VEGAN ΓΙΑ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ

2.500 γουρούνια σφαγιάζονται το λεπτό σε παγκόσμιο επίπεδο!

Ζώα που σφάχτηκαν για τροφή από την στιγμή που ανοίξατε αυτή τη σελίδα:

0 θαλάσσια ζώα
0 κοτόπουλα
0 πάπιες
0 γουρούνια
0 κουνέλια
0 γαλοπούλες
0 χήνες
0 πρόβατα και αρνιά
0 κατσίκια
0 αγελάδες και μοσχαράκια
0 τρωκτικά
0 περιστέρια και άλλα πουλιά
0 βουβάλια
0 σκύλοι
0 γάτες
0 άλογα
0 γαϊδούρια και μουλάρια
0 καμήλες και άλλα καμηλοειδή

Αυτοί είναι οι αριθμοί των ζώων που δολοφονούνται παγκοσμίως από τις βιομηχανίες κρέατος, αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων από τη στιγμή που άνοιξες αυτή την ιστοσελίδα. Οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν τα εκατομμύρια ζώων που δολοφονούνται κάθε χρόνο στα εργαστήρια πειραμάτων. Δεν περιλαμβάνονται τα εκατομμύρια των σκυλιών και γατών που δολοφονούνται στα καταφύγια ζώων κάθε χρόνο. Δεν περιλαμβάνονται τα ζώα που πέθαναν ενώ ήταν αιχμάλωτα στις επιχειρήσεις δουλείας: τσίρκο, ροντέο, ζωολογικούς κήπους, και θαλάσσια πάρκα. Δεν περιλαμβάνονται τα ζώα που δολοφονούνται σε «σπορ» όπως το κυνήγι, οι ταυρομαχίες, οι κοκορομαχίες, οι κυνομαχίες, οι ιπποδρομίες κλπ.
Γουρούνια ελέυθερα στον ήλιο.
Τα γουρούνια είναι απίστευτα παιχνιδιάρικα, ευαίσθητα, κοινωνικά και ιδιαίτερα ευφυή ζώα, με αξιοθαύμαστη μνήμη. Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση, είναι επίσης πολύ καθαρά ζώα! Κυλιούνται στην λάσπη, προκειμένου να δροσιστούν, όταν ο καιρός είναι ζεστός, καθώς και για να απαλλαγούν από τυχόν παράσιτα που μπορεί να έχουν.

“Τα γουρούνια έχουν γνωστικές ικανότητες και είναι ιδιαίτερα εξελιγμένα.
Περισσότερο από όσο είναι ένα τρίχρονο πιτσιρίκι.”
~ Donald Broom, Καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Cambridge

Μέσα στα συστήματα εντατικής εκτροφής που φυλακίζονται, οι συνθήκες τους προκαλούν μεγάλη θλίψη, απογοήτευση, άγχος και πάρα πολύ πόνο.

Έτσι ζουν μια ζωή γεμάτη αγωνία και υποφέρουν από πληγές στο σώμα τους και φοβερούς πόνους. Αποτέλεσμα αυτής της καταδίκης στις βρόμικες, ανήλιαγες φάρμες, είναι μια σειρά από στερεοτυπικές συμπεριφορές εκδήλωσης του στρες που βιώνουν, όπως το ροκάνισμα και το δάγκωμα των μεταλλικών ράβδων των κελιών τους. Η ένταση της απόγνωσης τους είναι τόσο μεγάλη, αν συνδυάσουμε πέρα από τον εγκλεισμό και τον σωματικό πόνο των βασανιστηρίων που συνέχεια υπόκεινται, όταν εκτρέφονται για να μετατραπούν σε κρέας, που πολύ συχνό φαινόμενο είναι και το χτύπημα του κεφαλιού τους πάνω στις μεταλλικές μπάρες της φυλακής τους.

Η πλειοψηφία των χοιρομητέρων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ΕΕ καθώς και σε όλη την Αμερική περιορίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους σε στενά κελιά με δάπεδα φτιαγμένα συνήθως από μεταλλικές ράβδους, τόσο μικρά που δεν μπορούν καν να γυρίσουν πλευρά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν και η μέθοδος αυτή, έχει απαγορευτεί από το 2005 τις δένουν στο δάπεδο με μια βαριά αλυσίδα που συνδέεται με έναν ιμάντα γύρω από το λαιμό ή το σώμα, ώστε να τους περιορίζουν ακόμα περισσότερο την κίνηση.

