ΓΟΥΝΑ

60 εκατομμύρια ζώα δολοφονούνται κάθε χρόνο μόνο για την γούνα τους!

Αλεπού με τα μωρά της.
Ακόμα και το πιο μικρό ίχνος γούνας σε οποιοδήποτε ρούχο ή αξεσουάρ κρύβει από πίσω του μια από τις μεγαλύτερες μορφές κακοποίησης ζώων και φυσικά τον θάνατό τους. Τουλάχιστον 60 εκατομμύρια ανυπεράσπιστα ζώα, αλεπούδες, γάτες, σκύλοι, μινκ, κουνέλια, κουνάβια, ρακούν, τσιντσιλά, μωρά φώκιας και πολλά άλλα υποφέρουν και δολοφονούνται χωρίς έλεος για τη βιομηχανία της μόδας. Η μανία του ανθρώπου δεν σταματά πουθενά. Ακόμα και έμβρυα γδέρνονται αφού σφαχτεί η μητέρας τους και ανοιχτεί η κοιλιά της για να καταλήξουν να γίνουν η γνωστή γούνα Αστραχάν ή Καρακούλ.

Υπάρχουν δύο απλές συνιστώσες που συντηρούν αυτό το μακελειό: τα κέρδη αυτών που δολοφονούν τα ζώα και η ματαιοδοξία αυτών που φορούν τις γούνες και νομίζουν ότι δείχνουν πιο όμορφοι και πως ανεβαίνει το κοινωνικό τους status. Το εμπόριο γούνας προσπαθεί να διαφημίσει τη γούνα ως “φυσικό” προϊόν, για να κρύψει τον τρομακτικό και αποτρόπαιο τρόπο, με τον οποίο, τα ζώα φυλακίζονται στα εκτροφεία-κολαστήρια ή παγιδεύονται στην άγρια φύση και στη συνέχεια δολοφονούνται με ιδιαίτερα άγριες μεθόδους. Κανένα όμως οικονομικό όφελος και κανενός η ματαιοδοξία δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αγριότητα της παραγωγής και εμπορίας γούνας.

Οι χώρες οι οποίες δολοφονούν τα περισσότερα ζώα στην Ευρώπη για τη γούνα τους είναι η Δανία, και η Φινλανδία. Στον υπόλοιπο κόσμο, ακολουθεί πολύ δυναμικά η Κίνα, η Ρωσία και η Αμερική. Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 45 επιχειρήσεις εκτροφής γουνοφόρων ζώων που δολοφονούν 1.242.000 ζώα το χρόνο.ΠΟΣΑ ΖΩΑ ΘΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΕΝΑΝ ΒΑΡΒΑΡΟ ΘΑΝΑΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΓΟΥΝΙΝΟ ΠΑΛΤΟ:
60-100 σκίουροι
60-80 μινκ
35-40 κουνέλια
30-40 ρακούν
20 βίδρες
15-20 αλεπούδες
15-18 λύκους, λυγξ ή κογιότ
10-12 κάστορες
8-12 μωρά φώκιας
150-200 τσιντσιλά

Οι Συνθήκες Διαβίωσης:
Στα εκτροφεία, άγρια ζώα που δεν προσαρμόζονται στην αιχμαλωσία, φυλακίζονται σε μικροσκοπικά βρώμικα, συρμάτινα κλουβιά για όλη τους τη σύντομη και δυστυχισμένη ζωή, μέχρι να εκτελεστούν, με τις συνθήκες διαβίωσης να είναι πολύ παραπάνω από άθλιες και εκτεθειμένα μόνιμα σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Ο εγκλεισμός τους στις μικροσκοπικές αυτές φυλακές τους προκαλεί υπερβολικό στρες, κατάθλιψη και ένα συνεχές αίσθημα φόβου και αγωνίας.

Μινκ σε φάρμα εκτροφής για γούνα.
Οι αρρώστιες και οι τραυματισμοί είναι μέρος της καθημερινότητάς τους. Τα πόδια τους αλλά και όλο τους το σώμα εμφανίζει πληγές από την διαρκή επαφή με τα συρμάτινα πλέγματα. Λόγω του εγκλεισμού τους και του στρες που ζουνε δαγκώνουν και κομματιάζουν την ίδια τους τη σάρκα και να χτυπούν συνέχεια το κεφάλι τους, στα σίδερα τους κελιού τους. Τα περισσότερα ζώα παρουσιάζουν έντονες ψυχολογικές διαταραχές από τις συνθήκες διαβίωσης. Τα θηλυκά ζώα, συχνά, επειδή δεν μπορούν να κρυφτούν για να γεννήσουν τα μικρά τους όπως θα έκαναν στη φύση, τα σκοτώνουν μόλις γεννηθούν, προκειμένου να τα προστατέψουν από την βαρβαρότητα.


