Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ & ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Τα ζώα είναι τα κυριότερα θύματα της Ιστορίας και η αντιμετώπιση τους είναι το χειρότερο έγκλημα στην Ιστορία. Ο δρόμος της ανθρώπινης εξέλιξης είναι σπαρμένος με νεκρά ζώα!

Κάνοντας ένα ταξίδι στην ιστορία μας, βλέπουμε τους προγόνους μας, της Λίθινης Εποχής να είναι ήδη υπεύθυνοι για μια σειρά γενοκτονιών, καθώς με το που έφτασαν στην Αυστραλία, πριν από 45.000 χρόνια περίπου, οδήγησαν σε εξαφάνιση το 90% των μεγάλων ζώων που ζούσαν εκεί.

anthropini_kuriarxia_kai_to_olokautoma_ton_zoon2

Αργότερα, 15.000 χρόνια πριν, οι άνθρωποι που αποίκησαν στην Αμερική, εξαφάνισαν το 75% των μεγάλων θηλαστικών κατά τη διάρκεια της εκεί εξέλιξής τους. Δεκάδες άλλα είδη εξαφανίστηκαν από την Αφρική, από την Ευρασία και από τα μυριάδες νησιά που βρίσκονταν κοντά σε αυτές τις περιοχές.

Τα αρχεία των αρχαιολογικών χρόνων της κάθε χώρας, μαρτυρούν την ίδια τραγική ιστορία. Προσπαθήστε να φανταστείτε για λίγο το σκηνικό:

Αρχικά εμφανίζεται ένας πολυποίκιλος πληθυσμός μεγάλων ζώων, χωρίς καμία ένδειξη παρουσίας του Homo Sapiens. Στη δεύτερη σκηνή, εμφανίζονται οι άνθρωποι, των οποίων η παρουσία, αποδεικνύεται από ένα απολιθωμένο κόκκαλο και από μια αιχμή από δόρυ. Στην τρίτη σκηνή η οποία ακολουθεί σχετικά γρήγορα, οι άνδρες και οι γυναίκες καταλαμβάνουν το κεντρικό της μέρος, αλλά τα περισσότερα μεγάλα ζώα, μαζί με κάποια άλλα μικρότερα, έχουν εξαφανιστεί.

anthropini_kuriarxia_kai_to_olokautoma_ton_zoon3

Ο Homo Sapiens οδήγησε στην εξαφάνιση το 50% όλων των μεγάλων θηλαστικών του πλανήτη, προτού καν σπείρει το πρώτο χωράφι με σιτάρι, προτού κατασκευάσει το πρώτο μεταλλικό εργαλείο, προτού γράψει το πρώτο κείμενο ή σχεδιάσει το πρώτο του νόμισμα.

Αυτό ήταν και το πρώτο καταστροφικό αντίκτυπο της παρουσίας μας στη γη. Δυστυχώς δεν ήταν και το τελευταίο.

Με την Γεωργική Επανάσταση, 9.000 χρόνια πριν περίπου, αναπτύχθηκε μια νέα μορφή κοινωνίας: αυτή των αγροτών, που σταμάτησαν να ζουν ως νομάδες και ζούσαν τη ζωή σε μόνιμο τόπο κατοικίας. Τότε ακριβώς ξεκίνησε και η εμφάνιση των ζώων που αποκαλούμε “οικόσιτα”.

Αρχικά, φαντάζει μικρής σημασίας η αλλαγή αυτή, καθώς οι άνθρωποι κατάφεραν να εξημερώσουν μόλις 20 διαφορετικά είδη από τα χιλιάδες άλλα που παρέμειναν στην άγρια φύση τους. Όμως, αυτός ο “αλλαγμένος” τρόπος ζωής έγινε η κανονικότητα και εξελίχθηκε σε αυτό που όλοι μας γνωρίζουμε.

anthropini_kuriarxia_kai_to_olokautoma_ton_zoon5

Ας δούμε ένα πιο συγκεκριμένο παράδειγμα, προκειμένου να καταλάβουμε το μέγεθος της καταστροφικής και παράλογης επέμβασης του ανθρώπου στη φύση, ας δούμε για παράδειγμα τι συνέβη με τις κότες.

10.000 χρόνια πριν, η κότα ήταν ένα σπάνιο είδος πτηνού που ζούσε μόνο σε μια πολύ περιορισμένη έκταση της Νότιας Ασίας. Σήμερα, με την επέμβαση του ανθρώπου, κότες ζουν σε κάθε σημείο της γης και είναι ίσως το πιο διαδεδομένο πτηνό. Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για τα γουρούνια, τις αγελάδες κτλ ζώα “φάρμας”.

