Vegan για την Υγεία σου

Με μια ματιά:
Οι νούμερο ένα αιτίες των ασθενειών και πρόωρου θανάτου είναι ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, ασθένειες που αδιαμφισβήτητα συνδέονται με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Με μια γρήγορη ματιά μπορούμε να πούμε:

  • Το 68 % όλων των ασθενειών συνδέονται με τη διατροφή.

  • Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, το 40 % των περιπτώσεων καρκίνου του κόσμου θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε δημητριακά, φρούτα και λαχανικά.

  • Η πλειοψηφία των ασθενειών προέρχονται από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων: Για παράδειγμα η οστεοπόρωση και οι νεφρικές νόσοι συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών.

  • Δεν υπάρχει ούτε μία τεκμηριωμένη περίπτωση ανεπάρκειας πρωτεΐνης σε vegan άτομα που καταναλώνουν αρκετές θερμίδες. Η Vegan διατροφή παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένας άνθρωπος προκειμένου να είναι υγιής.

  • Ένας άντρας που τρώει κρέας/γαλακτοκομικά έχει 50% πιθανότητα να πεθάνει από καρδιακή προσβολή, ενώ ένας vegan μειώνει τον κίνδυνο αυτό σε μόνο 4%.

  • Μια γυναίκα που καταναλώνει γαλακτοκομικά 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα έχει 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθεί από καρκίνο του μαστού από ότι μια vegan γυναίκα.

  • Ένας άντρας που καταναλώνει ζωικά προϊόντα καθημερινά έχει σχεδόν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει από καρκίνο του προστάτη σε σχέση με έναν vegan άντρα.

  • Μια γυναίκα που καταναλώνει αυγά 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, έχει 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθεί από καρκίνο των ωοθηκών σε σχέση με μια vegan γυναίκα.


H Vegan διατροφή είναι το όπλο για την καλή υγεία!
Ο vegan τρόπος ζωής δεν είναι μόνο ο πιο ηθικός τρόπος που μπορείς να ζήσεις, αλλά είναι και το πιο ισχυρό και ευχάριστο όπλο για να αποκτήσεις μια καλή υγεία. Η vegan διατροφή βασίζεται σε μια ευρεία ποικιλία τροφίμων που είναι και νόστιμα και υγιεινά και περιλαμβάνει λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, μακαρόνια και ρύζι. Σε αντίθεση με ότι ίσως πιστεύεις η vegan διατροφή όχι μόνο δεν είναι καθόλου βαρετή, αλλά είναι και πολύ πολύ νόστιμη! Οι vegans δεν καταναλώνουν τίποτα που να προέρχεται από ζώα (δηλαδή κρέας, ψάρια, θαλασσινά, πουλερικά, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και μέλι). Το να αντιτίθεσαι στη βία δε δικαιώνει μόνο τα ζώα που βασανίζονται και δολοφονούνται προκειμένου να καταλήξουν σε κάποιο πιάτο, αλλά είναι και το καλύτερο που μπορείς να κάνεις και για τον εαυτό σου. Ας δούμε με ποιον τρόπο αυτό αποδεικνύεται.

Πρόληψη από τον Καρκίνο
Μια vegan διατροφή βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου. Μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο στους vegans είναι τουλάχιστον κατά 50% μικρότερα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Τα ποσοστά καρκίνου του μαστού είναι εξαιρετικά χαμηλότερα σε χώρες όπου τα τυπικά διαιτολόγια είναι φυτικής προέλευσης. Όταν οι γυναίκες από αυτές τις χώρες υιοθετούν μια δυτικού τύπου διατροφή με βάση το κρέας και τα γαλακτοκομικά, τα ποσοστά του καρκίνου του μαστού εκτινάσσονται στα ύψη. Οι vegans έχουν επίσης σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου από τους κρεατοφάγους. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο πιο στενά συνδεδεμένος τύπος καρκίνου με την κατανάλωση κρέατος από οποιοδήποτε άλλον.

Γιατί όμως η vegan διατροφή προστατεύει από τον καρκίνο; Πρώτον, είναι χαμηλότερη σε λίπος και υψηλότερη σε φυτικές ίνες από μια δίαιτα βασισμένη σε ζωικά προϊόντα . Άλλοι παράγοντες που είναι εξίσου σημαντικοί είναι ότι: Τα φυτά περιέχουν μεταξύ άλλων ουσίες όπως για παράδειγμα, το βήτα-καροτένιο και το λυκοπένιο που καταπολεμούν τον καρκίνο. Έτσι οι vegans εμφανίζουν σε μικρότερα ποσοστά καρκίνο του πνεύμονα και καρκίνο του προστάτη και των ωοθηκών. Μερικές από τις αντικαρκινικές πτυχές μιας vegan διατροφής δεν έχουν ακόμη εξηγηθεί: για παράδειγμα, οι ερευνητές δεν είναι αρκετά σίγουροι γιατί οι χορτοφάγοι έχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό ένα συγκεκριμένο τύπο λευκών αιμοσφαιρίων, που ονομάζονται "natural killer cells" και τα οποία είναι σε θέση να αναζητήσουν και να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα.


Χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης & μειωμένος αριθμός καρδιακών παθήσεων!
Οι vegans έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης από τους κρεατοφάγους και έτσι οι καρδιακές παθήσεις είναι λιγότερο εμφανείς σε αυτούς. Οι λόγοι δεν είναι καθόλου δύσκολο να εξηγηθούν: Οι vegans καταναλώνουν συνήθως γεύματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και με ελάχιστη ή και καθόλου χοληστερόλη. Η χοληστερόλη βρίσκεται κυρίως στα ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.