Οι Παγίδες:
Κάποια ζώα δεν αιχμαλωτίζονται, αλλά παγιδεύονται στην άγρια φύση. Οι διάφοροι επιτήδειοι δολοφόνοι χρησιμοποιούν πολλές μεθόδους για να αιχμαλωτίσουν ζώα για τη γούνα τους : σιδερένια στεφάνια, υποβρύχιες παγίδες κλπ. Η λεγόμενη steel-jaw (το γνωστό σε εμάς δόκανο) είναι αυτή που χρησιμοποιείται περισσότερο. Τοποθετείται στην φύση από τον κυνηγό, ο οποίος φροντίζει οι λεγόμενες σιαγόνες της παγίδας να είναι εντελώς ανοιχτές και τις ασφαλίζει με ένα ειδικό κλιπ. Όταν το άτυχο ζώο πατήσει στο έλασμα της παγίδας, τότε οι δαγκάνες της κλείνουν αυτόματα με απίστευτη δύναμη γύρω από το σώμα του ζώου (άλλοτε το πόδι, άλλοτε το κεφάλι ή την πλάτη) συνθλίβοντας του τα οστά και προκαλώντας του αφόρητο πόνο.

Παγίδα για γούνα
Το παγιδευμένο ζώο θα περάσει πολλές ώρες ή και μέρες αγωνίας και πόνου μέχρι να έρθει ο κυνηγός και να το ξυλοφορτώσει μέχρι θανάτου ή να το βάλει σε κλουβί μεταφοράς προς κάποια μονάδα παραγωγής γούνας. Η αγωνιώδης προσπάθεια μπορεί να κρατήσει πολλές ώρες μέχρι τελικά το ζώο να υποκύψει λόγω της κούρασης και του πόνου. Πολλές φορές ο φόβος που νιώθει το παγιδευμένο ζώο ή το γεγονός ότι μπορεί να έχει μωρά το ωθούν μέχρι τον αυτό-ακρωτηριασμό προκειμένου να απελευθερωθεί.

Η μεταφορά τους βέβαια από το μέρος που παγιδεύτηκαν μέχρι τις φάρμες, γίνεται μέσα σε πάρα πολύ μικρά κλουβιά, όπου τα ζώα είναι στριμωγμένα ασφυκτικά, χωρίς νερό ή φαγητό και εκτεθειμένα σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Κατά τη μεταφορά τους υπάρχουν εντονότατοι τραυματισμοί από την προσπάθεια τους να ελευθερωθούν. Ο φόβος, το απίστευτο άγχος και το στρες είναι τόσο ισχυρά για αυτά τα ζώα, που μερικά πεθαίνουν πριν ακόμα φτάσουν στις φάρμες.


Οι δολοφονίες
Η βιαιότητα του ανθρώπου φτάνει στο αποκορύφωμά της μέσα στις φάρμες. Εκεί χρησιμοποιεί τους πλέον αδιανόητους και σαδιστικούς τρόπους για να δολοφονήσει τα ζώα - μόνο και μόνο για να τους κλέψει την γούνα τους.

θανατωση με ηλεκτροπληξία ζώου για την γούνα του
Με την κάλυψη του νόμου και αφού δεν υπάρχει κανένα περιοριστικό μέτρο σε ότι αφορά τη θανάτωση των ζώων αυτών, επινοεί σαδιστικούς τρόπους δολοφονίας, με σκοπό να μην χαθεί η “ποιότητα” της γούνας του ζώου. Τα μικρά ζώα κλείνονται σε κουτιά και συνδέονται με εξατμίσεις αυτοκινήτου πεθαίνουν από ασφυξία. Όσα θα έχουν την ατυχία να μην πεθάνουν, αλλά μόνο να λιποθυμήσουν, θα συνέλθουν την ώρα που τα γδέρνουν και θα πεθάνουν με τον πιο φρικτό τρόπο. Ένα γδαρμένο ζώο θα μείνει ζωντανό και με πλήρη αίσθηση όλου του φοβερού πόνου για τουλάχιστον 10 με 20 λεπτά μέχρι να πεθάνει.