Η εξάπλωση του πληθυσμού αυτών των ζώων δεν ήταν χωρίς επιπτώσεις – το τίμημα, ήταν η καταδίκη τους σε μια φρικτή ζωή.

anthropini_kuriarxia_kai_to_olokautoma_ton_zoon6

Τα μη ανθρώπινα ζώα έχουν γνωρίσει στο πέρασμα της ιστορίας του ανθρώπου ατελείωτους βασανισμούς, αλλά η Γεωργική Επανάσταση ήταν αυτή που δημιούργησε στην ουσία νέους τρόπους και μεθόδους βασανισμού – μεθόδους οι οποίες απλά χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου.

Σήμερα δολοφονούμε ετησίως 150 δισεκατομμύρια ζώα μόνο και μόνο για να τα μετατρέψουμε σε τροφή.

Το ολοκαύτωμα των ζώων συνεχώς επεκτείνεται και αναμένεται να διπλασιαστεί σε μέγεθος μέχρι το 2050, όπως συνέβη και τα τελευταία 30 χρόνια.

Η αδικία που συμβαίνει είναι ιδιαιτέρως ύπουλη και η ολέθρια ιδεολογία περί ανθρώπινης υπεροχής είναι πάρα πολύ βαθιά ριζωμένη στην ψυχή μας.

Είναι η ίδια αίσθηση υπεροχής που είχαν οι άνθρωποι της λευκής φυλής όταν στερούσαν από τους μαύρους τα δικαιώματά τους και τους μετέτρεπαν σε εργαλεία.

Είναι η ίδια αίσθηση υπεροχής που είχαν οι Ναζί όταν οδηγούσαν στα κρεματόρια εκατομμύρια εβραίους, τσιγγάνους, ομοφυλόφιλους, ανθρώπους με κινητικά ή πνευματικά προβλήματα.

anthropini_kuriarxia_kai_to_olokautoma_ton_zoon7

Είναι η ίδια αίσθηση υπεροχής που είχαν οι άντρες όταν αντιμετώπιζαν τις γυναίκες ως ένα υποδεέστερο φύλο, χωρίς δικαιώματα.

Είναι η ίδια αίσθηση υπεροχής που μας κάνει να θεωρούμε τον εαυτό μας ως το κυρίαρχο ζώο του πλανήτη που έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να δολοφονεί όλα τα άλλα ζώα, προκειμένου να καλύψει τις υποτιθέμενες ανάγκες του.

Όμως είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον πόνο και αν η ανθρωπότητα έχει μια πιθανότητα να επιβιώσει και να εξελιχθεί, θα πρέπει να αποδεχτούμε πως το να καταπιέζουμε τον αδύναμο (ανεξάρτητα αν η αιτία είναι το γένος, η φυλή ή το είδος) στερείται κάθε λογικής και στοιχειώδους ευαισθησίας απέναντι σε αυτούς που αισθάνονται τον πόνο όπως και εμείς.

Ισχυριζόμαστε ότι είμαστε ηθικά όντα που δεν ενεργούν απλώς και μόνο για να ικανοποιήσουν τις ηδονιστικές τους παρορμήσεις.

Αλήθεια, εσείς θα θέλατε να ζείτε σε μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι γύρω σας θα ήταν ελεύθεροι να ικανοποιήσουν όλες τις επιθυμίες τους ελεύθερα, ανεξαρτήτως τιμήματος και όπου ο ισχυρότερος θα μπορούσε να εκμεταλλεύεται τον ασθενέστερο, αν το επιθυμούσε;

Θα θέλατε να ζείτε σε μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι θα ήταν ελεύθεροι να βιάζουν και να δολοφονούν άλλους ανθρώπους;

Είμαστε βέβαιοι πως η απάντηση σας είναι “ΟΧΙ”.

