FANNY

Για τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων που την μεγάλωσαν ήταν απλά χρήσιμη μόνο για να της παίρνουν το γάλα της. Για τους εργάτες στη μάντρα δημοπρασιών ήταν ασήμαντη. Για την καινούρια της οικογένεια στο Farm Sanctuary, η Fanny είναι πολύτιμη!

Όταν αρπάζουν τα μωρά αγελαδάκια από τις μητέρες τους, αμέσως μετά τη γέννα τους, η μητέρα όχι μόνο υποφέρει από την απώλεια του μωρού της, αλλά συνεχίζει να υποφέρει και κατά τη διαδικασία της αρπαγής του γάλακτος από αυτή, οδηγώντας την σε πρόωρο θάνατο.

Η Fanny ήταν μια τέτοια αγελάδα, η οποία είχε πλέον φτάσει σε τελικό στάδιο, από τη συνεχή εκμετάλλευση και την είχαν στείλει σε μάντρα πλειστηριασμών για να πουληθεί για το κρέας της. Εκείνη την ημέρα, που έφτασε στη μάντρα, την συναντήσαμε και εμείς.

Εκτός από τη γενικότερη ακαμψία των μελών της, λόγω της σχεδόν μόνιμης ακινησίας, επιβεβλημένη από τους “κανόνες” της βιομηχανίας γάλακτος, είχε υποστεί σκανδαλώδη παραμέληση.

Οι απεριποίητες οπλές της, την είχαν καταβάλει και το κάθε βήμα της ήταν βασανιστικό και τα πόδια της είχαν λυγίσει από το βάρος των τεράστιων μαστών της. Οι εργαζόμενοι στη μάντρα, αντί να προσπαθήσουν να τη βοηθήσουν, χτυπούσαν τη Fanny, για να την αναγκάσουν να κινηθεί.

Από τη στιγμή που μπορέσαμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στη Fanny, τη μεταφέραμε εσπευσμένα στο Cornell-όπου υποθέσαμε ότι θα χρειαζόταν να της γίνει ευθανασία. Οι κτηνίατροι ήταν αποφασισμένοι ότι εκτός από τον αφόρητο πόνο στα πόδια της, ο οποίος προερχόταν από την ανύπαρκτη περιποίηση των οπλών της , καθώς και από το χρόνια που πέρασε σε τσιμεντένια πατώματα, η Fanny ήταν επίσης βαριά αφυδατωμένη και υπέφερε από πυρετό.

Ωστόσο, παρά τις παθήσεις της, η Fanny συνήλθε μέσω ιατρικής φροντίδας. Μέσα σε λίγες ώρες, τα μάτια της ήταν πιο λαμπερά και την επόμενη ημέρα στεκόταν στα πόδια της κανονικά και μας χαιρέτησε με ένα τεράστιο “μουυυυυ”!
Σύντομα ανέρρωνε στο καταφύγιό μας στη Νέα Υόρκη. Παρόλο που η Fanny θα έχει πάντα αρθρίτιδα, το παχύ και φρέσκο κρεβάτι στο στάβλο της, θα την κρατά άνετη και ξεκούραστη.

Ήταν αμέσως πρόθυμη να πλησιάσει τους καινούριους της φίλους, αλλά έπρεπε να μείνει μακριά από τα υπόλοιπα ζώα, ενώ οι φροντιστές μας συνέχιζαν τη θεραπεία της. Όσο θα διαρκούσε αυτή η περίοδος, θα μιλούσε με τους καινούριους της φίλους, προς το παρόν περιορισμένη, πίσω από τον φράχτη. Όταν πλέον μπορούσε να ενταχθεί στο κοπάδι, με άλλα ζώα που ήταν και αυτά σε θεραπεία, ήταν απίστευτα ενθουσιασμένη.

Τώρα, που παρακολουθούμε τη Fanny να τριγυρίζει στο καινούριο βοσκοτόπι της, βλέπουμε στα λαμπερά της μάτια και στα σίγουρα βήματά της, λίγη από την κλεμμένη παιδική ηλικία και την νιότη που της είχαν κλέψει τόσο βίαια.

Η Fanny ζει την ζωή που της αξίζει στο Farm Sanctuary.