ΔΕΡΜΑ

Περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ζώα δολοφονούνται κάθε χρόνο για το δέρμα τους!

κροκόδειλος με το μωρό του
Το πιο συνηθισμένο ζωικό προϊόν που χρησιμοποιείται είναι το δέρμα. Από ρούχα και παπούτσια, μέχρι αξεσουάρ και έπιπλα. Ίσως να έχεις παρατηρήσει και εσύ πως πολλοί άνθρωποι θεωρούν απαράδεκτο το να φορέσουν την γούνα ενός ζώου. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι φοράνε χωρίς δεύτερη σκέψη ένα δερμάτινο μπουφάν ή ένα ζευγάρι δερμάτινα παπούτσια. Έχουν πλήρη γνώση για τη φρίκη της γούνας, αλλά φαίνεται πως αγνοούν τη φρίκη της βιομηχανίας του δέρματος. Αυτό έχει να κάνει με το ότι ένα γούνινο παλτό θυμίζει εύκολα τα ζώα από τα οποία προήλθε. Το δέρμα όμως δεν μοιάζει καθόλου με ζώο και εύκολα ξεγελά.

Αν όσοι εναντιώνονται στη χρήση γούνας ή ανκορά έβλεπαν στα δερμάτινα αντικείμενα τα ζώα από τα οποία αυτά προήλθαν δεν θα τα αγόραζαν με τόση ευκολία.

Αγελάδες, γουρούνια, κατσίκια , πρόβατα, αλιγάτορες, φίδια, στρουθοκάμηλοι, καγκουρό, ελάφια, πόνι, ζέβρες, δελφίνια, χελώνες, κροκόδειλοι, φρύνοι, σαύρες, σολομοί, γάτες, σκύλοι… ο κατάλογος είναι ατελείωτος- σε κάθε ζώο που υπάρχει στη γη φαίνεται πως αντιστοιχεί και ένας άνθρωπος που επιθυμεί να φορέσει το δέρμα του.


Στα κολαστήρια της παραγωγής δέρματος, οι συνθήκες είναι ίδιες με αυτές της παράγωγής κρέατος: κόψιμο της ουράς, μαρκάρισμα, κόψιμο των κεράτων, ευνουχισμός και φυσικά όλα αυτά χωρίς τη χρήση αναισθητικών. Τα ζώα που εκτρέφονται για το δέρμα τους, ζουν σε απίστευτες συνθήκες συνωστισμού. Καθημερινά δολοφονούνται χιλιάδες ζώα – τα περισσότερα από αυτά μάλιστα πεθαίνουν με τον πιο άγριο τρόπο, καθώς τους ξεσκίζουν το δέρμα τους και τα διαμελίζουν, ενώ είναι ακόμα ζωντανά.

δέρμα κροκόδειλου
Το δέρμα προέρχεται κυρίως από αγελάδες, γουρούνια, κατσίκια και πρόβατα, αλλά και από εξωτικά ζώα, όπως αλιγάτορες, φίδια, στρουθοκαμήλους και καγκουρό, ελάφια, ακόμα και από γάτες και σκύλους, τα οποία σφαγιάζονται στην Κίνα και το δέρμα τους, όπως και η γούνα τους εξάγεται σε όλο τον κόσμο. Επειδή η προέλευση του δέρματος δεν αναγράφεται ποτέ (εκτός ειδικών περιπτώσεων) δεν ξέρεις από ποιόν και από που αυτό προέρχεται.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες δέρματος διοχετεύονται στην αγορά από την Κίνα και την Ινδία. Κάθε χρόνο μόνο στην Κίνα 2 εκατομμύρια σκύλοι και γάτες γδέρνονται ζωντανοί για το κρέας και το δέρμα τους. Πολλά από τα πορτοφόλια, γάντια και παπούτσια που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι φτιαγμένα από το δέρμα αυτών που χαρακτηρίζουμε ως τους καλύτερούς μας φίλους. Μεγάλο ποσοστό του δέρματος που εισάγεται στην Ε.Ε. προέρχεται και από τις κατά τα άλλα “ιερές αγελάδες” της Ινδίας, οι οποίες στοιβάζονται σε φορτηγά, ξυλοφορτώνονται άγρια και τις αναγκάζουν να περπατούν ανάμεσα στα σημεία φόρτωσης και εκφόρτωσης και για να μην καταρρεύσουν από την ταλαιπωρία τους βάζουν καυτερές πιπεριές τσίλι στα μάτια.


Η Αυστραλία εξάγει στην Ευρώπη κάθε χρόνο τα δέρματα 3 εκατομμυρίων καγκουρό, αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ! 6 είδη από τα καγκουρό της Αυστραλίας έχουν εξαφανιστεί πια για πάντα και άλλα 17 είναι στα όρια της εξαφάνισης. Το δέρμα τους χρησιμεύει κυρίως για να κατασκευάζονται τα παπούτσια ποδοσφαίρου. Τα αντικείμενα που φτιάχνονται από το δέρμα των σφαγιασμένων καγκουρό συνήθως φέρνουν τη σήμανση “K-leather” ή “RKT (Rubberized Kangaroo Technology).