Εφόσον όμως, γνωρίζετε πολύ καλά πως τα ζώα έχουν την ικανότητα να υποφέρουν, να φοβούνται και να πονάνε ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, τι είναι αυτό που σας κάνει να πιστεύετε πως δεν αξίζουν ίση μεταχείριση με τους ανθρώπους;

Είναι ίσως ο βαθμός ευφυΐας τους που σας κάνει να τα βλέπετε ως υποδεέστερα είδη; Αν αυτή είναι η δικαιολογία σας, τότε αλήθεια εφαρμόζετε αυτήν σας τη πεποίθηση και στους ανθρώπους με περιορισμένες νοητικές ικανότητες; Την εφαρμόζετε και στα μωρά; Γιατί και τα μωρά έχουν περιορισμένες νοητικές ικανότητες! Για σκεφτείτε το λίγο. Είναι τα ζώα πράγματι χαζά; Είναι η δικαιολογία σας αρκετή;

Επίσης, σκέφτείτε λίγο ακόμα και δώστε μια ειλικρινή απάντηση στον εαυτό σας, πώς μπορείτε να δικαιολογήσετε την ικανοποίηση της επιθυμίας σας για ζωικά προϊόντα, όταν τα ζώα πρέπει να υποφέρουν και να δολοφονηθούν προκειμένου να τα φάτε;

anthropini_kuriarxia_kai_to_olokautoma_ton_zoon8

Ο αριθμός των ζώων που δολοφονούνται είναι συντριπτικός ακόμα και αδιανόητος. Δεν προσπαθούμε να σας εντυπωσιάσουμε. Σας προσφέρουμε τα πραγματικά στοιχεία για να σας δείξουμε το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος. Κάθε λεπτό περίπου 285.000 ζώα βρίσκουν μαρτυρικό θάνατο, μόνο και μόνο επειδή κάποιος άνθρωπος θέλει να φάει το νεκρό τους σώμα.

Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί! Δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημα… Είναι η ίδια η ύπαρξη των φρικαλεοτήτων που συμβαίνουν κάθε δευτερόλεπτο, σε οποιονδήποτε αριθμό που θέτει στον καθένα από εμάς την υποχρέωση να ξαναδεί τις καταναλωτικές του συνήθειες οι οποίες επηρεάζουν όχι μόνο τη δική του ζωή, αλλά και τις ζωές αμέτρητων άλλων.

Ας δούμε τι συμβαίνει κατά την μετατροπή ενός ζώου σε εμπόρευμα:

Σεξουαλική κακοποίηση

anthropini_kuriarxia_kai_to_olokautoma_ton_zoon9

Η βίαιη γονιμοποίηση των θηλυκών ζώων (η οποία συχνά είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη διαδικασία) και γίνεται πάντα χωρίς τη συγκατάθεσή τους, αποτελεί συνήθη πρακτική τόσο στις μικρές όσο και στις μεγάλες φάρμες. Η συλλογή σπέρματος από τα αρσενικά ζώα είναι επίσης μια βίαιη διαδικασία. Η βίαιη γονιμοποίηση, δηλαδή ο βιασμός, θεωρείται σοβαρό αδίκημα όταν τα θύματα είναι άνθρωποι. Ωστόσο, στις φάρμες εκτροφής βιάζονται σεξουαλικά δισεκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο.

Κατάργηση της μητρότητας

anthropini_kuriarxia_kai_to_olokautoma_ton_zoon10

Σε όλες τις φάρμες εκμετάλλευσης ζώων, είτε στις μικρές είτε στις μεγάλες, οι άνθρωποι απομακρύνουν από τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής τα μωρά τους, ώστε να μπορούν να τους κλέβουν το γάλα.
Όλες οι κότες που χρησιμοποιούνται στα αγροκτήματα “ελευθέρας βοσκής” προέρχονται από εκκολαπτήρια αυγών, στα οποία ποτέ καμία κότα δεν θα δει τα μωρά της και εκατομμύρια αρσενικοί νεοσσοί σκοτώνονται βάναυσα μόνο και μόνο επειδή δεν γεννάνε αυγά.

Ακρωτηριασμοί δίχως αναισθητικά.

anthropini_kuriarxia_kai_to_olokautoma_ton_zoon11

Όλα τα αρσενικά ζώα στις φάρμες “ελευθέρας βοσκής” ευνουχίζονται (εκτός φυσικά από τα αρσενικά που χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή).
Στις αγελάδες και τις κατσίκες κόβονται τα κέρατα (και στα αρσενικά και στα θηλυκά ζώα).
Στις κότες κόβεται το ράμφος.
Στα γουρούνια και στις αγελάδες περνιούνται κρίκοι από τη μύτη και σε πρόβατα, γουρούνια, αγελάδες, κατσίκες ενώτια στα αυτιά.
Όλα τα παραπάνω γίνονται πάντα χωρίς χρήση αναισθητικού!

