Στα κολαστήρια της παραγωγής δέρματος, οι συνθήκες είναι ίδιες με αυτές της
παράγωγής κρέατος: κόψιμο της ουράς, μαρκάρισμα, κόψιμο των κεράτων, ευνουχισμός και φυσικά όλα αυτά χωρίς τη χρήση αναισθητικών. Τα ζώα που εκτρέφονται για το δέρμα τους, ζουν σε απίστευτες συνθήκες συνωστισμού. Καθημερινά δολοφονούνται χιλιάδες ζώα – τα περισσότερα από αυτά μάλιστα πεθαίνουν με τον πιο άγριο τρόπο, καθώς τους ξεσκίζουν το δέρμα τους και τα διαμελίζουν, ενώ είναι ακόμα ζωντανά.
Το δέρμα προέρχεται κυρίως από αγελάδες, γουρούνια, κατσίκια και πρόβατα, αλλά και από εξωτικά ζώα, όπως αλιγάτορες, φίδια, στρουθοκαμήλους και καγκουρό, ελάφια, ακόμα και από γάτες και σκύλους, τα οποία σφαγιάζονται στην Κίνα και το δέρμα τους, όπως και η γούνα τους εξάγεται σε όλο τον κόσμο. Επειδή η προέλευση του δέρματος δεν αναγράφεται ποτέ (εκτός ειδικών περιπτώσεων) δεν ξέρεις από ποιόν και από που αυτό προέρχεται.
Οι μεγαλύτερες ποσότητες δέρματος διοχετεύονται στην αγορά από την Κίνα και την Ινδία. Κάθε χρόνο μόνο στην Κίνα 2 εκατομμύρια σκύλοι και γάτες γδέρνονται ζωντανοί για το κρέας και το δέρμα τους. Πολλά από τα πορτοφόλια, γάντια και παπούτσια που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι φτιαγμένα από το δέρμα αυτών που χαρακτηρίζουμε ως τους καλύτερούς μας φίλους. Μεγάλο ποσοστό του δέρματος που εισάγεται στην Ε.Ε. προέρχεται και από τις κατά τα άλλα “ιερές αγελάδες” της Ινδίας, οι οποίες στοιβάζονται σε φορτηγά, ξυλοφορτώνονται άγρια και τις αναγκάζουν να περπατούν ανάμεσα στα σημεία φόρτωσης και εκφόρτωσης και για να μην καταρρεύσουν από την ταλαιπωρία τους βάζουν καυτερές πιπεριές τσίλι στα μάτια.