ΖΩΑ ΗΘΟΠΟΙΟΙ


Τα φώτα της δημοσιότητας, είναι κάτι το οποίο δεν ενδιαφέρει κανένα απολύτως ζώο, διότι δεν διακατέχονται από την ματαιοδοξία του ανθρώπου. Το να παίξουν σε μια ταινία, όχι μόνο δεν τα ευχαριστεί καθόλου, αλλά από τους αλλεπάλληλους βασανισμούς τους προκαλούνται ψυχικές διαταραχές, στρες και τραύματα που δεν θα κλείσουν ποτέ.

Οι εκμεταλλευτές άνθρωποι τα αρπάζουν μωρά ακόμα, από τη φροντίδα, την προστασία και τη στοργή της μητέρας τους, από το φυσικό τους περιβάλλον και την ελευθερία τους και τα αναγκάζουν, με τις πιο φρικαλέες και απάνθρωπες μεθόδους να εκτελέσουν επακριβώς αυτό που το σενάριο υποδεικνύει.


Ζουν μόνα και παραμελημένα, μέσα σε απίστευτα μικρά και βρώμικα κλουβιά, χωρίς επαρκές φαγητό και νερό και χωρίς την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα, αποκομμένα από καθετί φυσικό για αυτά, με αποτέλεσμα να υποφέρουν από ανεπανόρθωτα ψυχολογικά νοσήματα, όπως βαριά κατάθλιψη, στρες και άνοια. Τους έχουν στερήσει τις μητέρες τους, τους φίλους τους, τα ανέμελα παιχνίδια στις απέραντες εκτάσεις των σπιτιών τους, τους έχουν στερήσει ότι πολυτιμότερο έχει το κάθε πλάσμα που ζει επάνω σε αυτό τον πλανήτη. Την ελευθερία τους!


Τα ζώα απαγάγονται από τις ζεστές και γεμάτες θαλπωρή, αγκαλιές των μητέρων τους, μόλις μετά τη γέννησή τους - μια φρικτή και απάνθρωπη διαδικασία που προκαλεί βαριές ψυχολογικές βλάβες, όπως βαριά κατάθλιψη, αγωνία και στρες, τόσο στην μητέρα, όσο και στο νεογέννητο μωράκι. Οι ''εκπαιδευτές'' χτυπούν ασταμάτητα και χωρίς κανένα οίκτο τα μωρά αυτά, με γροθιές, μπαστούνια και ξύλα, με απίστευτη δύναμη και βιαιότητα, προκειμένου να τα μάθουν να "παίξουν" το ρόλο τους. Η συνεχής και επαναλαμβανόμενη κακοποίηση, τους προκαλεί, εκτός από βαριάς μορφής σωματικές βλάβες, άγχος και απίστευτο φόβο, για το επόμενο βάρβαρο χτύπημα που θα ακολουθήσει.



Το “χαμόγελο” του χιμπατζή
Νομίζεις πως, όταν βλέπεις ένα χιμπατζή ή ένα ουρακοτάγκο να γελάει, ότι είναι χαρούμενος? Ισχύει δυστυχώς το αντίθετο: η γκριμάτσα του αυτή, είναι ακούσια αντίδραση που υποδηλώνει μόνο φόβο!


Συνήθως μετά την ηλικία των 8 ετών, όταν πια θεωρούνται άχρηστα για την βιομηχανία του κινηματογράφου, πωλούνται στις αφιλόξενες εγκαταστάσεις παράνομων ζωολογικών κήπων. Εκεί, σε μικρά, βρώμικα και ανήλιαγα κελιά, μόνα, ξεχασμένα και εγκαταλελειμμένα, θα περάσουν το υπόλοιπο της ήδη βασανισμένης και γεμάτης βίας ζωής τους.


Όλα τα ζώα, από το μικρότερο, μέχρι το μεγαλύτερο, που χρησιμοποιούνται στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση, υφίστανται απίστευτη και φρικτή, ψυχολογική και σωματική βία. Σε θεωρητικό επίπεδο, υπάρχει νομοθεσία που τα προστατεύει, από τον να τραυματίζονται ή να κακοποιούνται, αλλά σχεδόν ποτέ δεν υπάρχει το αρμόδιο όργανο στις εγκαταστάσεις που φυλάσσονται τα ζώα για να καταγράψει όλες αυτές τις ανείπωτες και βάναυσες καταστάσεις που περνούν.


