ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ

ελέφαντες στη φύση
Οι ελέφαντες στο φυσικό τους περιβάλλον είναι ζώα τα οποία έχουν έντονο το συναίσθημα της οικογένειας και αναπτύσσουν ιδιαίτερα ισχυρούς δεσμούς. Οι θηλυκοί ελέφαντες κυρίως συντάσσουν οικογενειακές ομάδες, με άλλα θηλυκά, όπου στους κόλπους των ομάδων αυτών, προστατεύονται τα μωρά τους, μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Είναι ιδιαίτερα κοινωνικά ζώα και αυτό φαίνεται από την ένωση διαφόρων ομάδων από ελέφαντες, προκειμένου να κοινωνικοποιηθούν.

Οι ελέφαντες στη φύση ζουν μέχρι και 70 χρόνια. Έχουν απίστευτα ισχυρή μνήμη και επικοινωνούν ο ένας με τον άλλο με αγγίγματα, οπτικά, με την όσφρηση και με φωνητικούς ήχους. Ένα ακόμα δείγμα της τεράστιας νοημοσύνης που διαθέτουν, είναι ότι χρησιμοποιούν υπόηχους και μπορούν να επικοινωνούν μέσω των δονήσεων που παράγονται από το βάδισμά τους. Οι ελέφαντες είναι από τα ζώα που αναπτύσσουν σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα της αυτό-επίγνωσης και της ενσυναίσθησης όταν πρόκειται για ετοιμοθάνατα ή νεκρά άτομα του είδους τους.

Και όμως, αυτά τα υπέροχα ζώα είναι από τα πλέον κακοποιημένα! Οι άνθρωποι υποδουλώνοντας τους ελέφαντες, τους μετέτρεψαν από ελεύθερα και συναισθανόμενα ζώα, σε φορτηγά, σε μέσα μεταφοράς τουριστών, σε αντικείμενα μέσω των οποίων προσβλέπουν σε κέρδη, χωρίς να ενδιαφέρονται για τις συνέπειες που έχει η βάναυση μεταχείριση, στα ζώα αυτά:


Μεταφορείς
Χρειάζεται απίστευτα πολύ βία, για να “εκπαιδευτεί” ένας ελέφαντας, ώστε να κουβαλάει ξυλεία! Συνήθως οι “ιδιοκτήτες” προτιμούν τους ελέφαντες μικρής ηλικίας, γιατί σε αυτούς η θέληση σπάει πιο εύκολα. Η “εκπαίδευση” περιλαμβάνει βασανιστήρια πέρα από κάθε φαντασία. Τους δένουν ανάμεσα σε δύο δέντρα και τους περιορίζουν την κίνηση. Έπειτα τους χτυπούν στο κεφάλι και στο σώμα με σιδερένιους σωλήνες ώστε να κάμψουν την αντίσταση τους και για να έχουν το φόβο συνεχώς στο μυαλό τους, ώστε να εκτελούν τις διάφορες εντολές χωρίς καθυστέρηση.

κακοποίηση ελεφάντων
Ο λόγος που οι ελέφαντες βασανίζονται για να χρησιμοποιηθούν σαν μεταφορείς βαριάς ξυλείας είναι ότι κοστίζουν πολύ λιγότερο από την αγορά ενός φορτηγού. Έτσι οι επιχειρηματίες κερδίζουν ακόμα περισσότερα, με σχεδόν μηδενικές απώλειες, δεδομένου ότι η ζωή αυτών των ζώων, είναι ευτελής, στην αντίληψή τους.



Διασώστες
Στην Ινδονησία, στην Ταϊλάνδη και στη Σρι-Λάνκα, οι ελέφαντες χρησιμοποιούνται εντατικά για την απομάκρυνση γκρεμισμένων κτιρίων και την ανεύρεση επιζώντων, μετά από πλημμύρες, σεισμούς και άλλες ακραίες καταστάσεις. Η δικαιολογία και πάλι είναι ότι οι ελέφαντες ανταποκρίνονται πολύ καλύτερα, σε σχέση με τα φορτηγά και τις μπουλντόζες, διότι έχουν πολύ πιο απαλό και ευαίσθητο πάτημα.

κακοποίηση ελεφάντων
Οι ελέφαντες αυτοί βέβαια, προέρχονται από τοπικά τσίρκο και τουριστικά πάρκα, όπου ήδη έχουν βιώσει ανείπωτη βία και βασανιστήρια. Έτσι οι “ιδιοκτήτες” – εκμεταλλευτές συμβάλουν σε διασώσεις, ενοικιάζοντας τους ελέφαντες, προκειμένου να δείξουν τα φιλάνθρωπα αισθήματά τους, τα οποία όμως πατούν επάνω στην εκμετάλλευση των αθώων αυτών ζώων.


Τουριστικά θεάματα
Στην Ινδία, οι ελέφαντες βρίσκονται σε κοινή θέα αρκετά συχνά, ακόμα και σε μεγάλες πόλεις όπως το Δελχί και η Βομβάη. Συνήθως τους εκμεταλλεύονται, τοποθετώντας πάνω τους εικόνες και αρκετά βαριά ομοιώματα θεών. Σχεδόν πάντα τους ντύνουν με χρυσά σκεπάσματα.

κακοποίηση ελεφάντων
Επίσης, χρησιμοποιούν κυρίως θηλυκούς ελέφαντες, για να κουβαλούν στην πλάτη τους τουρίστες και αποσκευές κατά τη διάρκεια των σαφάρι. Ο λόγος που προτιμώνται οι θηλυκοί ελέφαντες, από τους αρσενικούς, είναι ότι οι αρσενικοί στην περίοδο που ψάχνουν για ταίρι, συνήθως σπρώχνουν τους θηλυκούς, σαν δείγμα δύναμης και σαν τρόπο προσέγγισης.

Έτσι οι διοργανωτές σαφάρι, ενώ παλαιότερα χρησιμοποιούσαν και αρσενικούς ελέφαντες, το διέκοψαν, διότι κατά τη διάρκεια ενός σαφάρι, αρσενικός ελέφαντας, έσπρωξε ένα θηλυκό, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι αναβάτες. Σε αυτό το περιστατικό ο θηλυκός ελέφαντας έπεσε από την πλαγιά και σκοτώθηκε ακαριαία.


Για ακόμα μια φορά, ο άνθρωπος δεν διστάζει να υποτάξει και να εκμεταλλευτεί ένα ζώο για προσωπικό του όφελος. Δεν λογαριάζει ούτε τον τρόμο, ούτε τον πόνο που νοιώθει το ζώο, γιατί έτσι και αλλιώς το θεωρεί αναλώσιμο αντικείμενο και όχι μια ζωντανή προσωπικότητα, με νοημοσύνη και συναισθήματα!

κακοποίηση ελεφάντων

Τι μπορείς να κάνεις
Μίλησε στους φίλους και τους συγγενείς σου για την ολοκληρωτική καταπάτηση των δικαιωμάτων των ζώων! Αν ποτέ βρεθείς σε χώρες, όπως η Ινδία, που χρησιμοποιούν τους ελέφαντες ως τουριστική ατραξιόν μην υποστηρίξεις την καταδίκη τους!

Μην ξεχνάς, κάθε ένας ελέφαντας που χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους, δεν είναι παρά το κακοποιημένο σώμα και το σπασμένο ηθικό ενός υπέροχου ζώου, μετά από απίστευτους βασανισμούς και κακοποιήσεις!


Για κάποιους η σκλαβιά δεν τελείωσε ποτέ



Δες πως κακοποιούνται οι ελέφαντες στα χέρια των ανθρώπων