Μητέρα γουρούνα σε φάρμα με τα γουρουνάκια της.
Μια βδομάδα πριν από την γέννα, η έγκυος γουρούνα θα μεταφερθεί στα κελιά τοκετού, τα οποία είναι κατασκευασμένα από μέταλλο και σκυρόδεμα και οριακά μόνο, μεγαλύτερα από την ίδια. Δεν είναι μόνο ανίκανη να κινηθεί, αλλά δεν μπορεί να φτιάξει την φωλιά της όπως θα έκανε στη φύση. Στερείται την επαφή με τα μικρά της που είναι τόσο ζωτικής σημασίας ανάμεσα σε μια μητέρα τόσο στοργική όσο η γουρούνα. Τα γουρουνάκια αναγκάζονται να θηλάζουν τη μητέρα τους μέσα από τα κενά μεταξύ των ράβδων. Μετά από μια ζωή γεμάτη απόγνωση, απελπισία, πόνο και αλλεπάλληλες γέννες, όταν πια το σακατεμένο της σώμα δεν θα είναι ικανό να φέρνει στη ζωή άλλους απογόνους, θα σταλεί για σφαγή και θα γίνει λουκάνικα, ζαμπόν και μπέικον.


Στα νεογέννητα γουρουνάκια, μέσα στις πρώτες μέρες της ζωής τους, θα τους κόψουν την ουρά, και τα δόντια (κάτω από το επίπεδο των ούλων), και θα τα ευνουχίσουν χωρίς αναισθητικό. Επιπλέον πολλές φορές τους περνιέται δακτύλιος στη μύτη, ώστε να μπορούν να τα δένουν και να τους περιορίζουν την κίνηση. Τα άρρωστα ή ασθενικά μωρά οι εργάτες θα τα δολοφονήσουν πετώντας τα με βία πάνω στο τσιμεντένιο έδαφος, ξανά και ξανά μέχρι να ξεψυχήσουν. Τα υπόλοιπα γουρουνάκια σε ηλικία περίπου έξι εβδομάδων, απομακρύνονται από την μητέρα τους και μεταφέρονται στις μονάδες πάχυνσης. Οι συνθήκες εδώ, είναι υπερπληθυσμός και τα κλασσικά σχαρωτά πατώματα. Όπως και όλα τα ζώα φάρμας, υφίστανται σαδιστικά βασανιστήρια και βιασμούς από τους εργάτες! Θα ζήσουν υπό καθεστώς καθημερινού φόβου, αγωνίας και πόνου, σε ανήλιαγα δωμάτια, μέχρι να φτάσουν τους 4 με 12 μήνες, οπότε και θα σταλούν στο σφαγείο.

Κόψιμο δοντιών σε μικρό γουρουνάκι.
Δεν υπάρχουν νόμοι που να ρυθμίζουν τη διάρκεια της μεταφοράς, ή την παροχή τροφής και νερού για τα ζώα που μεταφέρονται στα σφαγεία. Στην Ελλάδα το 70% περίπου του κρέατος από γουρούνια εισάγεται από χώρες όπως η Ισπανία, η Ολλάνδια και η Ιταλία. Οι οδηγίες που υπάρχουν φυσικά δεν επαρκούν και εννοείται πως ποτέ δεν τηρούνται. Τα γουρούνια συνήθως αντιστέκονται και δεν θέλουν να μπουν στα φορτηγά. Οι εργαζόμενοι τότε χρησιμοποιούν συσκευές που παράγουν ηλεκτρικές εκκενώσεις, κλωτσιές και άγριο ξύλο, ώστε να τα αναγκάσουν να μπουν σε αυτά.

Ένα τυπικό σφαγείο σκοτώνει τόσα πολλά γουρουνάκια ανά ώρα, ώστε καθίσταται αδύνατη η σωστή αναισθητοποίηση τους και μετά τη σφαγή τους σε ένα μεγάλο ποσοστό, φτάνουν ζωντανά και με πλήρεις αισθήσεις στις δεξαμενές με το καυτό νερό, που χρησιμεύουν για να μαλακώσει το δέρμα και να φύγουν οι τρίχες. Παίρνει αρκετά λεπτά να ξεψυχήσουν, μισοσφαγμένα μέσα στο βραστό νερό κ ενώ αγωνίζονται να βγουν.


Ήξερες ότι:

 • Τα γουρούνια λατρεύουν το χάδι στην κοιλιά τους, ακριβώς όπως και τα σκυλιά και οι γάτες! Επίσης τους αρέσουν πολύ τα παιχνίδια και ειδικά τα παιχνίδια με μια μπάλα και το κυνηγητό. Άλλο ένα κοινό που έχουν με τους σκύλους και τις γάτες, είναι πως αγαπούν εξίσου τον ήλιο και χαίρονται πολύ όταν βρίσκουν ένα ήσυχο σημείο με ήλιο! Όμως χρειάζεται να προσέχουν τον ήλιο όπως και εμείς, μιας και το δέρμα τους είναι επιρρεπές στα ηλιακά εγκαύματα!

