GADHIMAI


Ένα από τα πιο βάρβαρα, αποκρουστικά και βίαια φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο, γίνεται στο Νεπάλ και συγκεκριμένα από την περιοχή του Gadhimai, εκατό χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Katmandu και δίπλα στα σύνορα με την Ινδία.

Οι ρίζες του φεστιβάλ ξεκινούν πριν 265 χρόνια όπου σύμφωνα με έναν Ινδουιστικό μύθο, ένας φυλακισμένος φεουδάρχης ονειρεύτηκε ότι θα απελευθερωνόταν από τα εγκόσμια βάσανά του, εάν πραγματοποιούσε μια θυσία αίματος, στη θεά της δύναμης, Gadhimai.

Η θεά απαίτησε μια ανθρώπινη θυσία, αλλά ο φεουδάρχης την αντάλλαξε με θυσία ζώου. Από τότε και κάθε 5 χρόνια, δολοφονούνται εκατοντάδες χιλιάδες ζώα, στο διήμερο που διαρκεί το φεστιβάλ, με απίστευτη βιαιότητα και χωρίς κανένα δισταγμό.


Το φεστιβάλ συγκεντρώνει πάνω από 5 εκατομμύρια πιστούς, από την Ινδία και το Νεπάλ, οι οποίοι ταξιδεύουν με προορισμό το ναό της θεάς. Ο καθένας μαζί του έχει και από ένα ζώο, το οποίο το προορίζει για θυσία, αποβλέποντας σε ευημερία, υγεία και γόνιμες σοδιές.

Τα άτυχα ζώα ταξιδεύουν αμέτρητα χιλιόμετρα με τα πόδια, κάτω από υπερβολική ζέστη, χωρίς νερό ή φαγητό, άλλα τα στοιβάζουν στους χώρους αποσκευών των φορτηγών ή σε πορτ-μπαγκάζ αυτοκινήτων.


Κάποια από αυτά τα ζώα πεθαίνουν από τις κακουχίες και τον υποσιτισμό, καθοδόν.

Έξω από το ναό όμως, υπάρχουν επιτήδειοι οι οποίοι πωλούν ζώα, όπως κότες, περιστέρια, κατσίκες, ακόμα και αγελάδες, προκειμένου όλοι οι “πιστοί” να θυσιάσουν από ένα τουλάχιστον ζώο.


Η έναρξη του αιματοβαμμένου φεστιβάλ, λαμβάνει χώρα τo πρωί της 22ας Νοεμβρίου, στο ναό της θεάς το επονομαζόμενο, pancha bali ( η θυσία των πέντε ζώων), όπου σφαγιάζονται ένας αρουραίος, ένας τράγος, ένας κόκορας, ένα γουρούνι και ένα περιστέρι, ακριβώς μπροστά από το ομοίωμα της θεάς, με τον τελετάρχης να πίνει αίμα από το λαιμό του κάθε ζώο Επίσημα το φεστιβάλ έχει ξεκινήσει και μαζί με αυτό ξεκινά μια από τις μεγαλύτερες μαζικές δολοφονίες ζώων.


Έξω από το ναό της Gadhimai, έχουν ήδη μαζευτεί 200 σφαγείς οι οποίοι έχουν σηκωμένα τα μακριά κυρτά κοφτερά μαχαίρια τους και δέχονται τις ευλογίες από τον τελετάρχη του ναού.


Σε ένα υπαίθριο σφαγείο, με διαστάσεις όσο δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, βουβάλια, αγελάδες και κατσίκια, είναι συγκεντρωμένα χωρίς να ξέρουν τι τα περιμένει, όσο οι σφαγείς μπαίνουν στο χώρο.

“Σήμερα, σύμφωνα με τις διαταγές του τελετάρχη, θα “θυσιαστούν” μόνο τα βουβάλια.”


