VEGAN ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΤΕΣ

95.000 κότες σφαγιάζονται το λεπτό σε παγκόσμιο επίπεδο!

Ζώα που σφάχτηκαν για τροφή από την στιγμή που ανοίξατε αυτή τη σελίδα:

0 θαλάσσια ζώα
0 κοτόπουλα
0 πάπιες
0 γουρούνια
0 κουνέλια
0 γαλοπούλες
0 χήνες
0 πρόβατα και αρνιά
0 κατσίκια
0 αγελάδες και μοσχαράκια
0 τρωκτικά
0 περιστέρια και άλλα πουλιά
0 βουβάλια
0 σκύλοι
0 γάτες
0 άλογα
0 γαϊδούρια και μουλάρια
0 καμήλες και άλλα καμηλοειδή

Αυτοί είναι οι αριθμοί των ζώων που δολοφονούνται παγκοσμίως από τις βιομηχανίες κρέατος, αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων από τη στιγμή που άνοιξες αυτή την ιστοσελίδα. Οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν τα εκατομμύρια ζώων που δολοφονούνται κάθε χρόνο στα εργαστήρια πειραμάτων. Δεν περιλαμβάνονται τα εκατομμύρια των σκυλιών και γατών που δολοφονούνται στα καταφύγια ζώων κάθε χρόνο. Δεν περιλαμβάνονται τα ζώα που πέθαναν ενώ ήταν αιχμάλωτα στις επιχειρήσεις δουλείας: τσίρκο, ροντέο, ζωολογικούς κήπους, και θαλάσσια πάρκα. Δεν περιλαμβάνονται τα ζώα που δολοφονούνται σε «σπορ» όπως το κυνήγι, οι ταυρομαχίες, οι κοκορομαχίες, οι κυνομαχίες, οι ιπποδρομίες κλπ.
Κότα με τα κοτοπουλάκια της.
Οι κότες, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση είναι έξυπνα, περίεργα και ιδιαίτερα κοινωνικά ζώα. Όταν τους δίνεται η ευκαιρία, περνάνε τις μέρες τους μαζί με άλλες κότες, σκάβουν το χώμα για να τραφούν και λατρεύουν να κάθονται στον ήλιο. Οι κότες κακαρίζουν στα αγέννητα μωρά τους που απαντάνε και αυτά με τη σειρά τους μέσα από το κέλυφος του αυγού τους. Και είναι η νοημοσύνη και η προσαρμοστικότητα των κοτόπουλων που τα καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτα στην εργοστασιακή κτηνοτροφία. Σε αντίθεση με τα περισσότερα πουλιά, τα μωρά κοτόπουλα μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τις μητέρες τους και χωρίς την άνεση μια φωλιάς και βγαίνουν από το αυγό πρόθυμα να εξερευνήσουν και έτοιμα να ζήσουν τη ζωή τους - κάτι που θα αποδειχτεί ως τραγωδία στις φάρμες εκτροφής! Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο μέσος όρος ζωής μιας κότας είναι τα 6 χρόνια, αν όμως ζει με φροντίδα μπορεί να ξεπεράσει και τα 10 με 15.

Κάθε χρόνο πάνω από 40 δισεκατομμύρια κοτόπουλα εκτρέφονται και θανατώνονται για το κρέας τους. Γύρω στα 6 δισεκατομμύρια διατηρούνται στη ζωή για ένα χρόνο στην βιομηχανία αυγών, τα οποία παράγουν πάνω από ένα τρις αυγά και μετά στέλνονται για σφαγή. Πάνω από 6 δισεκατομμύρια αρσενικά κοτόπουλα θανατώνονται αμέσως μετά την γέννησή τους, είτε σε θαλάμους αερίων, είτε αλέθονται ζωντανά για να γίνουν ζωοτροφή ή λίπασμα! Συνολικά δηλαδή θανατώνονται πάνω από 50 δισεκατομμύρια κοτόπουλα κάθε χρόνο.

