ΠΟΥΠΟΥΛΑ

Ξεριζώνουν τα πούπουλα απο 75 ζωντανές πάπιες ή χήνες για ένα μεσαίου μεγέθους πάπλωμα!

πάπια με τα παπάκια της
Η ίδια βιομηχανία που δολοφονεί τις πάπιες και τις χήνες για το κρέας τους και το foie gras είναι αυτή που υποβάλει αυτά τα υπέροχα ζώα και στο βασανιστήριο του λεγόμενου “live plucking”. Το πιο πιθανό είναι πως όταν αγοράζεις ένα μπουφάν, ένα μαξιλάρι, ένα πάπλωμα ή ένα sleeping bag δεν αντιλαμβάνεσαι τη φρίκη που κρύβει. Η αλήθεια είναι πως απαιτείται ιδιαίτερα νοσηρή φαντασία για να υποψιαστείς έστω πως παίρνουν οι άνθρωποι τα πούπουλα από αυτά τα ζώα.

Οι πάπιες και οι χήνες ζούνε σε απίστευτες συνθήκες συνωστισμού. Συνήθως στοιβάζονται 20.000 πουλιά σε πολύ μικρούς χώρους ή σε κελιά. Κατά κανόνα αυτά τα ζώα δεν θα έχουν ποτέ επαφή με τον ήλιο ή τον καθαρό αέρα και το χώμα. Το βασανιστήριο της “συλλογής” των φτερών τους ξεκινά όταν τα ζώα είναι μόλις δέκα μηνών και επαναλαμβάνεται κάθε 6 εβδομάδες, μέχρι τα αξιαγάπητα αυτά πουλιά να σφαχτούν για το κρέας τους. Αυτά τα ζώα υπομένουν εκτός από το ξερίζωμα των φτερών τους και την εξαναγκαστική σίτιση, ώστε να παραχθεί το foie gras.


Το ξεπουπούλιασμα είναι μια απίστευτα επώδυνη διαδικασία, κατά την οποία οι εργάτες- κτηνοτρόφοι ακινητοποιούν το πτηνό, για να περιορίσουν την κίνηση του και αρχίζουν να του ξεριζώνουν τα πούπουλα, κυρίως από το μέρος του στήθους και της κοιλιάς. Η δύναμη που ασκούν οι εργάτες είναι τόσο έντονη και οι κινήσεις τόσο βίαιες που πολύ συχνά αφαιρούνται και κομμάτια από τη σάρκα του ζώου. Τα ζώα παραλυμένα από τον φόβο, ανίκανα να κουνηθούν ουρλιάζουν από τον πόνο.

ξεπουπούλιασμα πάπιας, φτερά
Πολλά από τα πτηνά δεν θα αντέξουν αυτή τη διαδικασία, ιδιαίτερα αν έχουν υποστεί πολλούς τραυματισμούς και θα πεθάνουν από τις μολύνσεις και το στρες. Συχνά οι εργάτες τους ράβουν τις πληγές, χωρίς καμία αναισθησία, ακριβώς συμβαίνει και με τα πρόβατα που χρησιμοποιούνται για το μαλλί τους. Όσα αντέξουν μέχρι τέλους θα έχουν υποστεί αυτή τη διαδικασία τουλάχιστον 6 φορές, μέχρι να σταλούν στα σφαγεία. Συχνά εκεί τα ζώα αυτά δεν αναισθητοποιούνται πριν τη σφαγή και τους κόβεται ο λαιμός ενώ έχουν πλήρη συνείδηση. Το ίδιο συμβαίνει και όταν ρίχνονται στις δεξαμενές με το καυτό νερό που διευκολύνουν την αφαίρεση των φτερών τους. Φυσικά τα πούπουλα περισυλλέγονται και από τα πτηνά που έχουν ήδη σφαχτεί, όμως το 80% που κυκλοφορεί στην αγορά προέρχεται από ζωντανές χήνες και πάπιες.


Εκτός από τις πάπιες και τις χήνες θύματα σε αυτό το φρικτό βασανιστήριο γίνονται και οι στρουθοκάμηλοι. Τα πούπουλα και από αυτά τα ζώα ξεριζώνονται ενώ βρίσκονται σε φάρμες εκτροφής για το κρέας και τα αυγά τους! Κάθε 7 μήνες θα υποστούν όλο αυτό τον πόνο, μόνο και μόνο γιατί κάποιοι άνθρωποι επιθυμούν να έχουν διακοσμητικά για το σπίτι τους ή φτερά ξεσκονίσματος ή για την κατασκευή κουστουμιών και θεατρικών μασκών.

φτερά από στρουθοκάμηλους
Οι στρουθοκάμηλοι εκμεταλλεύονται από τον άνθρωπο σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Φάρμες εκτροφής στρουθοκαμήλων υπάρχουν σε πάνω από 100 χώρες και σε διάφορα κλίματα, από τα πολύ ψυχρά μέχρι τα πολύ ζεστά: από Νορβηγία, Σουηδία και Αλάσκα, μέχρι Βραζιλία, Ινδονησία και Ζαΐρ. Φυσικά φάρμες στις οποίες εκτρέφουν στρουθοκαμήλους υπάρχουν και στην Ελλάδα.


Τι μπορείς να κάνεις:
Τα πούπουλα όπως και κάθε τι άλλο ζωικό δεν είναι απαραίτητα σε κανέναν άνθρωπο. Την επόμενη φορά που θα βγεις για ψώνια πριν αγοράσεις το υπέροχο μπουφανάκι που θα δεις σε κάποια βιτρίνα, έλεγξε την ετικέτα του και δες από τι υλικά αποτελείται. Αν είναι από πούπουλα, κάνε τη σωστή επιλογή και μην το αγοράσεις! Μην ξεχνάς πως αγοράζοντας προϊόντα που έχουν πούπουλα αυτόματα στηρίζεις τη βιομηχανία του foie gras!

Δεδομένου πως σήμερα πολλές μεγάλες εταιρίες παραγωγής ρούχων, παπλωμάτων και μαξιλαριών αρνούνται να συμμετέχουν στην εξωφρενική κακοποίηση των ζώων, δεν θα δυσκολευτείς να βρεις ότι επιθυμείς σε cruelty-free έκδοση!

Μη ξεχνάς πως μπορείς να κάνεις σήμερα ένα τεράστιο, αλλά πανεύκολο βήμα και να βοηθήσεις όλα αυτά τα ζώα που υποφέρουν από την απληστία του ανθρώπου: να γίνεις VEGAN.

Μίλησε στους φίλους και τους συγγενείς σου για τα δικαιώματα των ζώων. Κατέβασε το φυλλάδιο “Τα Ζώα Δεν Είναι Υφάσματα” και άφησε μερικά αντίγραφα στη δουλειά ή τη σχολή σου.


Δες τι σημαίνει συλλογή πούπουλων στην πράξη