VEGAN ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ

600 αγελάδες σφαγιάζονται το λεπτό σε παγκόσμιο επίπεδο!

Ζώα που σφάχτηκαν για τροφή από την στιγμή που ανοίξατε αυτή τη σελίδα:

0 θαλάσσια ζώα
0 κοτόπουλα
0 πάπιες
0 γουρούνια
0 κουνέλια
0 γαλοπούλες
0 χήνες
0 πρόβατα και αρνιά
0 κατσίκια
0 αγελάδες και μοσχαράκια
0 τρωκτικά
0 περιστέρια και άλλα πουλιά
0 βουβάλια
0 σκύλοι
0 γάτες
0 άλογα
0 γαϊδούρια και μουλάρια
0 καμήλες και άλλα καμηλοειδή

Αυτοί είναι οι αριθμοί των ζώων που δολοφονούνται παγκοσμίως από τις βιομηχανίες κρέατος, αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων από τη στιγμή που άνοιξες αυτή την ιστοσελίδα. Οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν τα εκατομμύρια ζώων που δολοφονούνται κάθε χρόνο στα εργαστήρια πειραμάτων. Δεν περιλαμβάνονται τα εκατομμύρια των σκυλιών και γατών που δολοφονούνται στα καταφύγια ζώων κάθε χρόνο. Δεν περιλαμβάνονται τα ζώα που πέθαναν ενώ ήταν αιχμάλωτα στις επιχειρήσεις δουλείας: τσίρκο, ροντέο, ζωολογικούς κήπους, και θαλάσσια πάρκα. Δεν περιλαμβάνονται τα ζώα που δολοφονούνται σε «σπορ» όπως το κυνήγι, οι ταυρομαχίες, οι κοκορομαχίες, οι κυνομαχίες, οι ιπποδρομίες κλπ.
Ο δεσμός και η αγάπη μεταξύ της αγελάδας και του μοσχαριού της.
Κάθε αγελάδα έχει μια ξεχωριστή προσωπικότητα και είναι ένα πολύ έξυπνο και γεμάτο περιέργεια ζώο. Μελέτες σε αυτά τα ζώα έχουν δείξει ότι οι αγελάδες αναπτύσσουν φιλίες μεταξύ τους και επιλέγουν τους ηγέτες τους βάση της ευφυΐας τους. Έχουν σύνθετα συναισθήματα, ιδιαίτερα καλή μνήμη, είναι πολύ ευαίσθητες και διαθέτουν και τη δυνατότητα να ανησυχούν για το μέλλον τους. Είναι ικανές να λύνουν προβλήματα και μάλιστα χαίρονται τόσο πολύ όταν βρίσκουν την λύση σε κάτι που πολλές φορές χοροπηδάνε στον αέρα!

Είναι γνωστό, κυρίως σε ανθρώπους των χωριών, πως μπορούν να διανύσουν απίστευτα μεγάλες αποστάσεις κυνηγώντας το φορτηγό που πήρε το μωρό τους ή για να γλιτώσουν από τη σφαγή. Παρόλα αυτά, τα χαριτωμένα και έξυπνα αυτά ζώα, αυτοί οι ευγενείς γίγαντες με τον πλέον γλυκό χαρακτήρα αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα.

Φυσιολογικά μια αγελάδα ζει μέχρι και 25 χρόνια. Στις φάρμες κρέατος όμως οι περισσότερες δολοφονούνται σε ηλικία κάτω του ενός έτους, ενώ στις γαλακτοπαραγωγικές φάρμες σε ηλικία 4 με 5 ετών. Οι περισσότερες από τις αγελάδες θα έχουν μια και μοναδική ευκαιρία στη ζωή τους να περπατήσουν: κατά την μεταφορά τους από τα κελιά προς τα φορτηγά που θα τις οδηγήσουν στη σφαγή.

