BRITCHES

Britches ήταν το όνομα ενός πίθηκου μακάκο, που γεννήθηκε σε ένα εργαστήριο αναπαραγωγής στο Πανεπιστήμιο Riverside της Καλιφόρνια, το Μάρτιο του 1985. Ο Britches απομακρύνθηκε από τη μητέρα του αμέσως μετά τη γέννηση του και ως μέρος ενός τριετούς πειράματος μητρικής και αισθητηριακής στέρησης, μαζί με άλλα 24 βρέφη πιθήκων, είχαν ραφτεί τα βλέφαρά του, ώστε να μην βλέπει τίποτα. Υπεύθυνος αυτού του πειράματος ήταν ο dr David H. Warren.

Ο Britches απομακρύνθηκε από το εργαστήριο, μαζί με 1.115 άλλα ζώα, όταν ήταν πέντε εβδομάδων κατά τη διάρκεια επίθεσης διάσωσης στις 20 Απριλίου 1985 από τον A.L.F και πήρε το όνομά του, από τον Joseph ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας. Ο A.L.F έφτιαξε μια βιντεοκασέτα από την διάσωση , η οποία κατέγραφε και την κατάσταση του Britches όταν τον βρήκαν.

Ως αποτέλεσμα της δημοσιότητας του βίντεο, όταν αυτό κυκλοφόρησε από την P.E.T.A και μετά από καταδίκη των πειραμάτων από διαφόρους επιστήμονες, καθώς και από το Αμερικανικό Συμβούλιο Τυφλών, 8 από τις 17 μελέτες που σταμάτησαν από την επίθεση δεν ξεκίνησαν ποτέ ξανά και το Πανεπιστήμιο δεν ξαναέδωσε άδεια για να ράβονται τα μάτια μωρών πιθήκων, σύμφωνα με τις αναφορές που υποβλήθηκαν από το πανεπιστήμιο προς την κυβέρνηση. Ο Δρ Γκραντ Mack, πρόεδρος του Αμερικανικού Συμβουλίου Τυφλών, χαρακτήρισε το πείραμα “ένα από τα πιο απεχθή και αρρωστημένα” .

Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν για να μελετηθεί η συμπεριφοριστική και νευρική ανάπτυξη των πιθήκων, που μεγαλώνουν με αισθητηριακή συσκευή υποκατάστασης . Πέντε ομάδες των τεσσάρων μακάκων θα μεγάλωναν από τη γέννησή τους έως την ηλικία των τριών μηνών και μια άλλη ομάδα έως την ηλικία των έξι μηνών, τυφλωμένοι φορώντας ένα Trisensor Βοήθειας (TSA), μια πειραματική έκδοση ενός βοηθήματος για τυφλούς, έναν ηχητικό οδηγό. Σε άλλες ομάδες θα τοποθετούσαν τη συσκευή με φυσιολογική όραση, ή μια εικονική συσκευή χωρίς καμία ορατότητα.

Στο τέλος του πειράματος, οι πίθηκοι θα θανατώνονταν και οι οπτικές, ακουστικές και κινητικές περιοχές των εγκεφάλων τους θα προορίζονταν προς μελέτη.

Οι ακτιβιστές βρήκαν τον Britches μόνο του σε ένα κλουβί, με τα μάτια του κλεισμένα με επιδέσμους και μια ηχητική συσκευή συνδεδεμένη στο κεφάλι του, που εξέπεμπε ένα υψίσυχνο τόνο κάθε πέντε λεπτά. Είχε αγκαλιά μια συσκευή καλυμένη με πετσέτες που πάνω της υπήρχαν δύο ψεύτικες θηλές, για να έχει την ψευδαίσθηση ότι η συσκευή ήταν η μητέρα του.

Ο κτηνίατρος Dr. Ned Buyukmihci, του πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια και ιδρυτής των Κτηνιάτρων για τα Δικαιώματα των Ζώων, εξέτασε τον Briches, μόλις μετακινήθηκε από το εργαστήριο. Δήλωσε ότι τα ράμματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πολύ μεγάλα και ότι τα επιθέματα στα μάτια του ήταν βρώμικα. “Δεν υπάρχει καμία πιθανή δικαιολογία για αυτό το πρόχειρο και επώδυνο πείραμα”.