Ο τύπος της πρωτεΐνης που προσλαμβάνεται σε μια vegan διατροφή, είναι ακόμα ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η αντικατάσταση ζωικών πρωτεϊνών με φυτικές χαμηλώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, με αποτέλεσμα μελέτες να έχει ένα σαφές πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες δίαιτες.


Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση
Ένας εντυπωσιακός αριθμός μελετών, δείχνει ότι οι vegans έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από αυτούς που καταναλώνουν ζωικά προϊόντα. Μάλιστα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη έστω και λίγου κρέατος σε μια χορτοφαγική διατροφή αυξάνει την αρτηριακή πίεση γρήγορα και σε σημαντικά επίπεδα. Η vegan διατροφή μειώνει επίσης την πρόσληψη νατρίου: Πολλοί ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση που υιοθέτησαν μια χορτοφαγική διατροφή, εξάλειψαν την ανάγκη τους για φαρμακευτική αγωγή.


Έλεγχος του Σακχαρώδους Διαβήτη
Τελευταίες έρευνες για το διαβήτη δείχνουν, ότι μια vegan διατροφή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες (που βρίσκονται μόνο στις φυτικές τροφές) και χαμηλή σε λίπος, είναι η καλύτερη διαιτητική συνταγή για τον έλεγχο του διαβήτη. Μια δίαιτα με βάση τα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα, και τα δημητριακά ολικής άλεσης, η οποία είναι επίσης χαμηλή σε περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συχνά να μειώσει ή ακόμα και να εξαλείψει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή. Δεδομένου δε, ότι τα άτομα με διαβήτη, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα, η αποφυγή του λίπους και της χοληστερόλης είναι σημαντική και ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι μια χορτοφαγική διατροφή.


Επαρκές Ασβέστιο
Οι vegans είναι λιγότερο πιθανό να σχηματίσουν είτε πέτρες στα νεφρά είτε χολολιθιάσεις και επιπλέον, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για οστεοπόρωση γιατί δεν καταναλώνουν ζωικές πρωτεΐνες. Η υψηλή πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνη ενθαρρύνει την απώλεια ασβεστίου από τα οστά.

Η αντικατάσταση των ζωικών προϊόντων με φυτικές τροφές μειώνει σημαντικά τη ποσότητα ασβεστίου που χάνεται. Αυτό το βλέπουμε άλλωστε και στις χώρες όπου οι άνθρωποι διατρέφονται κυρίως με φυτικής προέλευσης τρόφιμα και έχουν μικρά ποσοστά οστεοπόρωσης, ακόμη και όταν η πρόσληψη ασβεστίου είναι χαμηλότερη από ότι στις γαλακτοκομικά καταναλώτριες χώρες.


Επαρκής Πρόληψη Πρωτεΐνης
Το ανθρώπινο σώμα οικοδομεί τους μύες από τα αμινοξέα, τα οποία έρχονται από τις πρωτεΐνες. Μια ποικίλη διατροφή πλούσια σε φασόλια, φακές, δημητριακά και λαχανικά περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που θα χρειαστεί το σώμα σου. Πολλοί είναι οι διάσημοι αθλητές και πρωταθλητές που επιλέγουν να βελτιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους μέσω μια υγιεινής vegan διατροφής.

Πολλοί διατροφικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης και της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρείας, δηλώνουν ότι οι πρωτεϊνικές ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν εύκολα, απλά καταναλώνοντας μία ποικιλία φυτικών πρωτεϊνών. Για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα είναι σημαντικό να τρως φυσικά και αρκετές θερμίδες για να καλύψεις επαρκώς τις ενεργειακές σου ανάγκες. Να σημειωθεί εδώ πως η πρόσληψη ζωική πρωτεΐνης έχει συνδεθεί στενά με την οστεοπόρωση, τις νεφρικές νόσους, τις πέτρες ασβεστίου στο ουροποιητικό σύστημα και με μερικές μορφές καρκίνου.


Και αν σου φαίνεται δύσκολο να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες, μπορείς να διαβάσεις τον VEGAN ΟΔΗΓΟ καθώς και τη σελίδα με τις Συχνές Ερωτήσεις και να δεις πως μπορείς να κάνεις την μετάβαση εύκολα!

Ενημερώσου για την διατροφή που μπορείς να ακολουθείς κατά την εγκυμοσύνη σου και κατά την διάρκεια του θηλασμού του μωρού σου.

Μάθε πως μπορείς να δώσεις στα παιδιά σου ότι καλύτερο τόσο κατά την μωρουδιακή όσο και κατά την παιδική τους ηλικία.

Αν είσαι στην εφηβεία και σε απασχολεί η εμφάνιση του σώματός σου, έχουμε συγκεντρωμένες πολλές χρήσιμες συμβουλές και για εσένα!

Και αν είσαι αθλητής μια vegan διατροφή όχι μόνο είναι κατάλληλη και για σένα, αλλά μπορεί να αυξήσει και τις επιδόσεις σου!

Η σελίδα αυτή έχει σκοπό αποκλειστικά την ενημέρωση και την ενθάρρυνση για μια μετάβαση σε έναν πιο ηθικό και υγιεινό τρόπο ζωής και όχι να υποκαταστήσει τον γιατρό σου.