ΑΛΟΓΑ


Τα άλογα είναι ήρεμα ζώα που βρίσκουν ασφάλεια και θαλπωρή στις αγέλες τους, στις οποίες υπάρχει σαφής ιεραρχία και αρχηγός είναι συνήθως είναι ένα θηλυκό άλογο. Είναι ζώα που εκφράζουν περιέργεια σε οτιδήποτε άγνωστο για αυτά, αλλά μπορεί να τραπούν σε φυγή αν αντιληφθούν ότι απειλούνται.

Επικοινωνούν το ένα με το άλλο, με φωνητικούς συνδυασμούς, χλιμιντρίσματα και μπορούν να ζήσουν, μέχρι και 25 χρόνια.

Είναι κοινωνικά ζώα, τα οποία ζουν στις αγέλες με το σύντροφό τους. Μπορούν άνετα να αναπτύξουν φιλίες με ζώα άλλου είδους. Όμως αν απομονωθούν και αναγκαστούν να ζήσουν μόνα τους, τους δημιουργείται υπερβολικό άγχος και τελικά κατάθλιψη.


Εδώ και αιώνες ο άνθρωπος έχει αιχμαλωτίσει αυτό το υπερήφανο ζώο και το έχει υποδουλώσει. Το έχει μετατρέψει σε μέσο μεταφοράς, σε οτιδήποτε άλλο από αυτό που πραγματικά ήταν και το εκμεταλλεύεται μέχρι αυτό να αφήσει την τελευταία του πνοή.

Κάθε χρόνο ο κατάλογος των ατυχημάτων, που περιλαμβάνει άλογα που κουβαλούν άμαξες, ολοένα και μεγαλώνει. Τα άλογα συνεχίζουν να υπομένουν πόνο και βασανιστήρια, εξαιτίας αυτής της βάρβαρης και ξεπερασμένης πρακτικής.


Το να καταπιέζουν τα άλογα, οι εκάστοτε “ιδιοκτήτες”, ώστε να σέρνουν τεράστια φορτία, στη συγκεκριμένη περίπτωση ανθρώπους, πάνω στην ήδη πάρα πολύ βαριά άμαξα, δεν είναι καθόλου ρομαντικό, αλλά απολύτως βάρβαρο. Προκειμένου να μην χαθούν χρήματα, τα εκθέτουν ακόμα και σε ακραία καιρικά φαινόμενα, σε απίστευτες συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης, περπατώντας εδώ κι εκεί όλη μέρα. Μια τελείως μοχθηρή και σαδιστική πρακτική.


Αυτά τα ευγενικά ζώα, σχεδόν πάντα υποφέρουν από αναπνευστικές παθήσεις, εξαιτίας των καυσαερίων που συνεχώς αναπνέουν. Επίσης αναπτύσσουν εξαιρετικά βαριά προβλήματα στα πόδια τους, από το εξουθενωτικό και βασανιστικό περπάτημα, στην σκληρή άσφαλτο. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, τα άλογα έχουν πέσει νεκρά από θερμοπληξία, σαν αποτέλεσμα της εξαναγκασμένης εργασίας τους σε συνθήκες καύσωνα και ακραίας υγρασίας, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.


Τα άλογα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στους δυνατούς θορύβους και στους ξαφνικούς ήχους, κάτι που υπάρχει σε κάθε μεγάλη πόλη. Έχουν σημειωθεί πολύ σοβαροί τραυματισμοί, ακόμα και θάνατοι, οι οποίοι προήλθαν από το φρενήρες τρέξιμο αλόγων, που τρομοκρατήθηκαν από κάποιον απρόσμενο θόρυβο. Επίσης έχουν παρατηρηθεί περιστατικά, όπου έχουν χτυπηθεί άλογα, από απρόσεκτους οδηγούς, φαινόμενο που συμβαίνει σε κάθε πόλη, όπου επιτρέπονται άμαξες με άλογα.


Σίγουρα και χωρίς καμία αμφιβολία, το περιβάλλον μιας πόλης, με αποπνικτικά καυσαέρια, σκληρή και τραχιά άσφαλτο και συνεχές μποτιλιάρισμα από αυτοκίνητα, δεν είναι σε καμία περίπτωση το κατάλληλο για αυτά τα τόσο ευαίσθητα ζώα.