Γαλακτοπαραγωγικές Αγελάδες
Οι αγελάδες παράγουν γάλα για τον ίδιο λόγο που παράγουν και οι άνθρωποι: για να θηλάσουν τα μωρά τους. Γάλα χωρίς εγκυμοσύνη δεν υφίσταται! Μετά από μια 9μηνη κύηση η αγελάδα θα γεννήσει το μωρό της και αυτόματα αποκτά εξαιρετικά ισχυρούς μητρικούς δεσμούς με το μοσχαράκι της, το οποίο και θα της το αρπάξουν μέσα σε 24 με 48 ώρες. Έτσι το γάλα παραμένει διαθέσιμο για τον άνθρωπο να το κλέψει και να το χρησιμοποιήσει ο ίδιος. Θα συνεχίσει να το αναζητά και να κλαίει για τον αποχωρισμό για πολύ καιρό (μάλιστα το κλάμα της αγελάδας όταν της κλέβουν το μωρό της, είναι από τους χειρότερους θρήνους που έχει κανείς ακούσει). Στη φύση η αγελάδα έχει μαζί της το παιδί της και το φροντίζει για περίπου 2 ολόκληρα χρόνια.


Σε απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα θα υποβληθεί ξανά σε τεχνητή γονιμοποίηση (δηλαδή θα βιαστεί), ενώ φυσικά θα της παίρνουν το γάλα που φυσιολογικά προορίζονταν για το μοσχαράκι της. Το γάλα που παράγει σήμερα μια αγελάδα είναι 35-50 λίτρα την ημέρα, δηλαδή 10 φορές πάνω από το φυσιολογικό. Αυτή η μη φυσιολογική ποσότητα γάλακτος και το μεγάλο βάρος των μαστών προκαλεί επώδυνα σκισίματα στους συνδέσμους των μαστών της και έντονα προβλήματα στα πόδια της.

Η ίδια η μηχανή αρμέγματος, αυξάνει τις μολύνσεις των μαστών και προκαλεί σοβαρές και υπερβολικά επώδυνες μαστίτιδες. Για αυτόν το λόγο και εξαιτίας της χορήγησης ορμονών και αντιβιοτικών στην αγελάδα, το γάλα της που καταλήγει στην αγορά περιέχει εν μέσω άλλων τουλάχιστον 50 διαφορετικές ορμόνες και άλλα τόσα αντιβιοτικά, πύον, αίμα, κόπρανα και διοξίνη. Όλα τα παραπάνω είναι αποδεκτά από την βιομηχανία γάλακτος.

Συνήθως μετά από 4 με 6 χρόνια, επαναλαμβανόμενων κυήσεων και αρμέγματος η αγελάδα καταλήγει ένα διαλυμένο ζώο και θα σταλεί στο σφαγείο, μιας και πλέον δεν "αποδίδει" ικανοποιητικές ποσότητες γάλακτος και θα αντικατασταθεί από μια νεότερη.

Αγελάδα που παράγει γάλα
Όλα τα αρσενικά μοσχαράκια και η πλειοψηφία των θηλυκών είτε θα δολοφονηθούν αμέσως μετά τη γέννησή τους, μιας και είναι τα “άχρηστα υποπροϊόντα της γαλακτοβιομηχανίας” είτε θα μεταφερθούν σε στάβλους πάχυνσης για να καταλήξουν, πριν καλά φτάσουν τον 1ο χρόνο της ζωής τους σε κάποιο σφαγείο και από εκεί στο χασάπικο της γειτονιάς.

Ένα μέρος από θηλυκά μοσχαράκια, αφού υποστούν αποκεράτωση με καυτό σίδερο και αφού τους κόψουν τις ουρές, φυσικά όλα αυτά χωρίς αναισθησία, θα μεγαλώσουν ώστε να αντικαταστήσουν μια άλλη αγελάδα που έπαψε να παράγει αρκετό γάλα ή δεν κατάφερε να μείνει έγκυος.

Το 2011 σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών σε παγκόσμια κλίμακα υπήρχαν 260 εκατομμύρια αγελάδες μόνο στη βιομηχανία του γάλακτος!


