Παιδιά και vegan διατροφή

Είτε είναι δική σου η απόφαση να μεγαλώσεις το παιδί σου με μια διατροφή υγιεινή και μη βίαιη, είτε το παιδί σου είναι αυτό που θα ζητήσει να απέχει από προϊόντα ζωικής προέλευσης, να ξέρεις πως τα παιδιά, τα οποία δεν καταναλώνουν καθόλου ζωικά προϊόντα, όπως κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, προσλαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που τους είναι απαραίτητα για μια πολύ καλή υγεία με την vegan διατροφή.

Σήμερα όλο και περισσότερα παιδιά είναι vegan από τη γέννησή τους. Είναι επίσης πολλά τα μεγαλύτερα παιδιά τα οποία γίνονται vegan. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει η μετάβαση από μια κρεαοφαγική σε μια vegan διατροφή. Μερικές οικογένειες εξαλείφουν σταδιακά τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά, ενώ άλλοι κάνουν μια πιο απότομη μετάβαση. Η απόφαση αυτή είναι δική σου.

Ανεξάρτητα από το πώς θα γίνει η μετάβαση, φρόντισε να εξηγήσεις στο παιδί σου τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί. Το να το ενημερώσεις και να του δείξεις φωτογραφικό ή βιντεοσκοπημένο υλικό από φάρμες και σφαγεία, δεν θα το τραυματίσει όπως ίσως νομίζεις, ίσα ίσα θα του δείξει πως το αντιμετωπίζεις ισότιμα και δεν του κρύβεις την αλήθεια.
Παρακάτω θα δούμε μέσω πινάκων συνοπτικά τι είναι κατάλληλο ανά ηλικία, αναλύοντας έτσι εύκολα και με μια ματιά τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών από ηλικίας ενός έτους μέχρι 13 ετών.

Μωρά & παιδιά προσχολικής ηλικίας 1-3 ετών

Είδος τροφής Μερίδες
Δημητριακά 6 ή περισσότερες (μία μερίδα είναι ½ ως 1 φέτα ψωμί ή ¼ με ½ του φλιτζανιού μαγειρεμένα δημητριακά ή σιτηρά ή βρασμένα ζυμαρικά ή ½ ως 1 φλιτζάνι έτοιμα προς κατανάλωση δημητριακά)
Όσπρια, ξηροί καρποί & σπόροι 2 ή περισσότερες (μία μερίδα είναι ¼ με ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια, tofu, ή τέμπε ή 1 30 γραμμάρια meat-like προϊόντος ή 1 με 2 κ. σούπας καρύδια, σπόρους, ή βούτυρα καρυδιών ή βούτυρα σπόρων
Γάλα σόγιας εμπλουτισμένο ή μητρικό γάλα 3 μερίδες (μια μερίδα είναι 1 φλιτζάνι γάλα σόγιας ενισχυμένο, ή μητρικό γάλα ή ειδικό γάλα για vegan βρέφη)
Λαχανικά 2 ή περισσότερες μερίδες (μία μερίδα είναι ¼ με ½ του φλιτζανιού βρασμένα ή ½ με 1 φλιτζάνι ωμά λαχανικά)
Φρούτα 3 ή περισσότερες (μια μερίδα είναι ¼ με ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρούτα ή ½ του φλιτζανιού χυμό, ή 1 μέτριο φρούτο)
Λίπη 3 με 4 μερίδες που ισοδυναμούν με 1 κουτ. Vegan Μαργαρίνη ή λάδι) (συνίσταται η χρήση ½ κουτ. Λινέλαιου καθημερινά για να παρέχονται τα απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα)


Παιδιά 4 με 8 ετών

Είδος τροφής Μερίδες
Δημητριακά 8 ή περισσότερες μερίδες
Πρωτεΐνες 5 ή περισσότερες μερίδες
Λαχανικά 4 ή περισσότερες μερίδες
Φρούτα 2 ή περισσότερες μερίδες
Λίπη 2 ή περισσότερες μερίδες
Ω3 λιπαρά 1 μερίδα


Παιδιά 8 με 13 ετών

Είδος τροφής Μερίδες
Δημητριακά 10 ή περισσότερες μερίδες
Πρωτεΐνες 6 ή περισσότερες μερίδες
Λαχανικά 4 ή περισσότερες μερίδες
Φρούτα 2 ή περισσότερες μερίδες
Λίπη 3 ή περισσότερες μερίδες
Ω3 λιπαρά 1 μερίδα
* το μέγεθος της μερίδας εξαρτάται από την ηλικία του παιδιούΚαι ένα τρικ που θα σε βοηθήσει: οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά τρώνε με μεγαλύτερη ευκολία πιάτα που περιέχουν πολύχρωμα τρόφιμα και μεγάλη ποικιλία. Η φύση έχει κάνει την δουλειά της και σε αυτόν το τομέα. Είναι στο χέρι σου να αξιοποιήσεις όλα τα αγαθά που υπάρχουν και να φτιάξεις στο παιδί σου υπέροχα, υγιεινά, αναίμακτα και γεμάτα αγάπη γεύματα.

Αν έχεις απορίες διάβασε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις και διάβασε και τον Vegan Οδηγό για να μπορέσεις να κάνεις εύκολα τη μετάβαση για το παιδί σου! Επίσης, εδώ θα βρεις πολλές πληροφορίες και όμορφες συμβουλές για γονείς και παιδιά και εδώ vegan παιχνίδια που θα σε βοηθήσουν να περάσεις το μήνυμα πιο εύκολα στο παιδί σου.

Η σελίδα αυτή έχει σκοπό αποκλειστικά την ενημέρωση και την ενθάρρυνση σου για μια μετάβαση σε έναν πιο ηθικό και υγιεινό τρόπο ζωής και όχι να υποκαταστήσει τον γιατρό σου. Αν έχεις οποιονδήποτε ενδοιασμό συμβουλέψου και τον γιατρό σου.