Παρακάτω αναφέρονται κάποιες από τις πιο γνωστές ταινίες, ξεκινώντας από το παρελθόν και φτάνοντας μέχρι την παραγωγή του “Η ζωή του Pi” και το “Hobbit”, όπου κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων τους βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν ζώα:



Κατά τη διάρκεια της κούρσας αρμάτων, τουλάχιστον 100 άλογα σκοτώθηκαν. Σκηνοθέτες ήταν οι Fred Niblο, Charles Brabin, Christy Cabanne, J.J. Cohn και Rex Ingram.

Όπως στο Ben-Hur, έτσι και σε αυτή την ταινία και με την απουσία νόμων που να προστατεύουν τα ζώα, θανατώθηκαν πάνω από 40 άλογα, για την σκηνή της κλιμάκωσης της ταινίας, που αναπαριστά έφιππους στρατιώτες να σκοτώνονται, , τα οποία ενώ έτρεχαν χτυπούσαν τα πόδια τους σε συρματόσκοινα, με αποτέλεσμα, να πέφτουν με απίστευτη δύναμη στο έδαφος και να σκοτώνονται. Σκηνοθέτης ήταν ο Michael Curtiz.

Η συγκεκριμένη ταινία, αποτέλεσε σημείο αναφοράς, ενάντια στην κακοποίηση ζώων στις ταινίες. Ο λόγος ήταν μια σκηνή κατά την οποία 2 άλογα με καλυμμένα τα μάτια τους, δολοφονήθηκαν, αφού η παραγωγή της ταινίας απαιτούσε να πέσουν από γκρεμό 25 μέτρων.

Όταν μετά την προβολή της ταινίας, αποκαλύφθηκε αυτή η τόσο φρικιαστική λεπτομέρεια, η κατακραυγή του κόσμου ήταν απίστευτα μεγάλη και έντονη, ώστε η υπηρεσία που μέχρι πρότινος, εξέταζε τις ταινίες για την καταλληλόλητα του περιεχόμενου τους, συνεργάστηκε με την American Humane Association, για να απαγορεύσουν την βίαιη και φρικτή αυτή σκηνή από την ταινία. Αυτή θα ήταν και η πρώτη φόρα που θα εμφανιζόταν σε ταινία η περίφημη αλλά και παραπλανητική φράση '' no animals harmed in the making of this film''. Φυσικά τα άλογα είχαν ήδη δολοφονηθεί… Οι σκηνοθέτες που ήταν υπεύθυνοι ήταν ο Henry King και ο Irving Cummings.

Στη συγκεκριμένη ταινία, ο στόχος του σκηνοθέτη John Waters ήταν να προκαλέσει το κοινό του. Μη έχοντας όμως πραγματικές ικανότητες, διάλεξε ένα εντελώς έκφυλο τρόπο. Πρόκειται για μια από τις πιο εμετικές ταινίες, όπου σε μια σκηνή εμφανίζονται 2 άτομα να χρησιμοποιούν 2 κότες σαν σεξουαλικά αντικείμενα!

Τα 2 κακόμοιρα ζώα πέθαναν κατά τη διάρκεια του γυρίσματος, όπου ο φρικτός, επώδυνος και ανώμαλος θάνατός τους εμφανίζεται και στην ταινία φυσικά ! Όταν ερωτήθηκε ο σκηνοθέτης για τη συγκεκριμένη σκηνή απάντησε ότι ''αγοράσαμε τα κοτόπουλα από έναν αγρότη που τα διαφήμιζε ως φρέσκο σφαγμένα... Νομίζω ότι κάναμε τη ζωή των κοτόπουλων καλύτερη... Έπαιξαν σε ταινία... έκαναν σεξ... και μετά το συνεργείο λήψης τα έψησαν και τα έφαγαν''. Κάτι που φυσικά διαψεύδεται, μιας και όπως είπαμε ο θάνατος των πτηνών εμφανίζεται στην ταινία.

Στη συγκεκριμένη ταινία, του Ruggero Deodato που στο μεγαλύτερό της μέρος διαδραματίζεται σε περιοχή του Αμαζονίου, 7 ζώα δολοφονήθηκαν με τον πιο ειδεχθή και φρικιαστικό τρόπο: Σε μια σκηνή, εμφανίζεται ένας αργός και φρικτός αποκεφαλισμός μιας μεγάλης θαλάσσιας χελώνας, καθώς και ο ακρωτηριασμός των μελών της. Σε κάποια άλλη το κόψιμο της κορυφής του κεφαλιού ενός μικρού πιθήκου και το φάγωμα του μυαλού του από ιθαγενείς. Τα θύματα που υπέστησαν αυτό το αδιανόητο βασανιστήριο ήταν 2 μιας και η σκηνή γυρίστηκε 2 φορές. Το κόψιμο στα 2 μιας αρκετά μεγάλης αράχνης και ενός φιδιού. Η σφαγή ενός κουναβιού και ο ξυλοδαρμός και πυροβολισμός ενός γουρουνιού.