Οι σφαγείς είναι πλέον μέσα στο χώρο και περιτριγυρισμένοι από τα φοβισμένα ζώα, ξεκινούν το καταστροφικό και μακάβριο έργο τους. Ξεκινούν να αποκεφαλίζουν με πρωτοφανή αγριότητα και βία, όποιο βουβάλι είναι κοντά τους. Τα ζώα φοβισμένα από τη θέα των νεκρών συντρόφων τους θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν. Όμως δεν θα μπορέσουν να απομακρυνθούν γιατί κάποιο κοφτερό μαχαίρι θα τους κόψει τα ποδιά και βαριά τραυματισμένα , θα βιώσουν αποτρόπαιο θάνατο.


Παρά τους αποκεφαλισμούς, κάποια ζώα δεν πεθαίνουν αμέσως και περπατούν ακόμα και με μισοκομμένο το κεφάλι τους ή άλλα χτυπιούνται από τους αφόρητους πόνους, από κοψίματα τα οποία δεν τους επέφεραν θάνατο και έτσι τα άφησαν να πεθάνουν από τον πόνο και την αγωνία, μετά από αρκετή ώρα.


Οι σφαγείς γδέρνουν τα πτώματα των ζώων και στοιβάζουν τα δέρματά τους, τα οποία έχουν ήδη πουληθεί σε βιοτεχνίες επεξεργασίας δέρματος , για να εξαχθούν έπειτα σε χώρες όπου θα τα μετατρέψουν σε παπούτσια, ρούχα και αξεσουάρ.


Την επόμενη ημέρα, τα ζώα που απέμειναν, θα γνωρίσουν και αυτά την αγριότητα και το μαρτυρικό θάνατο από την λεπίδα των σφαγέων και η τύχη τους θα είναι ακριβώς η ίδια, όπως και των άλλων.

Μέχρι και το 2014, έχει υπολογιστεί ότι κάθε πέντε χρόνια σφαγιάζονται περίπου 500.000 ζώα!


Στις δύο μέρες που διαρκεί αυτή η ανηλεής σφαγή, περιφερειακά του σφαγείου, εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί συγκεντρώνονται, για να θαυμάσουν και να αποθεώσουν τη “θυσία” των άτυχων αυτών ζώων και εκτιμάται ότι το 80% των επισκεπτών του φεστιβάλ, προσέρχεται μόνο και μόνο για αυτό το λόγο!


UPDATE
Πολλές οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, πίεζαν όλα αυτά τα χρόνια την κυβέρνηση και τη θρησκευτική ηγεσία της χώρας του Νεπάλ, για να απαγορεύσουν τις δολοφονίες των ζώων στο συγκεκριμένο φεστιβάλ. Τελικά δικαιώθηκαν.


Στις 28 Ιουλίου 2015 ο Ram Chandra Shah, πρόεδρος του ιδρύματος του ναού της Gadhimai, δήλωσε: “Για πολλές γενιές, προσκυνητές θυσίαζαν ζώα στη θεά Gadhimai, με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Για κάθε ζωή που θυσιάστηκε, η θλίψη μας είναι μεγάλη. Έχει έρθει ο καιρός να μεταμορφώσουμε μια αρχαία παράδοση. Έχει έρθει ο καιρός να αντικαταστήσουμε τις δολοφονίες και τη βία, με ειρηνικούς εορτασμούς.”

Ας ελπίσουμε ότι μέχρι το 2019, όπου θα διεξαχθεί το επόμενο φεστιβάλ, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή και δεν θα χυθεί το αίμα από κανένα μη-ανθρώπινο ζώο και ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα αποτελέσει παράδειγμα και για τις υπόλοιπες μεγάλες θρησκείες όπως ο χριστιανισμός, ο μουσουλμανισμός και ο ιουδαϊσμός να σταματήσουν και αυτές, τις δολοφονίες ζώων.


Πόσο πόνο, φόβο, απελπισία και θάνατο χωράει η παράδοσή σου;



Η φρίκη του Gadhimai