Και ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να πιστεύουν ότι τα ζώα που τρώνε δεν έχουν υποφέρει (πόσο μάλλον ότι έχουν δολοφονηθεί άγρια), οι κότες που εκτρέφονται για το κρέας τους ή για τα αυγά τους ζουν σε απίστευτα άσχημες συνθήκες συνωστίσμου, σε μεγάλα υπόστεγα, μαζί με περισσότερα από 30.000 άλλα πουλιά, και σε κάθε πουλί αντιστοιχεί λιγότερο από 0.092903m², δηλαδή χώρος μικρότερος και από ένα χαρτί Α4. Σε αυτόν τον χώρο θα περάσουν όλη την θλιβερή ζωή τους, μέχρι να δολοφονηθούν και να καταλήξουν στο ψυγείο ενός κρεοπωλείου ή ενός μάρκετ.


Ανεξάρτητα από το πού έχουν εκτραφεί και μεγαλώσει, είτε σε τεράστιες φάρμες είτε σε αγροκτήματα μικρής κλίμακας, τα κοτόπουλα που εκτρέφονται για το κρέας τους έχουν μια αφύσικη και μικρή διάρκεια ζωής. Τα εκτρεφόμενα κοτόπουλα αναπαράγονται επιλεκτικά ώστε να επιτευχθεί το κερδοφόρο βάρος. Σε ηλικία μόλις πέντε με επτά εβδομάδων έχουν πάρει το επιθυμητό βάρος για τη βιομηχανία, οπότε και σφάζονται. Επειδή εκτρέφονται ώστε να κερδίζουν γρήγορα βάρος, πολλά από αυτά μένουν ανάπηρα από το ίδιο τους το βάρος και δεν είναι σε θέση να περπατήσουν, ή να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από τα άλλα πτηνά που τα ποδοπατούν στο δρόμο προς το σταθμό τροφοδοσίας.

Τα κοτόπουλα, στο τελευταίο 20% της έτσι και αλλιώς σύντομης ζωής τους, το ζουν με χρόνιο και έντονο πόνο στις αρθρώσεις των ποδιών τους ή με αναπηρία και κατάγματα από την έλλειψη ασβεστίου, λόγω της ακινησίας. Αντίθετα αυτά τα οποία χρησιμοποιούνται για τη συνεχή αναπαραγωγή έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην τροφή, ώστε να διατηρούνται όσο το δυνατόν πιο αδύνατα.

Τα κτίρια στα οποία ζουν είναι γεμάτα με μια δηλητηριώδη δυσωδία από υδρόθειο, αμμωνία, και μεθάνιο από τη συσσώρευση των κοπράνων και των ούρων, ένας συνδυασμός που τους δημιουργεί εγκαύματα στα μάτια στο ράμφος και τα πόδια καθώς και έντονα αναπνευστικά προβλήματα. Από το υπερβολικό άγχος και τη θλίψη που βιώνουν χάνουν μεγάλο μέρος από το φτέρωμά τους. Δεν υπάρχει φυσικός φωτισμός μιας και τα κτίρια δεν διαθέτουν τζάμια. Τα κοτόπουλα λοιπόν δεν έχουν χαρεί ποτέ το άγγιγμα της ακτίνας του ήλιου και δεν έχουν εισπνεύσει ποτέ φρέσκο αέρα.

Η κότα αυγοπαραγωγής ζει σε άθλιες συνθήκες.
Οι κότες αυγοπαραγωγής ζουν σε συρμάτινα κλουβιά, τοποθετημένα σε συστάδες και δεν έχουν αισθανθεί ποτέ την αίσθηση του χώματος. Σε κάθε συρμάτινο κλουβί διαστάσεων 45 επί 50 εκατοστά ζουν 10 κότες! Για να καταλάβεις πόσο αδιανόητος είναι ο συνωστισμός σε κάθε κλουβί σκέψου πως κάθε κότα έχει άνοιγμα φτερών περίπου 80 εκατοστά! Τα πόδια και το σώμα τους τραυματίζονται από τη συνεχή επαφή με τα συρμάτινα πλέγματα και πρέπει να υπομένουν συνεχώς τις ακαθαρσίες που πέφτουν επάνω τους από τις κότες που ζουν στα κλουβιά πάνω από αυτές. Η θερμοκρασία σε τέτοιους χώρους κατά τους θερινούς κυρίως μήνες είναι ιδιαίτερα υψηλές και τα πιο αδύναμα ζώα παθαίνουν από θερμοπληξία. Κάθε ένα αυγό που τρως απαιτεί 34 ώρες ζωής σε αυτή την κόλαση!