δέρμα φιδιού
Στην Ευρώπη και στην Αμερική εκατομμύρια αγελάδες, γουρούνια και άλλα ζώα δολοφονούνται για το δέρμα τους. Ζώα που σκέφτονται και που αισθάνονται αναγκάζονται να ζήσουν σε απίστευτα σκληρές συνθήκες στις φάρμες εκτροφής και μετά να καταλήξουν στα σφαγεία όπου θα τους κοπεί ο λαιμός και πολύ συχνά θα γδαρθούν ζωντανά.

Αγοράζοντας δερμάτινα είδη, συνεισφέρεις άμεσα στα κέρδη των βιομηχανιών κρέατος και των σφαγείων. Φυσικά το μάρκετινγκ της βιομηχανίας είναι πολύ έξυπνο. Σχεδόν έχει πείσει τους πάντες πως το δέρμα είναι απλά ένα υποπροϊόν και πως με την χρήση του για ένδυση κλπ σκοπούς μειώνουμε τα απόβλητα και βοηθάμε τον πλανήτη μας! Η αλήθεια όμως είναι πολύ μακριά από αυτό. Το δέρμα όχι μόνο δεν είναι υποπροϊόν της βιομηχανίας, αλλά από μόνο του είναι ένα προϊόν που της αποφέρει μεγάλα κέρδη! Μια μονάδα βγάζει περίπου το 30% με 40% από τα κέρδη της από το δέρμα των ζώων που σφάζει!


Οι επιπτώσεις για το περιβάλλον από την εκτροφή ζώων είναι καταστροφικές. Το δέρμα όμως κατά την επεξεργασία του όπως και η γούνα απαιτεί ιδιαίτερα τοξικά χημικά. Για να αποκτήσει την τελική του μορφή, το δέρμα, ένα φυσικό προϊόν που φυσιολογικά αρχίζει να αποσυντίθεται λίγο μετά τον θάνατο του ζώου, δέχεται πολλαπλές εφαρμογές από χημικά συντηρητικά, χρωστικές και ενισχυτικά για να έχει το επιθυμητό φινίρισμα. Εκτός από το γεγονός πως τα περισσότερα από αυτά τα πρόσθετα είναι άμεσα επιβλαβή για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, κάνουν το δέρμα αδύνατο να διασπαστεί - πράγμα που σημαίνει ότι τα δερμάτινα προϊόντα θα μπορούσαν να καταλήξουν να ρυπαίνουν τη γη για χιλιάδες χρόνια.

δέρμα αγελάδας

Τι μπορείς να κάνεις:
Το να αποφύγεις το δέρμα δεν ήταν ποτέ ευκολότερο, από όσο είναι σήμερα. Απλά να θυμάσαι να ελέγχεις πάντα την ετικέτα του αντικείμενου που σκοπεύεις να αγοράσεις. Αν δεις το χαρακτηριστικό σύμβολο του δερμάτινου σε κάποιο προϊόν τώρα που ξέρεις όλα αυτά θα πρέπει να το απορρίψεις.

Δεν υπάρχει κάτι που να φτιάχνεται με δέρμα και να μην βρεις στην αγορά κάποιο αντίστοιχο του, από συνθετικό υλικό, συνήθως και συνήθως σε πολύ χαμηλότερη τιμή: από μοκασίνια, πλατφόρμες και γόβες στιλέτο, από μπουφάν, παλτό, τσάντες, ζώνες και πορτοφόλια, μέχρι καναπέδες και εσωτερικές επενδύσεις αυτοκίνητων! Οι περισσότεροι μεγάλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν μοντέλα που τα επενδύουν εσωτερικά με συνθετικό δέρμα. Αλήθεια ήξερες πως για την επένδυση ενός και μόνο αυτοκίνητου με δέρμα θα πρέπει να δολοφονηθούν 4 αγελάδες;

επεξεργασία δέρματος
Ενημέρωσε τους φίλους και τους συγγενείς σου για την βία που κρύβεται πίσω από τα δερμάτινα προϊόντα και γιατί όχι και τα καταστήματα που τα πωλούν. Κάνε την πιο όμορφη αλλαγή στη ζωή σου και γίνε VEGAN για να γλιτώσεις τα ζώα από άγριες δολοφονίες.

Κατέβασε το φυλλάδιο “Τα Ζώα Δεν Είναι Υφάσματα” και άφησε μερικά αντίγραφα στη δουλειά ή τη σχολή σου.


Tα θύματα της μόδας



Δες πως δολοφονούνται τα ζώα για να φτιαχτεί μια γούνα