Κρεοπαραγωγικές Αγελάδες
Οι αγελάδες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κρέατος φτάνουν σε αριθμό το 1,5 δισεκατομμύριο ετησίως. Τα μωρά μοσχαράκια λίγες μέρες μετά τη γέννησή τους θα περάσουν το βασανιστήριο της αποκεράτωσης και του ευνουχισμού, χωρίς χρήση αναισθητικού και την ελάχιστη ζωή που τους απομένει θα την περάσουν σε ανήλιαγα κελιά, δίχως παράθυρα. Εγκλωβισμένα σε χώρους που δεν μπορούν καν να κουνηθούν, με μεταλλικές ράμπες για πάτωμα, απομονωμένα, θα κακοποιηθούν από τους εκτροφείς τους μέχρι να παχύνουν αρκετά.

Εργάτης φάρμας χτυπάει μια αγελάδα με ένα σίδερένιο ραβδί.
Τότε θα πάρουν τον δρόμο προς το σφαγείο. Θα τα κλωτσήσουν, θα τους κάνουν ηλεκτροσόκ, γιατί αρνούνται να μπουν στη σειρά για σφαγή - βλέπεις αντιλαμβάνονται πολύ καλά τι τα περιμένει. Τέλος, θα τους κάνουν την λεγόμενη "αναισθησία" πριν τη σφαγή, η οποία όμως σε ποσοστό τουλάχιστον 40% αποτυγχάνει! Έτσι θα τους κόψουν το λαιμό ενώ θα έχουν πλήρη συνείδηση και θα τα αφήσουν κρεμασμένα ανάποδα, μέχρι να φύγει από μέσα τους όλο το αίμα. Μετά θα τα γδάρουν και θα τα τεμαχίσουν... και εδώ δυστυχώς όμως, είναι πολλά τα περιστατικά όπου οι αγελάδες δεν έχουν προλάβει να πεθάνουν και γδέρνονται ή διαμελίζονται ζωντανές!


Ήξερες ότι:

  • Οι αγελάδες στη φύση είναι πολύ κοινωνικές και μάλιστα κάθε αγελάδα έχει και την “κολλητή” της φίλη. Αν για κάποιον λόγο χάσουν την καλύτερή τους φίλη στεναχωριούνται πάρα πολύ!

  • Κάθε κοπάδι με αγελάδες έχει και έναν αρχηγό! Μάλιστα τα κριτήρια τους για την επιλογή του αρχηγού είναι όπως τα δικά μας: η αυξημένη νοημοσύνη, η εμπειρία, οι καλές κοινωνικές δεξιότητες και το αίσθημα εμπιστοσύνης καθορίζουν το ποιος θα είναι ο ηγέτης τους!

  • Τα μικρά αγελαδάκια λατρεύουν το παιχνίδι – όπως όλα τα παιδιά άλλωστε!

  • Οι αγελάδες είναι πολύ ευαίσθητα ζώα με έντονα ανεπτυγμένα τα αισθήματα της συμπόνιας προς τους γύρω της. Ο Mahatma Ghandi περιέγραφε τις αγελάδες σαν “ένα ποίημα συμπόνιας” .

  • Οι γάτες δεν είναι τα μόνα ζώα που χαρακτηρίζονται από αυξημένη περιέργεια! Εξίσου περίεργες είναι και οι αγελάδες. Παρά το μεγάλο τους μέγεθος, λατρεύουν να παραφυλάνε τους επισκέπτες που μπαίνουν στον χώρο τους, ώστε να διαπιστώσουν ποιοι είναι, ακόμα και όταν ο επισκέπτης είναι ένα ιδιαίτερα μικρόσωμο ζώο, όπως ένας σκίουρος!

  • Καμιά αγελάδα δεν είναι ίδια με μια άλλη – ακριβώς όπως και εμείς. Κάποιες είναι πιο τολμηρές, άλλες πιο δειλές, άλλες είναι πιο περίεργες και άλλες πιο στοργικές. Από νεαρή ηλικία κάθε μία αντιδρά εντελώς διαφορετικά στα διάφορα ερεθίσματα που δέχεται.