Άρνηση των φυσικών ενστίκτων & του δικαιώματος στη ζωή

anthropini_kuriarxia_kai_to_olokautoma_ton_zoon12

Σε καμία φάρμα, όσο “εξανθρωπισμένη” και αν είναι, τα ζώα δεν ελέγχουν τη ζωή τους. Είναι οι άνθρωποι αυτοί που αποφασίζουν το πότε θα αναπαραχθούν, το που θα ζήσουν, το πόσο και το τι θα φάνε, το αν θα έχουν επαφή με τα παιδιά τους, το τι ακρωτηριασμούς θα υποστούν και το πότε θα πεθάνουν. Ακόμα και η μικρότερη φάρμα δεν παύει να θεωρεί τα ζώα σαν ιδιοκτησία.

Αυτές είναι οι απάνθρωπες πρακτικές ρουτίνας που γίνονται πάνω στα ζώα που χρησιμοποιούνται για τροφή, Αντίστοιχες είναι και οι πρακτικές που εφαρμόζονται στα ζώα που χρησιμοποιούνται για πειράματα, σαν είδη ένδυσης, σε τσίρκο και ζωολογικούς κήπους.

Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι τα ζώα αισθάνονται πόνο και υποφέρουν ακριβώς όπως οι άνθρωποι. Αν δεν το πιστεύετε, παρακολούθηστε τα να ουρλιάζουν.

Τα ζώα ουρλιάζουν από τον πόνο όταν τα τρυπούν με βελόνες, όταν τα κόβει μια λεπίδα ή όταν τα ρίχνουν σε ζεματιστό νερό. Αισθάνεστε άνετα με το γνωρίζετε πως προκαλείτε στα ζώα τόσο αδιανόητο πόνο και δυστυχία;

Αν δεν μπορούμε εμείς να σας κάνουμε αυτά τα πράγματα, γιατί είναι σωστό να πληρώνετε εσείς άλλους ανθρώπους για να βασανίζουν τα ζώα;

Αν δεν ξέρατε ότι αυτά συμβαίνουν, τώρα ξέρετε!

Το να προσποιηθείτε πως δεν τα γνωρίζατε ή να προσπαθήσετε να τα ξεχάσετε, αυτό δεν σταματά τη βία που συμβαίνει. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην κάνετε απλές αλλαγές στη ζωή σας!
Δεν χρειάζεται να τρώτε ζώα για να επιβιώσετε.
Δεν χρειάζεται να βλέπετε παραστάσεις με ζώα για να επιβιώσετε.
Δεν χρειάζεται να αγοράζετε προϊόντα που κατασκευάζονται από ζώα για να επιβιώσετε.
Δεν χρειάζεται να αγοράζετε προϊόντα που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα για να επιβιώσετε.
Μπορείτε να αλλάξετε αυτή τη στιγμή.
Δεν είναι θέμα επιβίωσης.
Είναι θέμα κοινής λογικής.
Είναι θέμα ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Έχει να κάνει με το να σκέφτεστε το αντίκτυπο των επιλογών σας.
Έχει να κάνει με το να ζείτε μια συμπονετική ζωή.
Είναι για τα ζώα.
Είναι για εσάς.
Είναι για τον περιβάλλον.
Είναι για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πείνας.
Είναι η βάση για μια πραγματικά δίκαιη κοινωνία.

Έχετε τη δύναμη, σε κάθε γεύμα σας και με κάθε καταναλωτική σας επιλογή, να ευθυγραμμίσετε τις επιλογές σας ανάλογα με τις δικές σας αξίες καλοσύνης, δικαιοσύνης, συμπόνιας και ηθικής.

Άλλωστε μη ξεχνάτε, αυτό που είναι δύσκολο στο να γίνετε Vegan δεν είναι το τι θα τρώτε και το τι θα φοράτε. Το δύσκολο κομμάτι είναι να έρθετε πρόσωπο με πρόσωπο με την πιο σκοτεινή πλευρά του εαυτού σας και να παραδεχτείτε πως συμμετέχετε στον κύκλο βίας ενάντια στα ζώα χάριν της απόλαυσής σας και όχι εξαιτίας κάποιας ανάγκης.

Εφόσον έχετε κάνει αυτό το σπουδαίο βήμα, όλα τα υπόλοιπα είναι πανεύκολα, και εμείς θα προσπαθήσουμε να τα κάνουμε ακόμα ευκολότερα, δίνοντάς σας μια απλή κατεύθυνση 4 βημάτων!