Κατά τη διάρκεια της ταινίας αυτής, ο σκηνοθέτης της Michael Cimino, απαγόρευσε στη επιτροπή δικαιωμάτων των ζώων, να είναι στα γυρίσματα της ταινίας. Πώς αλλιώς θα κατάφερνε να γυρίσει και συμπεριλάβει στην ταινία του, τον θάνατο 4 αλόγων, ένα εκ τον οποίων ανατινάζεται ζωντανό, ξεκοιλιασμένες αγελάδες και αληθινές κοκορομαχίες. Επιπλέον έσφαζε κότες για να πάρει το αίμα τους με το οποίο πασάλειφε τους ηθοποιούς κατά την διάρκεια των γυρισμάτων.

Το σενάριο αυτού του Κορεάτικου θρίλερ του Chan-Wook Park, απαιτούσε ο πρωταγωνιστής, να φάει ένα ζωντανό χταπόδι. Ο πρωταγωνιστής Choi-Min-Sik, δείχνοντας απύθμενο ζήλο για το ρόλο του, έφαγε 4 ζωντανά χταπόδια , όταν η παραγωγή του είπε ότι η συγκεκριμένη σκηνή θα έπρεπε να γυριστεί 4 φορές. Ο ίδιος, όντας αφοσιωμένος Βουδιστής, έλεγε προσευχές πριν φάει τα χταπόδια και ζητούσε συγγνώμη πριν τα γυρίσματα – κάτι που φυσικά δεν μείωσε τον πόνο και τον τρόμο που βίωσαν αυτά τα ζώα. Φυσικά στις Ασιατικές χώρες, μέρος της διατροφής τους αποτελούν έτσι και αλλιώς τα ζωντανά ψάρια και μαλάκια.

Ο σκηνοθέτης Lars Von Trier έκανε την πιο φρικτή και απαράδεκτη επιλογή για να “εμπλουτίσει ”τη συγκεκριμένη ταινία. Σε κάποια σκηνή της ταινίας συμβαίνει ο βάρβαρος και αποτρόπαιος σφαγιασμός ενός άτυχου και αβοήθητου γαϊδάρου. Από τους υπεύθυνους της ταινίας αναφέρθηκε ότι το συγκεκριμένο γαϊδουράκι προοριζόταν για σφαγή έτσι κι αλλιώς από τους ιδιοκτήτες του, μιας και ήταν άρρωστο…. αλλά και ότι έζησε και 2 μήνες περισσότερο, από τη στιγμή που ζητήθηκε από την παραγωγή. Η σκηνή αυτή δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ στην ταινία.

Όμως ένα από τα γεγονότα που πιστοποιεί αυτή τη στυγερή δολοφονία του γαϊδαράκου είναι ότι ο πρωταγωνιστής της ταινίας John C Reilly, παραιτήθηκε από την ταινία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Τελικά δόθηκε άμεση εντολή στο σκηνοθέτη, να μην συμπεριλάβει τη σκηνή αυτή.

Σε αυτή την ταινία του Michael Mayer, ένα άλογο θανατώθηκε όταν έσπασε το πόδι του και άλλο ένα πέθανε σπάζοντας τον λαιμό του, όταν ο αναβάτης του έπεσε από αυτό και κρατούσε δυνατά τα λουριά που το έδεναν. Οι έρευνες που έγιναν έδειξαν πως οι θάνατοι δεν οφείλονταν σε υπαιτιότητα των συντελεστών της ταινίας. Παρόλα αυτά συνέβησαν!

Στη βραβευμένη αυτή ταινία του Ang Lee, οι σκηνές που περιλάμβαναν ζώα , γυρίστηκαν σχεδόν εξ' ολοκλήρου μέσω γραφικών από υπολογιστές. Για κάποιες σκηνές όμως, χρησιμοποιήθηκε μία αξιαγάπητη τίγρης με το όνομα King. Σε κάποια λήψη των γυρισμάτων, ο King θα έπρεπε να κολυμπήσει σε μία δεξαμενή γεμάτη νερό, όμως κάτι πήγε άσχημα... το άτυχο ζωάκι τρόμαξε από άγνωστη αιτία και παραλίγο να πνιγεί. Ευτυχώς για αυτό, η αντίδραση του "εκπαιδευτή" του, ήταν άμεση και το πανέμορφο αυτό ζώο σώθηκε.

