ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ


Το εμπόριο άγρια ζωής, περιλαμβάνει ζώα όλων των ειδών που πωλούνται ως εξωτικά κατοικίδια και ως πειραματόζωα σε βιοϊατρικές έρευνες. Κάποια ζώα πωλούνται ως εκθέματα σε ζωολογικούς κήπους και άλλα διαμελίζονται, έτσι ώστε μέρη του σώματος τους να πωλούνται ως διακοσμητικά αντικείμενα πχ, όπως των ελεφάντων και των ρινόκερων. Το εμπόριο εξωτικών κατοικίδιων, μέσω Internet, pet shops και πλειστηριασμών, αποφέρει τεράστια και πολύ συχνά παράνομα κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία συγκρίνονται μόνο με τα κέρδη από την εμπορία όπλων και τη διακίνηση ναρκωτικών. Το τίμημα όμως ακόμα μια φορά το πληρώνουν τα ζώα και είναι βαρύ.


Ένα επικίνδυνο και θανατηφόρο ταξίδι.
Τα περισσότερα από τα άγρια ζώα που παγιδεύονται στο φυσικό τους περιβάλλον, δεν καταφέρνουν καν να επιζήσουν τα τεράστιας διάρκειας ταξίδια, προς τη χώρα προορισμού. Όσα τα καταφέρουν όμως, θα υποφέρουν αιχμάλωτα, από υποσιτισμό, είτε στο pet shop που τα πουλά, είτε στα χέρια των ανεύθυνων ανθρώπων που τα αγοράζουν. Το αφύσικο και εντελώς άβολο περιβάλλον στο οποίο πλέον θα ζουν, τους δημιουργεί αφόρητη μοναξιά και το άγχος του περιορισμού, θα αυξάνεται μέρα με τη μέρα.


Όταν οι λαθροκυνηγοί αρπάζουν τα άγρια ζώα από το φυσικό τους περιβάλλον, αλλάζουν πάρα πολλές φορές “χέρια”, μεταξύ μεταφορέων και εξαγωγέων, σε άθλιες συνθήκες. Βρίσκονται σε φορτηγά, το ένα στοιβαγμένο πάνω στο άλλο, χωρίς νερό και τροφή, σε ακραίες καιρικές συνθήκες και με μεταχείριση, που αρμόζει σε αντικείμενα και όχι σε ζώα. Τα μέρη όπου μπορούν να τοποθετηθούν αυτά τα ζώα, πέραν των “συνηθισμένων”, ξεπερνούν κάθε φαντασία.


Στους παπαγάλους, κλείνουν ασφυκτικά τα ράμφη και τα πόδια τους και έπειτα τους τοποθετούν σε πλαστικούς σωλήνες, έτσι ώστε οι λαθρέμποροι να μπορούν να τους κρύψουν μέσα στις βαλίτσες τους.

Αυγά σπάνιων πουλιών και ερπετών, σφραγίζονται μέσα σε ειδικά γιλέκα, έτσι ώστε οι “μεταφορείς” να μπορούν να περνούν με άνεση τα μηχανήματα ακτίνων-Χ, που υπάρχουν στα αεροδρόμια.

Τα άκρα και το κεφάλι από μωρά χελώνες, σφραγίζονται με μονωτική ταινία, έτσι ώστε να παραμένουν εγκλωβισμένα στα καβούκια τους και να στοιβάζονται ανά δωδεκάδες μέσα σε κάλτσες.

Μωρά πύθωνες, εγκλωβίζονται μέσα σε θήκες cd και “ταξιδεύουν” προς τον “παραλήπτη” τους.

Σε ένα περιστατικό σύλληψης λαθρεμπόρου, βρέθηκαν μωρά λεοπάρδαλης, μέσα σε τσάντα πλάτης, εξωτικά πουλιά, στοιβαγμένα το καθένα, σε σωλήνα, μέσα σε βαλίτσα και πυγμαίοι πίθηκοι, μέσα στα εσώρουχα του!


