ΑΝΚΟΡΑ

Τα βασανιστήρια που κρύβει η απαλότητα των ρούχων από ανκορά μαλλί

κουνέλι ανκορά
Τα κουνέλια όπως είδαμε, είναι από τη φύση τους κοινωνικά ζώα, με ανεπτυγμένη ευφυΐα και με προσωπικότητες που η μία διαφέρει από την άλλη, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους ανθρώπους, τους σκύλους και τις γάτες. Στη φύση ζουν μέσα σε πεντακάθαρες φωλιές και περνούν το χρόνο τους, είτε αναζητώντας φρέσκια φυλλώδη τροφή, είτε ασχολούνται με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους.

Συγκεκριμένα, το κουνέλι Angora, είναι από τα παλαιότερα είδη κουνελιού και υπήρξε κατοικίδιο των Γάλλων ευγενών, στα μέσα του 18ου αιώνα. Ο λόγος που συνέβαλε στην διάδοσή τους σαν κατοικίδιο, ήταν κυρίως η κατάλευκη και απίστευτα απαλή γούνα του, που σε συνδυασμό με τον χαρακτήρα του, το έκανε αξιαγάπητο. Σήμερα όμως αυτά τα αξιαγάπητα ζωάκια, δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω από ένα ακόμα προϊόν της βιομηχανίας εκμετάλλευσης ζώων, η οποία ξεριζώνει στην κυριολεξία το βελούδινο τρίχωμά τους ενώ είναι ακόμα ζωντανά και τα αναγκάζει να ζουν σε άθλιες συνθήκες.


Τα κουνελάκια αναπαράγονται μέσα σε φάρμες θανάτου, στη Γαλλία, αλλά κυρίως στην Κίνα, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα παγκοσμίως σε μαλλί Angora με το ποσοστό παραγωγής στην αγορά να φτάνει το 90%. Τα κέρδη δε από τις εξαγωγές είναι τεράστια, διότι η τιμή του σαν πρώτη ύλη, είναι κατά 50 φορές ακριβότερη από το μαλλί του προβάτου.

γούνα ανκορά
Μέσα στις φάρμες αυτές, τα κουνέλια στοιβάζονται μέσα σε μεταλλικά κλουβιά, και τα πέλματά τους πληγιάζονται από το συρμάτινο πάτωμα του κλουβιού τους. Ζώα που αγαπούν την καθαριότητα ζουν πλέον μαζί με τα περιττώματά τους γεγονός που μαζί με την κοινωνική απομόνωση και την στέρηση ελευθερίας τους προκαλεί έντονη κατάθλιψη.


Το πρώτο επίσημο βασανιστήριο θα το περάσουν όταν θα είναι μωρά, μόλις 2 μηνών. Αρπάζονται βίαια από τα κελία τους και τοποθετούνται πάνω σε μια ξύλινη πλάκα, με τα πόδια τους δεμένα πάρα πολύ σφιχτά. Το γεγονός αυτό και μόνο τους προκαλεί απίστευτο φόβο και άγχος, διότι δεν αποτελούν φυσικούς κυνηγούς, αλλά θηράματα και έτσι είναι απίστευτα ευαίσθητα και φοβούνται πολύ εύκολα και πολλές φόρες πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή.

Μόλις δεθούν, θα ξεκινήσει το μαρτύριο του ξεσκίσματος του τριχώματός τους, φυσικά χωρίς αναισθησία, ένα τρομακτικό βασανιστήριο που θα διαρκέσει έως και μία ώρα. Οι πόνοι από το τράβηγμα του τριχώματος είναι αφόρητοι και απερίγραπτοι, με αποτέλεσμα τα ζώα να ουρλιάζουν ασταμάτητα.

γούνα ανκορά
Αφού τους ξεριζώσουν όλες τις τρίχες, θα τα πετάξουν και πάλι στα κελιά τους με ένα δέρμα ερεθισμένο και εκτεθειμένα πια σε όλες τις καιρικές συνθήκες, χωρίς τη γούνα τους να τα προστατεύει. 6 μήνες μετά, η γούνα τους έχει ξαναβγεί και το ίδιο βασανιστήριο θα επαναληφθεί. Μετά από σχεδόν 10 χρόνια εκμετάλλευσης και απίστευτης κακοποίησης ή όταν πάψουν να παράγουν τρίχωμα καλής ποιότητας θα τα σφάξουν και θα πουλήσουν τα άψυχα πτώματά τους για κρέας. Η σφαγή των κουνελιών, όπως και όλων των ζώων άλλωστε, χαρακτηρίζεται από αφόρητο πόνο.

Ένα ακόμα τραγικό γεγονός είναι ότι, στη βιομηχανία ανκορά, χρησιμοποιούνται κυρίως τα θηλυκά κουνέλια, διότι έχουν πιο χονδρό και πυκνό τρίχωμα, σε σχέση με τα αρσενικά. Για αυτό το λόγο, τα αρσενικά κουνέλια, δολοφονούνται μόλις γεννηθούν, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα αρσενικά μωρά κοτόπουλα, τα οποία και αυτά δεν θεωρούνται χρήσιμα για τη βιομηχανία.


Τι μπορείς να κάνεις:
Μάθε να διαβάζεις πάντα τις ετικέτες από τα ρούχα και τα αξεσουάρ που φοράς! Το τρίχωμα ανκορά μπορεί να κρύβεται παντού. Η παραγωγή ανκορά είναι πλέον πολύ μεγάλη! Η φτηνή τιμή των τελικών προϊόντων δεν σημαίνει τίποτα! Για παράδειγμα στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν γάντια αξίας 5 με 10 ευρώ το πολύ που στην κατασκευή τους πέρα από μαλλί προβάτου, έχει χρησιμοποιηθεί και ανκορά. Τα συγκεκριμένα προϊόντα κοστίζουν ακριβώς όσο και τα 100% συνθετικά, τα οποία δεν υστερούν σε τίποτα σε ποιότητα και αντοχή!

Είναι στο χέρι σου να σταματήσεις να υποστηρίζεις τις βιομηχανίες του θανάτου. Αν γίνεις VEGAN βοηθάς τα ζώα να ζήσουν ελεύθερα τη ζωή που δικαιούνται!

Μίλησε στους φίλους και τους συγγενείς σου για τα δικαιώματα των ζώων. Κατέβασε το φυλλάδιο “Τα Ζώα Δεν Είναι Υφάσματα” και άφησε μερικά αντίγραφα στη δουλειά ή τη σχολή σου.


Δες πως βασανίζονται τα κουνέλια για να φτιαχτεί ένα ρούχο με μαλλί ανκορά