Τα σωματικά κακοποιημένα μωρά, μόλις φθάσουν την ηλικία των 5 με 7 εβδομάδων, τρομοκρατημένα, μεταφέρονται σε εγκαταστάσεις σφαγείων, για να υποστούν την τελική απόλυτη σκληρότητα του να χάσουν τη ζωή τους. Η ίδια τύχη περιμένει και τις κότες αυγοπαραγωγής, που μετά από ένα - δύο χρόνια εντατικής ωοτοκίας, το σώμα τους είναι τόσο κακοποιημένο που πλέον δεν αποδίδει τον αριθμό των αυγών που απαιτεί η βιομηχανία. Περίπου το 30% από τις κότες αυγοπαραγωγής στέλνεται στα σφαγεία με σπασμένα πόδια! Ένα μεγάλο ποσοστό επίσης από τις κότες αυγοπαραγωγής δεν στέλνεται καν στα σφαγεία, αλλά αλέθεται μαζί με τα αρσενικά κοτοπουλάκια, μιας και τα σώματά τους είναι εντελώς αχρηστευμένα.


Δεν υπάρχουν νόμοι που να διέπουν τη μεταχείριση των κοτόπουλων. Λίγο μετά τη γέννησή τους τα κοτόπουλα θα υποστούν το βασανιστήριο της κοπής του ράμφους τους, χωρίς φυσικά κάποια αναισθησία. Τα κοτόπουλα που εκτρέφονται για το κρέας τους και τα κοτόπουλα ωοτοκίας ή αναπαραγωγής αποστέλλονται σε σφαγεία και η μεταφορά τους γίνεται σε όλες τις καιρικές συνθήκες χωρίς τροφή ή νερό και πολύ συχνά διαρκεί πολλές ημέρες. Εκατομμύρια ζώα πεθαίνουν κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα των ακραίων συνθηκών μεταφοράς τους, πολύ πριν φτάσουν στο σφαγείο.

Σε ένα τυπικό σφαγείο, τα τρομοκρατημένα κοτόπουλα κρεμιούνται ανάποδα σε δεσμά από τα αδύναμα και συχνά σπασμένα ή ανάπηρα πόδια τους. Σύρονται τότε στα ηλεκτροφόρα καλώδια, τα οποία ακινητοποιούν τα πτηνά, μέσω ηλεκτρισμού αλλά δεν τα σκοτώνουν. Η βιομηχανία τα θέλει να είναι ζωντανά κατά τη διάρκεια της σφαγής, διότι η παλλόμενη καρδιά τους βοηθά στην αποβολή του αίματος από τις κομμένες αρτηρίες του λαιμού τους.

Οι κότες κρεοπαραγωγής ζουν σε άθλιες συνθήκες.
Πολλά από τα πουλιά, καθώς είναι τρομοκρατημένα και ενώ αγωνίζονται για να σώσουν τη ζωή τους, σηκώνουν τα κεφάλια τους για να αποφύγουν την ηλεκτροπληξία και είναι σε πλήρη συνείδηση, όταν οι λαιμοί τους κόβονται. Αν το μαχαίρι δεν κόψει σωστά τους λαιμούς τους, τότε αυτά πετιούνται ζωντανά σε δεξαμενές καυτού νερού που χρησιμοποιούνται για την διευκόλυνση της αφαίρεσης των φτερών τους. Αυτό συμβαίνει τόσο συχνά ώστε ο κλάδος επινόησε έναν όρο για όσα κοτόπουλα βράζονται ζωντανά το “Redskins”.


Ήξερες ότι:

 • Οι κότες έχουν εξαιρετικά έντονα ανεπτυγμένο το αίσθημα της συμπόνιας προς τα άλλα ζώα! Επίσης είναι πάρα πολύ τρυφερές μητέρες. Στην Αρχαία Ρώμη η φράση “Σε μεγάλωσε κότα” θεωρούταν φιλοφρόνηση! Στα χριστιανικά γραπτά αναφέρεται πως ο Χριστός χρησιμοποίησε την αγάπη που δείχνει η κότα προς τα παιδιά της για να εκφράσει την αγάπη του θεού προς τον άνθρωπο.