Όπως είναι φυσικό, με αυτές τις συνθήκες μεταφοράς, τα ταλαιπωρημένα ζώα, δεν έχουν μεγάλες ελπίδες να επιβιώσουν. Το 80 με 90% από αυτά πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της “μεταφοράς” τους.


Τα πιο συνηθισμένα είδη που εμπορεύεται ο άνθρωπος, είναι διάφορα πουλιά, σαύρες, χελωνάκια, αιλουροειδή, μαϊμούδες, αράχνες και ψάρια.

Τα πουλιά στην άγρια φύση, με τα πανέμορφα χρώματα τους, έχουν την ευκαιρία να κάνουν αυτό για το οποίο είναι φτιαγμένα, δηλαδή να πετάνε. Ζουν στα δέντρα και δεν είναι ποτέ μόνα τους, διότι βρίσκονται πάντα με τον σύντροφό τους, ο οποίος σε πολλά είδη είναι ο ίδιος για μια ζωή!


Τα τροπικά ψάρια, που γεννήθηκαν για να κολυμπούν στις μαγευτικές θάλασσες και τους πανέμορφους κοραλλιογενείς υφάλους, υποφέρουν όταν αναγκάζονται να περνούν τη ζωή τους σε γυάλινες δεξαμενές. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα ψάρια των ποταμών, που στερούνται τη δυνατότητα να ταξιδεύουν ελεύθερα και αναγκάζονται να κολυμπούν κυκλικά χωρίς σταματημό, στην ίδια λιγοστή ποσότητα νερού.
Μια ζωή θλίψης, περιορισμού και μοναξιάς.
Η ταλαιπωρία και τα βασανιστήρια για αυτά τα ζώα δεν έχει τέλος.

Στα pet-shop τα εγκλωβίζουν στοιβαγμένα, μέσα σε μικρά κλουβιά με ελάχιστο νερό και τροφή. Ο συνεχής περιορισμός τους, σε συνάρτηση με την πολυκοσμία και το αφύσικό για αυτά περιβάλλον, τα αναγκάζει να υιοθετούν συμπεριφορές ανάλογες με αυτές των ζώων που είναι φυλακισμένα σε ζωολογικούς κήπους: κινούνται νωχελικά μπρος-πίσω ή κυκλικά με μεγάλη ταχύτητα, δαγκώνουν τα κάγκελα των κλουβιών τους ή κάθονται ακίνητα κοιτώντας κάτω.


Συχνό είναι και το φαινόμενο να πεθαίνουν εξωτικά ζώα, λόγω ελλιπών γνώσεων περί των συνθηκών διαβίωσής τους, όπως πχ, ιγκουάνα να βρίσκονται σε κλουβιά χωρίς ειδικό φωτισμό και υγρασία.


Ακόμα όμως και τα ζώα που έχουν αναπαραχθεί σε αιχμαλωσία, εξακολουθούν να έχουν έμφυτες κοινωνικές και φυσικές ανάγκες, τις οποίες ποτέ δεν θα μπορέσουν να καλύψουν στην αιχμαλωσία. Δεν είναι σε θέση να εκφράσουν φυσιολογικές συμπεριφορές όπως, την περιποίηση του συντρόφου τους, το ζευγάρωμα και την εκτροφή των παιδιών τους, την αναζήτηση τροφής, δραστηριότητες δηλαδή που καταλαμβάνουν το χρόνο και την προσοχή τους στην άγρια φύση.

γάτες σε κλουβιά για την γούνα τους.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ζώα να πλήττουν αφόρητα, να παθαίνουν κατάθλιψη και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αυτοκαταστροφή τους, σε επιθετικότητα και φυσικά σε διάφορες άλλες ασθένειες. Οι διαφορές κλίματος μπορούν επίσης να δημιουργήσουν άγχος στα ζώα και να μειώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Τέλος, σε πολλά είδη ζώων θα πρέπει να ξεριζωθούν τα νύχια και το δόντια προκειμένου να γίνει ασφαλής η διαμονή μαζί με τους ανθρώπους, κάτι που είναι εξωφρενικά επώδυνο.