Άλλα ζώα δηλητηριάζονται με στρυχνίνη και πεθαίνουν με βασανιστικό τρόπο, με παραλυμένο το μυϊκό τους σύστημα και βίαιες κράμπες, ενώ κάποια άλλα δολοφονούνται μέσα σε θαλάμους αποσυμπίεσης ή δηλητηριωδών αερίων. Στα μεγαλύτερα ζώα, τοποθετούνται βίαια ηλεκτρόδια στο στόμα τους και στο πρωκτό τους και τους κάνουν ηλεκτροπληξία.

Τις παραπάνω μεθόδους, όπως και άλλες, τις χρησιμοποιούν και οι εκτροφείς στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα μάλιστα οι εκτροφείς γούνας πέρασαν από τα χέρια του υπουργείου εμπορίου στο υπουργείο κτηνοτροφίας. Σε συνεννόηση λοιπόν με το ελληνικό κράτος βρέθηκε ένας πολύ καλό τρόπος για να διαφυλαχτούν τα συμφέροντα των δολοφόνων, μιας και έτσι δικαιούνται όχι μόνο επιδοτήσεις αλλά και αποζημιώσεις.


Φώκιες
Εκτός βέβαια από τα ζώα που ζουν στα δάση, το διεστραμμένο ανθρώπινο μυαλό έχει στρέψει το βλέμμα του και σε ένα άλλο ζώο, το οποίο δολοφονεί για τη γούνα του, τη φώκια. Οι δολοφόνοι κυνηγούν κυρίως τα μωρά, στον Καναδά κυρίως και σε μικρότερο βαθμό στη Ναμίμπια, με τη συγκατάθεση των κυβερνησεων. Διεξάγεται ένα απίστευτης φρικαλεότητας και βαρβαρότητας ολοκαύτωμα, όπου αφανίζονται ολόκληροι πληθυσμοί και ξεκληρίζονται χιλιάδες οικογένειες.

δολοφονημένη φώκια για την γούνα της.
Κυνηγούν τα μωρά, τα οποία τα χτυπούν, με πρωτοφανή βία και μίσος, πάρα πολλές φορές στο κεφάλι, με σιδερένια μπαστούνια των οποίων οι άκρες καταλήγουν σε έναν γάντζο, ο οποίος καρφώνεται στο κεφάλι τους και τα σέρνουν έπειτα στον πάγο γαντζωμένα, ενώ κάποια από αυτά έχουν ακόμα τις αισθήσεις τους. Αργότερα και αφού τα έχουν γδάρει τα πετούν σε σωρούς και τα αφήνουν να σαπίσουν, διότι η σάρκα τους δεν έχει καμία εμπορική αξία. Δεν είναι λίγες οι καταγεγραμμένες σε βίντεο μητέρες φώκιες που προσπαθούν να εμποδίσουν τον δολοφόνο του μωρού τους. Φυσικά ποτέ δεν θα τα καταφέρνουν και καταλήγουν να θρηνούν σπαρακτικά πάνω από το γδαρμένο πτώμα του παιδιού τους.

Τα περισσότερα από τα μωρά φώκιες που δολοφονούνται είναι το πολύ 3 μηνών σε ηλικία ή και νεότερα. Το ολοκαύτωμα αυτό συνεχίζεται, διότι όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι των βιομηχανιών γούνας “ υπάρχει μεγάλη ζήτηση” αν και πάρα πολλές χώρες, όπως η Αμερική και όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής ένωσης, έχουν απαγορεύσει την εισαγωγή γούνας από φώκια.


Δεν είναι μονό τα γουνοφόρα ζώα τα θύματα.
Εκατοντάδες χιλιάδες ζώα που δεν αποτελούν την λεία των δολοφόνων-γουναράδων πιάνονται επίσης στις παγίδες. Διάφορα άγρια ζώα αλλά και ζώα συντροφιάς, όπως γάτες και σκύλοι, πιάνονται στις παγίδες και δολοφονούνται.

