτε να γυρίσει το κεφάλι της και υπάρχει μια σιδερένια πόρτα μπροστά της. Φοβάται πάρα πολύ και θέλει να φύγει. Την χτυπούν και την κλωτσούν και ο φόβος και η αγωνία της συνεχώς μεγαλώνει.


Ξαφνικά η πόρτα ανοίγει και η μικρή αγελάδα ξεκινά να τρέχει με όση δύναμη έχει, στη μεγάλη αρένα. Όμως ξαφνικά μια θηλιά περνάει από το λαιμό της και εκείνη τινάζεται με δύναμη στο αέρα. Χωρίς να το καταλάβει, ένας άνθρωπος της έχει δέσει πάρα πολύ σφιχτά τα 3 από τα 4 πόδια της.


Η παραπάνω πρακτική είναι χαρακτηριστική σε ακόμα μία ατραξιόν των ροντέο. Μια μικρή αγελάδα μπαίνει σε ένα ασφυκτικά στενό bucking chute, όπου εκεί την χτυπούν ανελέητα, εντείνοντας ακόμα περισσότερο το φόβο και την αγωνία της. Οι τραυματισμοί από τα χτυπήματα είναι πολύ σοβαροί, χωρίς καν να έχει προλάβει να μπει στην αρένα. Μόλις ανοίξει η πόρτα του bucking chute και η αγελάδα τρέξει προς την αρένα, ένας έφιππος τρέχοντας παράλληλα τη σημαδεύει με το λάσο του.


Με το που η θηλιά του λάσο περάσει στο λαιμό της, εκείνος το τραβά με μεγάλη δύναμη, πνίγοντας της αγελάδα και τινάζοντάς την στον αέρα, λόγω της ταχύτητας και του απότομου τραβήγματος. Κατεβαίνει από το άλογο και με μεγάλη δύναμη πετά την αγελάδα στο έδαφος και δένει τα 3 από τα 4 πόδια της, το πολύ σε 60 δευτερόλεπτα. Η αγελάδα ακόμα τρομαγμένη και με κομμένη την ανάσα από το λάσο, είναι στο έδαφος βαριά τραυματισμένη.


Έχουν σπάσει τα πλευρά της και όταν καταφέρει να σηκωθεί θα ξαναπέσει γιατί και τα δυο της πόδια έχουν σπάσει. Στις περιπτώσεις όμως, οι αγελάδες που συμμετέχουν στα ροντέο, πεθαίνουν ακαριαία από βίαιο γύρισμα του λαιμού τους, από το τίναγμα στον αέρα, τη στιγμή που η θηλιά τραβιέται με δύναμη στο λαιμό τους, όσο αυτές τρέχουν.



Σκηνή 3η: Άλογα
Τα άλογα δεν θα μπορούσαν να γλυτώσουν από αυτή τη σαδιστική παρωδία διασκέδασης. Συνήθως χρησιμοποιούνται άλογα που ζούσαν μέχρι πρότινος με τις αγέλες τους στη φύση. Όντας πλέον απομακρυσμένα από τους συντρόφους τους, είναι πάρα πολύ φοβισμένα και η ξαφνική αλλαγή περιβάλλοντος τους δημιουργεί έντονο άγχος.

Ένα από τα άλογα αυτά βρίσκεται ένα βήμα πριν τη μεγάλη αρένα. Το στριμώχνουν στο bucking chute και εκείνο προσπαθεί να ξεφύγει από αυτόν τον τόσο στενό χώρο, χλιμιντρίζοντας δυνατά και προσπαθώντας να κλωτσήσει την πόρτα, που βρίσκεται ακόμα κλειστή μπροστά του.


Τότε οι άνθρωποι που βρίσκονται τριγύρω του, αρχίζουν να το κλωτσούν και να το χτυπούν με ηλεκτρικό ρεύμα με τα ραβδιά ηλεκτρικών εκκενώσεων που έχουν. Όταν το άλογο ηρεμήσει για δευτερόλεπτα, ανεβαίνει πάνω του ο αναβάτης που θα προσπαθήσει να το τιθασεύσει.


Στο άλογο έχει δεθεί περιφερειακά της κοιλιάς και της πλάτης του, ένας δερμάτινος ιμάντας, έτσι ώστε να πιέζει το ζώο σε αφόρητο βαθμό και να μπορεί ο αναβάτη να αυξάνει αυτή την πίεση, όσο τραβάει τον ιμάντα για να σταθεί επάνω στο άλογο.


Η πόρτα θα ανοίξει και το απίστευτα τρομαγμένο άλογο προσπαθεί να απαλλαγεί από τα δεσμά του και επίσης προσπαθεί να ρίξει τον αναβάτη από πάνω του. Κλωτσά με τα πίσω του πόδια δυνατά, τινάζεται στον αέρα και ο αναβάτη τραβά με πιο μεγάλη δύναμη τον ιμάντα.


Όλο αυτό το βασανιστήριο διαρκεί όσο χρειάζεται το άλογο να πετάξει τον αναβάτη ή ο αναβάτης καταφέρει να τιθασεύσει το άλογο.


Σε όλη τη διάρκεια, το άλογο υπόκειται σε απίστευτη ψυχολογική και σωματική πίεση και βία. Είναι ατίθασο γιατί το απέκοψαν από τους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής του, είναι φοβισμένο γιατί δεν βρίσκεται ανάμεσα στους συντρόφους και στην αγέλη του και του δημιουργείται αφόρητο άγχος και αγωνία.


Οι τραυματισμοί είναι πάρα πολύ συχνοί και τις περισσότερες φορές θανατηφόροι. Από την αφόρητη πίεση, το άλογο τινάζεται και κλωτσά σπασμωδικά και με πολύ μεγάλη δύναμη, με αποτέλεσμα να καταλήγει με σπασμένα πόδια ή ακόμα και σπασμένο λαιμό, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατό του.


Όσα άλογα τραυματιστούν, θα έχουν την ίδια τύχη με εκείνα που έχουν πεθάνει. Θα τα πάνε κατευθείαν σε κάποιο σφαγείο με προορισμό τα στομάχια των καταναλωτών.


Σκηνή 4η: Κατσίκια & Πρόβατα
Φυσικά οι σαδιστές διοργανωτές δεν θα άφηναν εκτός και άλλα ζώα όπως πρόβατα και κατσίκια. Γι’ αυτό το λόγο και διοργανώνουν “αγώνες” ροντέο με μικρά παιδιά, τα όποια ενεργούν ακριβώς όπως και οι μεγαλύτεροι. Κυνηγούν τα πρόβατα και τα δένουν, καβαλούν πόνυ και προσπαθούν να τα “τιθασεύσουν” και περνούν λάσο από το λαιμό κατσικιών που τρέχουν.


Αυτοί οι αγώνες θεωρούνται διασκεδαστικοί από μεγάλη μερίδα ανθρώπων, Θεωρούν διασκεδαστική την αγωνιά, τον πόνο και το θάνατο ζώων, που θα έπρεπε να ζουν ελεύθερα και χαρούμενα. Όμως όταν δεν δίνεις καμία αξία στη ζωή και θεωρείς πως τα ζώα είναι αντικείμενα διασκέδασης, τότε δεν σε ενδιαφέρει αν πονούν, αν φοβούνται και αν δολοφονούνται.


Πόσο πόνο, φόβο, απελπισία και θάνατο χωράει η διασκέδασή σου;



Η φρίκη των ροντέο