Παρόλα αυτά, όσα επιζήσουν από τα μαρτυρικά ταξίδια και τα pet-shop και καταλήξουν να γίνουν το κατοικίδιο κάποιου, θα περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους φυλακισμένα, δυστυχισμένα, στερημένα από κάθε τι φυσιολογικό για αυτά.


Ένας μέσος άνθρωπος, ακόμα και αυτός που έχει τις καλύτερες προθέσεις, δεν θα μπορέσει ποτέ να παρέχει στο ζώο αυτά που χρειάζεται. Τα περισσότερα από τα εξωτικά είδη που διατηρούνται σαν κατοικίδια, θα περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους φυλακισμένα σε κάποιο κλουβί ή σε μια γυάλα και δεν θα υπάρχει τίποτα να τους διεγείρει το πνεύμα. Στην περίπτωση που αρρωστήσουν, ακόμα και να βρει κάποιος έναν κτηνίατρο για τα ζώα αυτά, μπορεί να αποδειχθεί απίστευτα δύσκολη υπόθεση, διότι σχεδόν κανένας κτηνίατρος δεν έχει εμπειρία ή ειδίκευση, στην περίθαλψη εξωτικών ζώων.

Αν λοιπόν κάποιο από αυτά τα ζώα, αρρωστήσει ή χρειαστεί ιατρική φροντίδα, ο κίνδυνος για τη ζωή του είναι πέρα για πέρα εμφανής.

σκύλοι σε κλουβιά για την γούνα τους.
Μερικά ζώα μεγαλώνουν τόσο πολύ, που οι κηδεμόνες τους δεν μπορούν να ανταπεξέρθουν οικονομικά για την επαρκή σίτισή τους, με αποτέλεσμα τα ζώα να υποφέρουν από πείνα και υποσιτισμό.


Όταν πάλι, οι κηδεμόνες στο τέλος αποφασίσουν πως δεν θέλουν πλέον να τα έχουν, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί κατάλληλο καταφύγιο για την εγκατάστασή τους. Οι κτηνίατροι αναγκάζονται πολύ συχνά να κάνουν ευθανασία στα “ανεπιθύμητα” αυτά ζώα.

Άλλες φορές, ανεύθυνοι κηδεμόνες τα εγκαταλείπουν σε ερημικές τοποθεσίες και πρακτικά τα καταδικάζουν σε έναν αργό θάνατο από πείνα ή από τις ακατάλληλες κλιματικές συνθήκες μιας και τα ζώα αυτά δεν έχουν μάθει να βρίσκουν τροφή μόνα τους και ο τόπος που πλέον βρίσκονται, είναι ο πλέον αφιλόξενος για αυτά, αφού δεν έχει καμία σχέση με το περιβάλλον που πρότινος ζούσαν.

γάτες σε κλουβιά για την γούνα τους.
Άλλα πάλι μπορεί να πέσουν θύματα κάποιων ψυχικά διαταραγμένων ανθρώπων, που θα τα κακοποιήσουν και στο τέλος θα τα σκοτώσουν.


Μην μπαίνεις στον πειρασμό να αγοράσεις ένα άγριο ζώο ως κατοικίδιο. Το να αγοράζεις “εξωτικά είδη” για να τα μετατρέψεις σε κατοικίδια είναι αδικία. Η έλλειψη ζήτησης άγριων ζώων είναι η μόνη λύση για να σταματήσει αυτό το εμπόριο.

σκύλοι σε κλουβιά για την γούνα τους.
Αν επιθυμείς να έχεις ένα ζώο για συντροφιά και είσαι υπεύθυνο άτομο, διάλεξε ένα γατί ή ένα σκυλί από την περιοχή στην οποία ζεις. Βγες στο δρόμο και υιοθέτησε ένα αδεσποτάκι ή απευθύνσου στον τοπικό φιλοζωικό σύλλογο της περιοχής σου.


Η φρίκη της πώλησης ζώωνΔες πως κακοποιούνται τα ζώα στα χέρια των ανθρώπων