Σε αυτό το ρομαντικό δράμα, ο αληθινός πρωταγωνιστής είναι ένας γλυκύτατος Ασιατικός ελέφαντας 42 χρονών, με το όνομα Τάι, ο οποίος έχει το ρόλο της Rosie, ενός ελέφαντα που εμφανίζεται σε τσίρκο. Σε μια σκηνή της ταινίας, ο ιδιοκτήτης του τσίρκο, επιτίθεται βίαια και τη χτυπά δυνατά με ένα μπαστούνι με γάντζο. Οι παραγωγοί, οι πρωταγωνιστές και οι εκπαιδευτές βέβαια, έτρεξαν να δηλώσουν ότι ο Τάι εκπαιδεύτηκε, με καλοσύνη, ζαχαρωτά και παροτρύνσεις από τους εκπαιδευτές τους.

Η αλήθεια όμως είναι τελείως διαφορετική και γεμάτη πόνο, βία και κακοποίηση. Ένα μυστικό video από την οργάνωση Animal Defenders International, αποκαλύπτει την ωμή και φρικτή αλήθεια: Η Τάι ''εκπαιδευόταν'' με ηλεκτροσόκ και τη χτυπούσαν ανηλεώς, με απίστευτη βιαιότητα και βαρβαρότητα, για να υπακούσει και να εκτελέσει, αυτό που θα έκανε στην ταινία. Σκηνοθέτης εδώ ο Francis Lawrence.

Αυτή η Αμερικάνικη σειρά συγκέντρωσε την προσοχή του κοινού όχι μόνο για τους θανάτους 3 αλόγων αλλά και λόγο των αστέρων του Hollywood που πρωταγωνιστούσαν. Η σειρά αυτή αναφερόταν στις ιπποδρομίες και οι υπεύθυνοι της ισχυρίστηκαν πως θάνατοι σαν αυτοί που συνέβησαν στα άλογα κατά την διάρκεια των γυρισμάτων συμβαίνουν πολύ συχνά και στις ιπποδρομίες. Κάτι που δυστυχώς είναι αληθές. Η σειρά πάντως κόπηκε απότομα μιας και οι αρνητικές φήμες είχαν δυναμώσει πολύ.

Στην περίπτωση αυτή 27 άτυχα ζώα έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας της αδιαφορίας της παραγωγής και του σκηνοθέτη Peter Jackson: δεν τηρήθηκε κανένας κανόνας για την προστασία της ζωής των ζώων που χρησιμοποίησαν. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας τα ζώα που χρησιμοποιήθηκαν ανάμεσα στα γυρίσματα, τοποθετούνταν σε έναν εντελώς ακατάλληλο χώρο, γεμάτο παγίδες που απειλούσαν τη ζωή τους: κότες δέχθηκαν επίθεση από σκυλιά της περιοχής, ένα άλογο έπεσε από έναν βράχο και υπέκυψε στα βαριά τραύματά του, ένα πόνυ έσπασε τη μέση του και κατσίκια και πρόβατα έσπασαν τα πόδια τους σε λάκκους με κοφτερές πέτρες και μολύνθηκαν από σκουλήκια.

Φυσικά όταν ο σκηνοθέτης Peter Jackson ρωτήθηκε για τα παραπάνω, απάντησε ότι ερευνήθηκε το συμβάν, μόλις του αναφέρθηκε, αλλά δεν υπήρξαν θάνατοι και ότι όλα τα ζώα σιτίζονταν και τρέφονταν κανονικά… το γεγονός ότι μιλάμε για μια τόσο ακριβή παραγωγή το κάνει ακόμα πιο αισχρό, γιατί προφανώς θα μπορούσαν να είχαν πετύχει τα ίδια αποτελέσματα με χρήση γραφικών από υπολογιστές.


Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι, να μποϋκοτάρεις όσες ταινίες χρησιμοποιούν ζώα καθώς και τους σκηνοθέτες και ηθοποιούς αυτών των ταινιών. Αν υποπτεύεσαι ότι μια ταινία μπορεί να έχει σκηνές βίας με ζώα, συμβουλέψου το site IMDB, στο section ''Parents Guide'' και θα βρεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.