Τα άλογα δεν καλύπτονται από καμία νομοθεσία και έτσι την αποκλειστική ευθύνη την έχει ο εκάστοτε “ιδιοκτήτης”, πράγμα το οποίο τα καταδικάζει σε αργό θάνατο, λόγω της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης. Γεγονός το οποίο εκμεταλλεύονται οι “ιδιοκτήτες” και δρουν ανεξέλεγκτα, σπρώχνοντας τα ζώα, σχεδόν πάντα, σε εξαντλητικά ωράρια εργασίας, χωρίς νερό και φαγητό.




Όμως δεν είναι μόνο αυτό το βασανιστήριο, το οποίο υπομένουν τα άλογα. Όπως και οι συγγενείς τους, τα γαϊδούρια και τα μουλάρια, χρησιμοποιούνται σαν μέσα μεταφοράς, κάθε λογής φορτίου.

Από πέτρες και ογκόλιθους, μέχρι κάθε λογής φορτίο, σέρνονται σε δρόμους, σε απότομες ανηφόρες και πλαγιές βουνών. Οι “ιδιοκτήτες” τους τα φορτώνουν όσο πιο πολύ μπορούν, χωρίς να λογαριάζουν, το βάρος και τις συνθήκες κάτω τις οποίες εργάζονται. Δεν τα λαμβάνουν σαν ζωντανούς οργανισμούς, σαν ολοκληρωμένες ευαίσθητες προσωπικότητες που είναι, αλλά σε μέσα μεταφοράς, σαν φορτηγά και φυσικά δεν λογαριάζουν τις συνέπειες.

δολοφονημένη φώκια για την γούνα της.
Η ράχη των αλόγων, από τα υπερβολικά βαριά φορτία και τις ατελείωτες ώρες εργασίας, βυθίζεται προς τα κάτω, παραμορφώνοντας την σπονδυλική στήλη του αλόγου, προκαλώντας του αφόρητους πόνους. Το άλογο πλέον, είναι άχρηστο για τον ιδιοκτήτη και φυσικά δεν πρόκειται να ξοδέψει χρήματα, έτσι ώστε να το ανακουφίσει από τους πόνους και την ταλαιπωρία.


Όταν λοιπόν τα άλογα είτε λόγο υπερκόπωσης, είτε λόγο τραυματισμών, είτε λόγο μεγάλης ηλικίας, δεν μπορούν να αντέξουν τις ατέλειωτες ώρες εργασίας, δεν καταλήγουν σε καταπράσινα λιβάδια, όπως ίσως πολλοί πιστεύουν. Η κατάληξή τους δυστυχώς, είναι τα σφαγεία.

γάτες σε κλουβιά για την γούνα τους.
Θα σταλούν σε σφαγεία, όπου θα δολοφονηθούν και το βασανισμένο τους σώμα θα διαμελιστεί και θα αποτελέσει μέρος της τροφής των ανθρώπων και των κατοικίδιων τους, ή των σαρκοφάγων ζώων που είναι φυλακισμένα σε ζωολογικούς κήπους.

.

Τι μπορείς να κάνεις:
Στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμα μέρη όπου επιτρέπονται οι άμαξες με άλογα, όπως η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά και η Αθήνα στην περιοχή της Κηφισιάς. Όπου δεις μια τέτοια άμαξα, μην την επιλέξεις για να κάνεις τη βόλτα σου …Τώρα γνωρίζεις!

. σκύλοι σε κλουβιά για την γούνα τους.
Στην επαρχεία τα άλογα χρησιμοποιούνται και για αγροτικές εργασίες. Αφιέρωσε όμως λίγο από το χρόνο σου στο άλογο. Δώσε νερό και λαχανικά σε όποιο άλογο δεις, παρά τις παραινέσεις του ιδιοκτήτη, ότι το έχει ταΐσει και του έχει δώσει νερό. Δεν έχει κάνει σίγουρα τίποτα από τα δύο. Αν το άλογο έχει εμφανή σημάδια κακοποίησης, βγάλε φωτογραφίες και αν μπορείς πάρε τα στοιχεία του εκμεταλλευτή του και δώστα στην τοπική φιλοζωική οργάνωση.

Για κάποιους η σκλαβιά δεν τελείωσε ποτέ



Δες πως κακοποιούνται τα άλογα στα χέρια των ανθρώπων