ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΝΑΞΟΥ

γαϊδουράκια
Στη Νάξο και συγκεκριμένα στα χωριά Κυνίδαρο και Γαλήνη, διατηρείται ένα τελείως βασανιστικό και σαδιστικό "έθιμο", κατά το οποίο την Πρωτομαγιά, οι κάτοικοι των χωριών αυτών, δένουν γαϊδουράκια και στη συνέχεια τα ανεβάζουν στις ταράτσες των σπιτιών. Τη σαδιστική αυτή πράξη οι πολιτιστικοί σύλλογοι την προβάλλουν σαν τουριστική ατραξιόν και προτρέπουν τους επισκέπτες να συμμετέχουν και αυτοί.


Το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, οι χωριάτες δένουν με χοντρά σκοινιά, το θώρακα και την κοιλιά του ζώου και κάπου εκεί ξεκινά το μαρτύριο, ενός ήδη κακοποιημένου ζώου. Η δύναμη με την οποία τα σχοινιά σφίγγουν το θώρακα και την κοιλιά του ζώου είναι τέτοια που το ζώο να μην μπορεί να ανασάνει με ευκολία, να πιέζεται το στομάχι του και να πιέζονται όλα τα υγρά του στομάχου προς τα έξω και συν τοις άλλοις, από την μεγάλη τριβή, να υπόκειται σε τραύματα και πληγές από τα χοντρά σκοινιά.

βασανισμός σκύλου στη Νάξο
Οι περισσότεροι τραυματισμοί βέβαια γίνονται κατά το κατέβασμα του γαϊδάρου από τις ταράτσες, όπου λόγω της ταχύτητας με την οποία οι χωρικοί το κατεβάζουν, μπορεί να σπάσει το πόδι του, να τραυματιστεί από τα σκοινιά ή ακόμα να χτυπήσει βαριά το κεφάλι του. Οι κάτοικοι βρίσκουν άκρως διασκεδαστικό το βασανισμό αυτών των όμορφων και ευγενικών ζώων και για να εντείνουν ακόμα περισσότερο τον εξευτελισμό που στην ουσία θέλουν να υποβάλλουν στα ζώα, τα στολίζουν με χόρτα και λουλούδια και τους κρεμάνε χάρτινες ταμπέλες με ανόητα συνθήματα, χάριν μεγαλύτερης ευχαρίστησης του κοινού.


Πόσο πόνο, φόβο, απελπισία και θάνατο χωράει η παράδοσή σου;