Η Bettina Flavioli, κτηνίατρος που προσέλαβε ο A.L.F, εξέτασε τον Britches και έγραψε μια έκθεση για τις πρώτες ημέρες της απομάκρυνσής του από το εργαστήριο, που ακολουθεί από κάτω:

“ Εκείνη, την ημέρα, 20 Απριλίου 1985, με κάλεσαν να πραγματοποιήσω μια εξέταση και να περιθάλψω ένα αρσενικό μωρό μακάκο, κατά δική μου προσέγγιση ηλικίας περίπου 5 εβδομάδων. Μου ανέφεραν ότι το μωρό απελευθερώθηκε από τον A.L.F, από το εργαστήριο του πανεπιστήμιου Riverside.

Στο κεφάλι του μωρού ήταν συνδεδεμένη, μια συσκευή, η οποία ήταν καλυμμένη με γάζα και κολλητική ταινία, από την οποία φαινόταν να εκτείνεται ένα ηλεκτρικό καλώδιο. Ήταν κομμένο. Δύο σωλήνες μικρού μήκους εξείχαν από τον επίδεσμο. Η κολλητική ταινία είχε απευθείας επαφή με το πρόσωπο και το λαιμό. Ο επίδεσμος είχε ανασηκωθεί από το δεξί μάτι, λόγω της υπερβολικής υγρασίας και υπήρχε μερική όραση από αυτό.

Κάτω από τους επιδέσμους είναι 2 κομμάτια βαμβάκι, ένα για το κάθε μάτι… Και τα δύο κομμάτια είναι βρώμικα και βρεγμένα από την υγρασία. Και τα δύο άνω βλέφαρα ήταν ραμμένα με τα κάτω. Τα ράμματα ήταν μεγαλύτερα από αυτά που χρησιμοποιούνται συνήθως. Πολλά από τα ράμματα είχαν κοπεί στο εσωτερικό του βλέφαρου, προκαλώντας πολλαπλές εκδορές στα βλέφαρα. Υπήρχε ένα άνοιγμα μεταξύ του άνω και του κάτω βλεφάρου και στα δύο μάτια, περίπου μισό εκατοστό και τα ράμματα έρχονταν σε επαφή με τον κερατοειδή ιστό, προκαλώντας εκτενές σκίσιμο…

Το μωρό παρουσίαζε φωτοφοβία. Το πέος του μωρού ήταν οιδηματώδες και φλεγμονώδες. Υπήρχαν συσσωρεύσεις σμήγματος. Η γενικότερη ανάπτυξη των μυών, ήταν πολύ φτωχή. Η μυρωδιά του σώματος ήταν αποκρουστική.”.

Ο Britches ήταν ένα από τα (σχετικά), τυχερά ζώα. Το περιποιήθηκαν με αγάπη και παρόλα τα ψυχολογικά του τραύματα, που κράτησαν αρκετό χρονικό διάστημα, κατάφερε να ανακάμψει από τους σωματικούς του τραυματισμούς. Έπειτα, όταν ήταν 5 μηνών, μεταφέρθηκε σε ένα καταφύγιο πιθήκων, όπου υιοθετήθηκε από ένα μεγαλύτερο θηλυκό μακάκο, που ήδη είχε μεγαλώσει πολλά ορφανά μωρά.

Δυστυχώς κάπου άλλου, μέσα σε εργαστήρια, χιλιάδες πίθηκοι όπως ο Britches βασανίζονται απροστάτευτοι από τους νόμους, οι οποίοι επιτρέπουν επίπονα και άχρηστα πειράματα να πραγματοποιούνται σε αυτά.
Σε παρακαλούμε, μοιράσου την ιστορία του Britches με τους φίλους σου και μην υποστηρίζεις την βιομηχανία των πειραμάτων.