ΚΥΝΗΓΙ ΕΛΕΦΑΝΤΑ


Από τα πιο κακοποιημένα πλάσματα του πλανήτη, ο ελέφαντας, αυτός ο άκακος γίγαντας, δημιουργεί απίστευτα ισχυρούς δεσμούς με την οικογένειά του και αισθάνεται χαρά και θλίψη. Η μνήμη του είναι εξαιρετικά δυνατή και έχει την ικανότητα να επικοινωνεί με άλλους ελέφαντες ακόμα και όταν αυτοί βρίσκονται μακριά και έχει εξαιρετικές γνωστικές και συναισθηματικές ικανότητες. Στα χέρια του ανθρώπου πέφτει πολύ συχνά αιχμάλωτος, ζώντας μια κακοποιημένη και θλιβερή ζωή, είτε επειδή τον έχουν φυλακισμένο σε κάποιον ζωολογικό κήπο, είτε επειδή τον εξαναγκάζουν να εκτελεί αφύσικα “κόλπα” σε , τσίρκο, είτε τον βάζουν να παίζει σε κάποια ταινία, είτε τον αιχμαλωτίζουν και τον εξαναγκάζουν εργάζεται κουβαλώντας ξυλεία.

Στα χέρια του ανθρώπου όμως, αυτό το άκακο ζώο βρίσκει τραγικό θάνατο και κινδυνεύει με εξαφάνιση και εξαιτίας του κυνηγιού για το ελεφαντόδοντό του. Τα τελευταία 2 με 3 χρόνια πάνω από 100,000 ελέφαντες έχουν σφαγιαστεί. Το 2014 υπολογίστηκε πως 100 Αφρικάνικοι ελέφαντες δολοφονούνται κάθε μέρα. Με αυτούς τους ρυθμούς το πολύ σε 10 χρόνια αυτό το χαρισματικό ζώο θα είναι παρελθόν.


Η Αφρική είναι στο μέσο μιας τεράστιας σφαγής ελεφάντων. Οι λαθροκυνηγοί σφαγιάζουν εκατοντάδες χιλιάδες ελέφαντες κάθε χρόνο, πολύ περισσότερο από τις δύο περασμένες δεκαετίες, με το παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου να γίνεται ολοένα και περισσότερο στρατοκρατούμενο.

Όπως με τα διαμάντια από τη Σιέρρα Λεόνε, το ελεφαντόδοντο, φαίνεται να έχει γίνει αιτία ενόπλων συγκρούσεων στην Αφρική. Από τις απομακρυσμένες εμπόλεμες ζώνες, μετατρέπεται εύκολα σε χρήμα, το οποίο τροφοδοτεί συγκρούσεις σε όλη την ήπειρο.


Οι ελέφαντες είναι τελείως ανυπεράσπιστοι, απέναντι στο ισχυρό οπλοστάσιο των λαθροκυνηγών. Τα καταδιώκουν και τα εξολοθρεύουν με ελικόπτερα εφοδιασμένα με πυροβόλα όπλα, με συντονισμένες στρατιωτικές ομάδες που κατέχουν όπλα τελευταίας τεχνολογίας.


Ο θάνατος σπάνια είναι ακαριαίος και το ζώο αγωνιά μέχρι να πεθάνει. Προκειμένου να μην χάσουν ούτε ένα εκατοστό από το ελεφαντόδοντο, οι κυνηγοί σκάβουν και κόβουν στην κυριολεξία το πρόσωπό του ελέφαντα, με αλυσοπρίονα, για να βγάλουν, την ρίζα του ελεφαντόδοντου, που είναι το 25% του συνολικού μήκους.


Αυτό δυστυχώς, συμβαίνει πολλές φορές ενώ ο ελέφαντας είναι ακόμα ζωντανός, αλλά τόσο σοβαρά τραυματισμένος που δεν μπορεί να αμυνθεί και βιώνει όλον αυτόν τον απίστευτο πόνο.


Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Joint Sumokwo, 34 ετών σήμερα, ενός κυνηγού που βλέπει τη λαθροθηρία ως ένα μέσο εύκολου χρήματος. Ο Sumokwo πιάστηκε επ 'αυτοφώρω για λαθροθηρία πριν από μια δεκαετία. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν μόλις ένας χρόνος και η μεταμέλεια του ήταν ανύπαρκτη, καθώς περιέγραφε πώς χτυπούσε με το ακόντιο τα θαυμάσια αυτά ζώα και πως τα πετσόκοβε και τους έγδερνε τα κεφάλια για να βγάλει το ελεφαντόδοντο με ένα τσεκούρι:


“Θυμάμαι πως ούρλιαζαν οι ελέφαντες όταν πέθαιναν. Και πάντα όταν σκότωνα έναν ελέφαντα οι υπόλοιποι του κοπαδιού φώναζαν και φαίνονταν στεναχωρημένοι. Έτρεχαν γύρω από τον σκοτωμένο ελέφαντα ψάχνοντας τρόπο να τον υπερασπιστούν. Θυμάμαι ακόμα το φοβισμένο βλέμμα ενός μικρού ελέφαντα όταν με είδε να σκοτώνω την μητέρα του. Αλλά για μένα, αυτό ήταν απλά και μόνο δουλειά. Ο αγοραστής μου έδινε χρήματα και στη συνέχεια πωλούσε τα ελεφαντόδοντα στα μεγάλα συνδικάτα στη Μομπάσα.”
Ο Sumokwo πληρωνόταν £ 80 το κιλό…


Η χώρα με τη μεγαλύτερη ζήτηση σε προϊόντα από ελεφαντόδοντο, είναι η Κίνα, με τιμές πώλησης πάρα πολύ υψηλές. Πολύ συχνά, κινέζοι πολίτες συλλαμβάνονται στα αεροδρόμια της Αφρικής, ενώ προσπαθούσαν να μεταφέρουν παράνομα ελεφαντόδοντο. Αλλά γενικότερα, τεράστια φορτία, αναχωρούν από λιμάνια της Αφρικής προς Κίνα, με το ματωμένο εμπόρευμα, κρυμμένο μαζί με άλλα προϊόντα.


Τώρα που ξέρεις από πού προέρχεται το ελεφαντόδοντο, μην ξαναγοράσεις τίποτα φτιαγμένο από αυτό. Κανένα ζώο δεν αξίζει να πεθαίνει για να γίνει διακοσμητικό σε κάποιο ράφι του σπιτιού σου.


Η φρίκη πίσω από το εμπόριο ελεφαντόδοντου



Δες πως κακοποιούνται οι ελέφαντες