Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ

μυτιλλίνη, έθιμα
Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία και πραγματοποιείται σε πολλά χωριά της Μυτιλλίνης, όπως η Αγία Παρασκευή και το Μανταμάδο, εδώ και 200 χρόνια. Το "έθιμο" αυτό πραγματοποιείται προς τιμήν του εκάστοτε τοπικού “προστάτη” αγίου, κατά το οποίο ένας ταύρος "στολίζεται" από τους χωρικούς οι οποίοι ξεκινούν να περιφέρουν το άτυχο ζώο μέσα στο χωριό, υπό τους ήχους μουσικής και τις επευφημίες και τις φωνές ντόπιων, αλλά και επισκεπτών, που ταξίδεψαν μέχρι το νησί, για να "θαυμάσουν" το "έθιμο".


Ο ταύρος φοβισμένος και ξαφνιασμένος, τόσο από την ξαφνική μετακίνησή του, όσο και από τις δυνατές φωνές και τη μουσική, περιφέρεται από τους ντόπιους για πάρα πολλές ώρες, χωρίς στάση για φαγητό και νερό και όταν αυτή η σαδιστική "βόλτα" τελειώσει, θα δολοφονηθεί από τους χωρικούς το απόγευμα της ίδιας μέρας. Το ταλαιπωρημένο του σώμα θα διαμελιστεί και θα μπει σε τεράστια καζάνια και το επόμενο πρωινό, αφού πρώτα ο παπάς του χωριού το "ευλογήσει" θα σερβιριστεί σε ντόπιους και επισκέπτες.

βασανισμός τάυρου
Σε αυτό το αιματηρό έθιμο δεν είναι ο ταύρος το μόνο ζώο που βασανίζεται, αλλά και αρκετά άλογα, αφού μια ακόμα ατραξιόν αυτού του πανηγυριού είναι και οι "ιππικοί αγώνες". Πρόκειται στην ουσία για ιπποδρομίες και ιππικές επιδείξεις, κατά τις οποίες τα άλογα αφού δεχθούν στο σώμα τους τα αλλεπάλληλα μαστιγώματα και κλωτσιές από τους αναβάτες, θα αναγκαστούν να εκτελέσουν διάφορά "κόλπα".


Την άνοιξη του 2015 και μετά από πίεση της τοπικής ζωοφιλικής οργάνωσης αλλά και μεγάλης μερίδας μεμονωμένων ζωόφιλων, απαγορεύτηκε η δημόσια σφαγή του ταύρου και αντ’ αυτού η δολοφονία του ζώου θα πραγματοποιείται σε κάποιο τοπικό σφαγείο. Ακόμα και με αυτή την παρέμβαση όμως, η δολοφονία δεν αποφεύγεται, οπότε το “έθιμο” αυτό παραμένει ακόμα βίαιο, εμποτισμένο με το θάνατο ενός ακόμα ανυπεράσπιστου ζώου.

σφαγή του ταύρου
Όσο και να προσπαθούν οι τοπικές αρχές και οι ταξιδιωτικοί οδηγοί να προωθήσουν αυτή τη βαρβαρότητα ως πολιτιστική κληρονομιά, εφόσον τώρα γνωρίζεις πλέον τι κρύβεται πίσω από αυτά τα πανηγύρια μην τα στηρίζεις και ενημέρωσε τους φίλους και τους συγγενείς σου.


Πόσο πόνο, φόβο, απελπισία και θάνατο χωράει η παράδοσή σου;Η φρίκη της θυσίας του Ταύρου