Χρειάζεται πάνω από 60 φορές περισσότερη ενέργεια για την παραγωγή γούνινων παλτών από ζώα από ό, τι χρειάζεται για την παραγωγή ψεύτικης γούνας. Ο κλάδος της γούνας αποτελεί μια τεράστια απειλή για το περιβάλλον και την άγρια πανίδα, συμβάλλοντας στην αύξηση του κόστους της ενέργειας, στη ρύπανση, στη καταστροφή της γης και στην εξαφάνιση άγριων ειδών.

Τα απόβλητα που παράγονται από τα εκτροφεία δηλητηριάζουν κυριολεκτικά το περιβάλλον μας. Η παραγωγή γούνας όπως και αυτή του δέρματος απαιτεί επεξεργασία με πολλά χημικά. Τα επικίνδυνα αυτά απόβλητα προκαλούν τεράστια μόλυνση των υδάτινων πόρων. Επιπλέον τα νεκρά σώματα των ζώων καταλήγουν σε χωματερές προκαλώντας επιπλέον μόλυνση και υγειονομικά προβλήματα.

γάτες σε κλουβιά για την γούνα τους.
Η γούνα δεν είναι φυσικό προϊόν όπως ισχυρίζονται οι δολοφόνοι που τις εμπορεύονται. Η γούνα είναι φυσική μόνο όταν προστατεύει το ζώο από το κρύο και φυσικά μόνο όταν είναι μέρος του σώματός τους. Όταν ξεσκιστεί από πάνω τους, ακολουθεί τη φυσική διαδικασία της σήψης και για αυτό το λόγο επεξεργάζεται με ένα άκρως τοξικό μείγμα ουσιών, όπως αμμωνία, φορμαλδεΰδη και υπεροξείδιο του υδρογόνου, καθώς και άλλες επικίνδυνες χρωστικές. Με το τέλος της επεξεργασίας, όλα τα κατάλοιπα πετιούνται συνήθως σε παρακείμενα ποτάμια ή λίμνες και ακόμα και σε χερσαίες εκτάσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή στα ζώα και τα ψάρια που κατοικούν εκεί.


Τι μπορείς να κάνεις:
Η γούνα, όπως και το δέρμα, το μαλλί και τα πούπουλα δεν είναι ένα υποπροϊόν της βιομηχανίας κρέατος, όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι παραγωγοί τους. Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά προέρχονται από ζώα που εκτρέφονται ή παγιδεύονται και δολοφονούνται για αυτόν και μόνο το σκοπό.

Μην αγοράζεις τίποτα που να έχει γούνα ή γούνινη λεπτομέρεια! Μην εφησυχάζεσαι στις ετικέτες των ρούχων και των διαφόρων αξεσουάρ. Ακόμα και αν η ετικέτα ή ο καταστηματάρχης ή και η ίδια η τιμή του προϊόντος σε πείθουν πως πρόκειται για ψεύτικη γούνα, κάνε ένα τεστ για να το διαπιστώσεις.

σκύλοι σε κλουβιά για την γούνα τους.
Το καλύτερο τεστ είναι αυτό με το κάψιμο με έναν αναπτήρα. Οι φυσικές τρίχες καίγονται ενώ οι συνθετικές λιώνουν. Κόψε ή ξερίζωσε μερικές τρίχες από τη γούνα που θέλεις να ελέγξεις και με την βοήθεια ενός αναπτήρα κάψε την άκρη από τις τρίχες.

Αν οι τρίχες καούν, θρυμματιστούν και μυρίσουν όπως τα ανθρώπινα μαλλιά, τότε δυστυχώς η γούνα είναι αληθινή. Αν οι τρίχες λιώσουν και μετατραπούν σε ένα σβώλο και μυρίσουν σαν χημικό, τότε η γούνα είναι συνθετική.

Αν γίνεις VEGAN και κάνεις μερικές εύκολες αλλαγές στην καθημερινότητά σου μπορείς να γλιτώσεις τα ζώα από άγριες δολοφονίες. Ενημέρωσε τους φίλους και τους συγγενείς σου για την βία που κρύβεται πίσω από τη γούνα και γιατί όχι, ενημέρωσε και τα καταστήματα που πωλούν γούνες για τους λόγους που δεν σε κάνουν υποψήφιο πελάτη τους.

Κατέβασε το φυλλάδιο “Τα Ζώα Δεν Είναι Υφάσματα” και άφησε μερικά αντίγραφα στη δουλειά ή τη σχολή σου.

Tα θύματα της μόδαςΔες πως δολοφονούνται τα ζώα για να φτιαχτεί μια γούνα