 • Έχουν ανεπτυγμένη κοινωνικότητα και αναπτύσσουν φιλίες όχι μόνο με άτομα του είδους τους αλλά και με άλλα ζώα.

 • Υπάρχουν πολλές καταγεγραμμένες ιστορίες γουρουνιών που έσωσαν την ζωή ανθρώπων ή και άλλων ζώων. Για παράδειγμα η Pru και η Priscilla που και οι δύο γουρουνίτσες έσωσαν ανθρώπους από πνιγμό.

 • Στη φύση, η γουρούνα πριν γεννήσει θα απομακρυνθεί από τα άλλα γουρούνια και θα αναζητήσει κλαδιά και φύλλα για να χτίσει την φωλιά της. Εκεί, μετά τη γέννα, θα αναπτύξει φοβερά ισχυρούς δεσμούς με τα μωρά της, όπως και κάθε μάνα άλλωστε! Οι δεσμοί αυτοί διατηρούνται όπως και στο δικό μας είδος, ακόμα και όταν τα παιδιά της ενηλικιώνονται!

 • Στη φύση, τα μικρά γουρουνάκια σε ηλικία μόλις 3 εβδομάδων αρχίζουν να παίζουν και να αναπτύσσουν κοινωνικούς δεσμούς με τα άλλα γουρούνια – οι δεσμοί αυτοί, είναι τόσο ισχυροί που πολύ συχνά διαρκούν για ολόκληρη τη ζωή τους.

 • Στη φύση τα γουρούνια οργανώνουν τον χώρο τους και διαχωρίζουν απόλυτα το χώρο που χρησιμοποιούν για να ζήσουν και τον χώρο που χρησιμοποιούν για τουαλέτα.

 • Φυσιολογικά τα γουρούνια ζούνε περίπου 10 χρόνια. Στις φάρμες εκτροφής σφάζονται σε ηλικία μόλις 4 με 12 μηνών.

 • Τα γουρούνια είναι πολύ τρυφερά, ευαίσθητα και πιστά ζώα με ανεπτυγμένη αυτογνωσία και πολύ ήρεμο και φιλικό χαρακτήρα και υποφέρουν τρομερά μέσα στις φάρμες εκτροφής!

 • Tα παραπάνω, κανένα γουρούνι δεν μπορεί να τα εκφράσει μέσα στις φάρμες εκτροφής. Αφορούν φυσιολογικές συμπεριφορές του γουρουνιού που έχουν παρατηρηθεί μόνο σε καταφύγια ζώων, στα οποία και δεν αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα αλλά ως αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή ως μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.


  Ακόμα και όταν αγοράζεις ελευθέρας βοσκής ή βιολογικό κρέας στηρίζεις την ίδια ακριβώς βιομηχανία, που καλυμμένη πίσω από πράσινα και οικολογικά αυτοκόλλητα προσπαθεί να σου κρύψει την αλήθεια.

  Γουρουνάκι από φάρμα εκτροφής.

  Τι μπορείς να κάνεις:
  Πολλά γουρουνάκια θα μπορούσαν να σωθούν και να γλιτώσουν τα βασανιστήρια και την σφαγή, αν αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες και γίνεις VEGAN!

  Ενημέρωσε τους φίλους και τους συγγενείς σου για την βία που κρύβεται πίσω από την κατανάλωση κρέατος. Γίνε η φωνή αυτών που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, των αθώων ζώων.Κατέβασε το φυλλάδιο “Για το Δικαίωμα στη Ζωή και την Ελευθερία” και άφησε μερικά αντίγραφα στη δουλειά ή τη σχολή σου.

  Αν έχεις αναθεωρήσει ήδη και θεωρείς πως δεν μπορείς να συνεχίσεις να τρως αυτά τα αξιολάτρευτα ζώα, διάβασε την γλυκιά και ελπιδοφόρα ιστορία της Hope.

  Διαφορετικά, και αν τα παραπάνω δεν σε έπεισαν, δες τις φωτογραφίες και τα βίντεο που ακολουθούν. Ακόμα και αν επιμένεις να τρως γουρούνια, οφείλεις να γνωρίζεις πως ζουν και πως φτάνουν μέχρι τον θάνατο! Άλλωστε εσύ πληρώνεις τους ανθρώπους που τα εκμεταλλεύονται. Να θυμάσαι μόνο, πως με το να αγνοήσεις την πραγματικότητα, δεν θα αλλάξει τίποτα από αυτά που βιώνουν αυτά τα ζώα μέχρι να φτάσουν στο πιάτο σου!


  Πόσος πόνος, φόβος, απελπισία και θάνατος χωράει στο πιάτο σου;  Δες πως παράγουν το λεγόμενο "χοιρινό κρέας"