  • Οι αγελάδες αγαπούν την μουσική και ιδιαίτερα την jazz!

  • Οι αγελάδες δαπανούν πολύ χρόνο από την καθημερινότητα τους φροντίζοντας τον εαυτό τους και τις άλλες αγελάδες – αν και δεν το κάνουν με την σχολαστικότητα που το κάνουν οι γάτες.

  • Η μητέρα αγελάδα, μετά από μια 9μηνη κύηση, φέρνει στη ζωή το μικρό της με το οποίο σχηματίζει πολύ δυνατούς δεσμούς. Στη φύση, αυτή η τόσο αφοσιωμένη μητέρα, φροντίζει το παιδί της για περίπου δύο χρόνια - σε αντίθεση με τις φάρμες που της το κλέβουν μέσα σε συνήθως 24 ώρες – κάτι που της προκαλεί αφόρητη θλίψη.

  • Tα παραπάνω, καμία αγελάδα δεν μπορεί να τα εκφράσει μέσα στις φάρμες εκτροφής. Αφορούν φυσιολογικές συμπεριφορές της αγελάδας που έχουν παρατηρηθεί μόνο σε καταφύγια ζώων, στα οποία και δεν αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα αλλά ως αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή ως μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.


    Ακόμα και όταν αγοράζεις ελευθέρας βοσκής ή βιολογικό γάλα και κρέας στηρίζεις την ίδια ακριβώς βιομηχανία, που καλυμμένη πίσω από πράσινα και οικολογικά αυτοκόλλητα προσπαθεί να σου κρύψει την αλήθεια.

    Οι αγελάδες υποχρεώνονται να ζουν μέσα στις ίδιες τους τις ακαθαρσίες.

    Τι μπορείς να κάνεις:
    Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να σταματήσεις την εκμετάλλευση, την κακοποίηση και την δολοφονία των αγελάδων: να σταματήσεις να κλέβεις το γάλα τους και να τρως τα παιδιά τους! Αν επιλέξεις να ζήσεις ως VEGAN βοηθάς να σωθεί η ζωή, ενός ευγενούς, τρυφερού και αφοσιωμένου στην οικογένειά του ζώου.

    Ενημέρωσε τους φίλους και τους συγγενείς σου για την βία που κρύβεται πίσω από την κατανάλωση γαλακτοκομικών και κρέατος. Κατέβασε το φυλλάδιο “Για το Δικαίωμα στη Ζωή και την Ελευθερία” και άφησε μερικά αντίγραφα στη δουλειά ή τη σχολή σου. Γίνε η φωνή αυτών που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

    Αν έχεις αναθεωρήσει ήδη και θεωρείς πως δεν μπορείς να συνεχίσεις να τρως αυτά τα τόσο ευαίσθητα ζώα, διάβασε την ιστορία της Fanny της αγελάδας που σώθηκε από τα σκληρά χέρια της βιομηχανίας και ζει ελεύθερη τη ζωή της.

    Διαφορετικά, και αν τα παραπάνω δεν σε έπεισαν, δες τις φωτογραφίες και τα βίντεο που ακολουθούν. Ακόμα και αν επιμένεις να τρως αγελάδες, παγωτά, τυρί, γιαούρτι και να πίνεις το γάλα τους, οφείλεις να γνωρίζεις πως ζουν και πως φτάνουν μέχρι τον θάνατο! Άλλωστε εσύ πληρώνεις τους ανθρώπους που τις εκμεταλλεύονται. Να θυμάσαι μόνο, πως με το να αγνοήσεις την πραγματικότητα, δεν θα αλλάξει τίποτα από αυτά που βιώνουν αυτά τα υπέροχα ζώα μέχρι να φτάσουν στο πιάτο σου!


    Πόσος πόνος, φόβος, απελπισία και θάνατος χωράει στο πιάτο σου;



    Δες πως παράγουν το γάλα και το λεγόμενο "μοχαρίσιο κρέας"