 • Οι κότες έχουν πολύ εξελιγμένη κοινωνική συμπεριφορά στην οποία τηρείται η ιεραρχία και τα πιο ισχυρά άτομα κυριαρχούν στην ομάδα. Ο αγγλικός όρος “Pecking order” που στα ελληνικά μεταφράζεται ως “κυριαρχία” προέρχεται ακριβώς από αυτό το χαρακτηριστικό! (Η λέξη “Pecking ” σημαίνει “ράμφισμα”).

 • Οι διάφορες μετρήσεις που έχουν γίνει σε κότες τους δίνουν πολύ υψηλές επιδόσεις στις γνωστικές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές τους λειτουργίες – αντίστοιχες με αυτές των γατιών και των σκυλιών!

 • Οι κότες έχουν περίπλοκο τρόπο επικοινωνίας με 30 διαφορετικές φωνητικές συμπεριφορές, όπου η κάθε μια έχει τη δική της σημασία, όπως το κάλεσμα των μικρών, η ενημέρωση για εύρεση τροφής κλπ. Μάλιστα διαθέτουν και κάμποσες διαφορετικές φωνητικές συμπεριφορές για την ανακοίνωση εισβολέων, ώστε να εξηγήσουν το είδος του εισβολέα-απειλής και τον τρόπο που καλούν τις άλλες κότες να τον αντιμετωπίσουν!

 • Tα παραπάνω, καμία κότα δεν μπορεί να τα εκφράσει μέσα στις φάρμες εκτροφής. Αφορούν φυσιολογικές συμπεριφορές της κότας που έχουν παρατηρηθεί μόνο σε καταφύγια ζώων, στα οποία και δεν αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα αλλά ως αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή ως μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.


  Ακόμα και όταν αγοράζεις ελευθέρας βοσκής ή βιολογικά αυγά και κρέας στηρίζεις την ίδια ακριβώς βιομηχανία, που καλυμμένη πίσω από πράσινα και οικολογικά αυτοκόλλητα προσπαθεί να σου κρύψει την αλήθεια.

  Αρσενικά μωρά κοτόπουλα πετιούνται ζωντανά στα σκουπίδια.

  Τι μπορείς να κάνεις:
  Αν επιλέξεις όμως να ζήσεις ως VEGAN τότε ελευθερώνεις και γλιτώνεις από μια φρικτή ζωή και έναν βάναυσο θάνατο αυτές τις υπέροχες υπάρξεις. Αν πεις "όχι" στη σάρκα τους και στα αυγά τους, τότε λες ένα ηχηρό "όχι" στη σκληρότητα και στη δολοφονία τους. Λες "ναι" στην συμπόνια, "ναι" στη δικαιοσύνη, και "ναι" σε έναν καλύτερο τρόπο ζωής.

  Ενημέρωσε τους φίλους και τους συγγενείς σου για την βία που κρύβεται πίσω από την κατανάλωση αυγών και ψαριών. Κατέβασε το φυλλάδιο “Για το Δικαίωμα στη Ζωή και την Ελευθερία” και άφησε μερικά αντίγραφα στη δουλειά ή τη σχολή σου.

  Αν έχεις αναθεωρήσει ήδη και θεωρείς πως δεν μπορείς να συνεχίσεις να τρως αυτά τα γλυκύτατα ζώα και αν έχεις καταλάβει πόσο πόνο απαιτεί κάθε αυγό, τότε διάβασε την γλυκιά ιστορία της Symphony μιας κότας αυγοπαραγωγής που ήταν και η μοναδική επιζήσασα από μια φάρμα 3000 ζώων.

  Διαφορετικά, και αν τα παραπάνω δεν σε έπεισαν, δες τις φωτογραφίες και τα βίντεο που ακολουθούν. Ακόμα και αν επιμένεις να τρως κοτόπουλο και αυγά, οφείλεις να γνωρίζεις πως ζουν οι κότες και πως φτάνουν μέχρι τον θάνατο! Άλλωστε εσύ πληρώνεις τους ανθρώπους που τις εκμεταλλεύονται. Να θυμάσαι μόνο, πως το να αγνοήσεις την πραγματικότητα, αυτό δεν θα αλλάξει όσα βιώνουν αυτά τα ζώα μέχρι να φτάσουν στο πιάτο σου!


  Πόσος πόνος, φόβος, απελπισία και θάνατος χωράει στο πιάτο σου;  Δες πως παράγουν τα αυγά και το λεγόμενο "κοτόπουλο"